VIDOR Fesztivál

VIDOR Fesztivál

VIDOR Fesztivál – minden évben újdonságokkal


A Móricz Zsigmond Színház idén immár tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a VIDOR Fesztivált. A VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje hagyományosan 9 napon át tartó (idén azonban 11 naposra bővített) összművészeti fesztivál minden évben augusztus végén, mely nyitott mindenki előtt a kulturális esélyegyenlőség jegyében, ugyanis a programok 90 százaléka teljesen ingyenes, nemcsak Nyíregyházán, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye számos kistelepülésén is. Évről évre újabb fesztiválhelyszínek születnek, a műsorprogramban a hagyományos világzenei koncertek, az irodalmi beszélgetések, felolvasó-, báb- és utcaszínházak, mutatványosok, karikaturisták, képzőművészeti kiállítások mellett már az itthoni könnyűzene legnépszerűbb előadóit is láthatja a közönség.

A VIDOR-ra minden évben a hazai teátrumok vígjátéktermésének legjavát igyekeznek házhoz hozni a szervezők a nyíregyházi közönségnek. A nevettetés nagymestereinek seregszemléje nem csak a publikum, de a színházi szakma ünnepévé is teszi az év legvidámabb hetére szervezett versenyprogramot, melyet évről évre fokozott médiaérdeklődés kísér.

A VIDOR Fesztivál hazánk egyik legrangosabb és leglátogatottabb (évi 130-160 ezer néző) összművészeti eseménysorozata, amely a fesztiválminősítési folyamat során „Minősített Fesztivál” lett, tavaly pedig elnyerte az EFFE Label nemzetközi minősítést is. A Magyar Marketing Szövetség által szervezett 2019-es Marketing Diamond Awards-on a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház Marketing Gyémánt díjat nyert az összművészeti rendezvénnyel kapcsolatos marketing tevékenységéért.

A VIDOR Nyíregyháza és az észak-alföldi régió legjelentősebb kulturális eseménye, legfőbb vonzereje, amely jelentős turisztikai forgalmat generál az utószezonnak számító időszakban, s fontos többletbevételhez juttatja a különböző helyi vállalkozásokat. Az elmúlt években valamennyi hazai fesztivál közül a legtöbbet tett azért, hogy a kulturális esélyegyenlőség jegyében mindenkihez anyagi, társadalmi és egészségi helyzetétől függetlenül eljuttassa a minőségi kultúrát. Amellett, hogy mindazok ingyenesen hallgathatják meg a legnevesebb világsztárok koncertjeit, akik nem engedhetik meg maguknak a koncertjegyek megvásárlását, a fesztivál eljut a megye gyermekotthonaiba, a kórházakba, sőt még a büntetésvégrehajtási intézményekbe és Pszichiátriai Szakkórházba is. Olyan kis falvakban tartunk előadásokat, amelyekben sok esetben egész évben ez az egyetlen kulturális esemény.

A Fesztivál szervezésével megbízott Móricz Zsigmond Színház vezetése évről-évre törekszik az összművészeti rendezvény megújítására, újdonságok bevezetésére. A seregszemle eddigi történelmében először, tavaly zenés vígjátékok számára is pályázatot hirdettünk a színházak között. A prózai vígjátékok mellet így már a nyár folyamán jobbnál jobb zenés vígjátékoknak is teret adtunk a Zenés VIDOR Nyár keretében a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, melyek ugyanúgy versenyen mérettettek meg. A szervezők évről évre arra törekednek, hogy a sokszínű és nívós versenyprogram mellett rengeteg élményt adó zenei, utcaszínházi és egyéb kulturális csemegét kínáljanak a nézőknek, akik azt is megtapasztalhatják, milyen jó pár napra, vagy egy hétre Nyíregyházán vendégeskedni.


A színház

Nyíregyházi színielőadásokról már 1831. júniusából származnak helyi híradások, bár ekkor még nem volt önálló színházépülete és önálló társulata sem városunknak. A ma is álló kőépület Alpár Ignác tervei alapján csak több évtized múlva, 1894. február 6-án, az egykori Széna piacon nyílt meg. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának alapítására pedig csaknem 100 év elteltével, 1981-ben került sor.

Rózsakert Szabadtéri Színpad

2018 nyár végére - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és „A ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA” program támogatásával - megszépült, csaknem 1000 férőhelyesre bővült nézőterű Rózsakert Szabadtéri Színpad tavaly már a korábbi években megszokott időben nyitotta kapuit: június közepétől egészen augusztus közepéig minden hétvégén nagy kedvencekkel, impozáns fellépőkkel és meglepetéssekkel várta a romantikus nyári esték szerelmeseit.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.