Színház

Színház

A Móricz Zsigmond Színház


Nyíregyházi színielőadásokról már 1831. júniusából származnak helyi híradások, bár ekkor még nem volt önálló színházépülete és önálló társulata sem városunknak. A ma is álló kőépület Alpár Ignác tervei alapján csak több évtized múlva, 1894. február 6-án, az egykori Széna piacon nyílt meg. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának alapítására pedig csaknem 100 év elteltével, 1981-ben került sor.

A Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza, és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kulturális életének meghatározó szereplője, hosszú évek óta az egyik legsikeresebb vidéki kőszínház.

A teátrum napjainkban öt különböző helyszínen szolgálja a kultúra ügyét: a Móricz Zsigmond Színházban a Nagyszínpadon (369 fő), a Krúdy Kamaraszínpadon (100 fő), a Művész Stúdióban (közel 110 fő), 2018. augusztus 18-tól nyaranta, a megújult, közel 1000 férőhelyes Rózsakert Szabadtéri Színpadon. 2018 őszétől pedig már a Bencs Villában is történelmi kávézóval, állandó és időszakos kiállításokkal, irodalmi, beszélgetős, és zenés estékkel várjuk nézőinket (benti rendezvények esetén 70, szabadtéri rendezvények esetén körülbelül 100 ülőhellyel), 2021-ben átadták  a Szindbád Színháztörténeti Rendezvényteret, Nyíregyháza legújabb turisztikai attrakcióját. A modern rendezvénytérben több érdekességet kialakítottak, többek között 3D mozit és öltöztetőtükröt, a vendégek számos eszköz segítségével megismerhetik a színháztörténeti korokat és alkotókat, valamint egy VR szemüvegen keresztül a színpadon is kipróbálhatják magukat. Egy étterem is működik a Szindbádban, ahol a bérletesek, illetve a színház közönsége előadás után kedvezményt is kap a vacsora árából.

A Móricz Zsigmond Színház különösen nívós szakmai és a társadalmi igényeknek is megfelelő programot kínál a megyeszékhelyen, fokozott figyelmet fordítva a társulat kiegyenlített szakmai teljesítményére, a legkülönbözőbb műfajú, hangvételű és tér-igényű előadások megvalósítására. A teátrum küldetésének tekinti a színház-, tánc- és zeneművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítását, az előadások, koncertek Nyíregyháza város és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye lakosságának széles rétegeihez való eljuttatását, a gyermek- és ifjúsági korosztály számára maradandó, közösségi kulturális élmények nyújtását, az előadó-művészetekre fogékony nézővé nevelés előmozdítását, a határon túli magyar kultúra ápolását - ennek szellemében végzi művészi, színházszakmai tevékenységét.

Az elmúlt években egyre értékesebb produkciók láthatóak a színház repertoárjában, az előadásokat az ország legjobb rendezői fémjelzik. Olyan neveket igyekszik a teátrum vezetése megnyerni színházunknak, akik szakmai szempontból is öregbítik az intézmény jó hírét, valamint a társulat tagjainak is új kihívásokat, értékes szakmai találkozást, tanulási folyamatot jelenthetnek.

Ennek a tudatos szakmai és művészeti munkának is köszönhető, hogy a bérletvásárlók száma egyre emelkedő tendenciát mutat: 2019-ben 15 százalékkal nőtt, 3 év alatt pedig közel megduplázódott a Krúdy kamaraszínpadi bérlettel rendelkezők száma.

2019-ban felnőtt bérleteseink, a tavalyi év rekordjához képest, még 94-gyel lettek többen. A Vidám bérlet bevezetésével (a könnyedebb szórakozás kedvelőinek összeállított vígjátékokkal) tovább nő évről évre a bérletesek tábora. Nagy örömünkre, 7 százalékkal emelkedett az ifjúsági bérletesek száma is. Különösen nagy hangsúlyt fektet a színház vezetése a gyerekelőadások színvonalára, fontos számunkra, milyen élményekkel találkozik először a színházba járó gyerek, és milyen izgalmas alternatívát nyújt a teátrum számára a televízió, a számítógépek, az okostelefonok, és a playstation-ok világában. A társulat egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minél több, minél élvezetesebb formát mutathassanak ennek a korosztálynak a közös együttlét, nívós szórakozás, játszva tanulás formájában is.

Társulatunk 2019-ben közel 111 000 fizető néző előtt játszott, mely az előző évhez képest 6 százalékos emelkedést jelent, ami egy százhúszezres lakosú városban kiemelkedő eredménynek számít. A nettó jegybevétel 20 százalékkal emelkedett a tavalyi 20 és a tavalyelőtti 30 százalékos növekedés után. Szinte minden bemutató nagy közönségkedvenc lett, de az Oscar végig hódított az évben, a Nagyszínpadon és a Krúdy Kamarában összesen 32 teltházas előadáson.

A bérletszünetes előadásokra is igen nagy az érdeklődés, a jegyeket szinte kivétel nélkül rekord idő alatt megvásárolják a színház szerelmesei. 2018 nagy közönségkedvencére, a Meseautóra például - a Rózsakert Szabadtéri Színpad két előadásával együtt – eddig több, mint 16 és fél ezer néző volt kíváncsi.

A Móricz Zsigmond Színház az elmúlt évadokban különösen sikeres – szakmailag és nézőink előtt is kedvelt – programot mutathatott fel, amelyet számos fesztiválmeghívás és szakmai díj követett (MOST Fesztivál, Pécsi Országos Színházi Találkozó, Városmajori Színházi Szemle, Vidéki Színházak Fesztiválja, Az év Marketingaktív vállalkozása - 2019, és 5x Marketing Adwards Diamond-díj).

A több mint négyszáz előadás mellett a Móricz Zsigmond Színház művészei a színházi nevelési program keretében középiskolákban és óvodákban tartanak foglalkozást diáknak, továbbá igen jelentős karitatív tevékenységet is folytattak több kulturális civil és egészségügyi szervezettel karöltve.

A társulat nyitottságát nem csak a befogadott vendégprodukciók, de az akadálymentesítésre tett erőfeszítések is igazolják. A jeltolmácsolt előadások mellett több audio-narrált előadás is szerepelt a kínálatban, valamint a vezetés számos előadás esetében tette lehetővé a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára is a színházlátogatást, hogy a színházat, mint szórakoztatási, nevelő, kultúrához közelítő fórumot minden társadalmi réteg számára elérhetővé tegyük. A társulat célja, hogy minél szélesebb körben, minél színesebb kínálatban tudjunk hagyományt őrizni és értéket közvetíteni, fiataloknak és időseknek, kicsiknek és nagyoknak, hogy a minőség és szórakoztatás továbbra is egyet jelentsen, egyre magasabb színvonalon teátrumunkban.

A Móricz Zsigmond Színház társulata évadtervének összeállítását, rendezvényei szervezését, az üzemeltetéssel megbízott kulturális intézmények szórakoztató műsorkínálatát mindenkor a nyíregyházi és a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei közönség igényeinek messzemenő figyelembe vételével, ugyanakkor az igényes művészi és kulturális követelményeknek megfelelő színvonal biztosításával alakítja.

Törzsközönségünk hűsége, látogatóink elégedettsége, igényeik, véleményük megismerése elsődleges számunkra, ezek alapján pedig a folyamatos termék- és szolgáltatásfejlesztést küldetésünknek tekintjük.Vidor fesztivál

A Móricz Zsigmond Színház idén immár huszadik alkalommal rendezi meg a VIDOR Fesztivált. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje egy 9 napon át tartó, 48 helyszínen párhuzamosan futó összművészeti fesztivál minden évben augusztus végén, mely nyitott mindenki előtt a kulturális esélyegyenlőség jegyében,ugyanis a programok 90 százaléka teljesen ingyenes, nemcsak Nyíregyházán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye számos kistelepülésén is. Évről évre újabb fesztiválhelyszínek születnek, a műsorprogramban a hagyományos világzenei koncertek, az irodalmi beszélgetések, felolvasó-, báb- és utcaszínházak, mutatványosok, karikaturisták, képzőművészeti kiállítások mellett már az itthoni könnyűzene legnépszerűbb előadóit is láthatja a közönség.

Rózsakert Szabadtéri Színpad

2018 nyár végére - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és „A ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA” program támogatásával - megszépült, csaknem 1000 férőhelyesre bővült nézőterű Rózsakert Szabadtéri Színpad tavaly már a korábbi években megszokott időben nyitotta kapuit: június közepétől egészen augusztus közepéig minden hétvégén nagy kedvencekkel, impozáns fellépőkkel és meglepetéssekkel várta a romantikus nyári esték szerelmeseit.

Szindbád

A SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér Nyíregyházán a belváros szívében, a Móricz Zsigmond Színház és a Kállay-kúria által közrefogott épületben, a volt Helyőrségi Művelődési Otthon helyén 2021 júliusától várja látogatóit.

A Szindbád Magyarországon egyedülálló, egyes színháztörténeti korokat tematikusan bemutató interaktív tárlatát különleges digitális installációk, tárgyi relikviák, video-térképek alkotják, melyhez többnyelvű audionarrációs program is készül. Megelevenednek a különböző korok jelmezei, amelyeket a modern technika segítségével magukra is ölthetnek a látogatók.


Bencs Villa

A közelmúltban felújított impozáns Bencs Villa régi fényében ragyogva a kultúra és a művészet színhelye, mely már történelmi kávézóval, kiállításokkal és rendezvények, esküvői és üzleti fotózások helyszíneként is várja az érdeklődőket. A város korábbi vendégházát az elmúlt év nyarának végétől a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti, mely nagy megtiszteltetést jelent a teátrum számára. A cél nem is lehet más, mint ami a szintén felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad esetében: a legmagasabb minőséget nyújtani az ide érkezőknek.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.