Szamosi Zsófia jutalomjátéka a Szindbádban

A Mindenki c. Oscar-díjas és az Egy nap c. számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett filmek főszereplője, a 2017-es és 2019-es Magyar Filmhét Legjobb Színésznője, Szamosi Zsófia előadásában tekintheti meg közönségünk a Pali című dokudrámát a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytérben 2021. november 24-én 19 órai kezdettel.


Maléter Pálné Gyenes Judith-tal Csalog Zsolt mélyinterjút készített még 1984-ben, majd e színdarab írója és rendezője, a Panodráma vezetője, Lengyel Anna 2006-ban szintén megkereste a forradalom mártírjának özvegyét, aki további beszélgetéseken is részt vett a mű három dramaturgjával (Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna), illetve az őt megszemélyesítő színésznővel. Az így összeállt anyag izgalmas lett és lebilincselő, Szamosi Zsófia úgy mondja el nekünk a történetet, hogy pillanatnyi kétséget sem hagy, hogy minden ami elhangzik, vele esett meg. Katartikus előadás, egészen biztos, hogy méltatlan lesz az a rövid szöveg is, amit erről a továbbiakban le tudok írni. Irgalmatlanul erős színpadi jelenléte, személyes kisugárzása hat. Minden mondatnak súlya lesz.

Az előadás a jelenből indul, megtudjuk, hogy Maléter Pálné mennyire elfoglalt, bejárja az országot és mindenhol előadásokat tart a férjéről és annak 56-os szerepléséről. 

Szamosi Zsófia tegez minket, közvetlen hangon fordul a közönséghez, később képeket is kioszt, amelyeket aztán előadás közben körbe is adnak a nézők. Látjuk rajta a fiatal Judith-ot házasságkötésén például, de néhány alkalommal a Sufni falán is megjelenik a történettel kapcsolatban egy-egy vetített kép, illetve a jelenleg is élő interjúalanyról készített rövid videó (Balogh Balázs, Taskovics Éva munkája).

Már az első percekben, ahogy elkezdi a családi viszonyait említeni, majd a későbbi férjével való kapcsolat kibontakozását, belefeledkezünk a történetébe, mindössze az az aggasztó, hogy azonnal az ötvenes években indítja, nem korábban. Ismerve a történelmi eseményeket, már ekkor sejtjük, hogy itt egy rövid kifutású szerelem és házasság tanúi lehetünk mindössze, amelynek meg voltak a saját buktatói is, ha nem szól közbe a politika, akkor is lehetett volna ennek a két embernek az életében több olyan pont is, amelyen zátonyra futhatott volna, amennyiben tovább tart.

Az előadásnak szinte csak csúcspontjai voltak, mert nemcsak a megismerkedés története érdekes, 56 bemutatása egy fontos szereplő otthon várakozó felesége szemszögéből még inkább az, majd a feszültség fokozódik tovább, amikor a fogság időszakának eseményeiről hallunk, a látogatásokról. A férfi halálával ráadásul még nincs is vége minden szenvedésnek, de kiderült az is, hogy ez a házasság milyen mértékben tette egy életre tönkre az özvegy életlehetőségeit, aki még a nyolcvanas években, kevéssel a rendszerváltás előtt sem kapott hosszú ideig megfelelő munkát.

A másfél órás előadás legfőbb tanulsága, hogy egy kisember miként lesz a nagypolitika áldozata, pusztán a házassága által. És csak egy sorsot látunk a sok közül, de ezen keresztül is átjön a Rákosi-, majd a Kádár-korszak levegője.

Szamosi Zsófia előadásának igazi nagy értéke, hogy közünk lesz az elhangzottakhoz, átéljük egy ember személyes veszteségét és akár erőt is meríthetünk abból, hogy látjuk, hogy még egy ekkora tragédiát is képes volt valaki feldolgozni és továbbélni utána. A mezei nézőkben talán futólag még az a gondolat is átsuhanhat, hogy ehhez képest a saját életük talán szerencsésebb kimenetelű, még nem tartunk ott, hogy néhány fénykép és egy narancshéj darab emlékeztessen minket a számunkra legfontosabb emberre mindössze...


A Pali Szamosi Zsófia jutalomjátéka. Az apróságokban: gesztusokban és ritmusokban teljesen Gyenes Judith-tá lényegülő színésznő érzelmi hullámvasútján egyik pillanatban a kamaszlányos rajongó szerelmen, a másikban az aggódó feleség magányán, a harmadikban az elhagyott szerelmes kétségbeesésén és kitartásán visz végig minket. 


Forrás:

Makkzs, 2017.03.26, Mezei néző blog

Soós András, 7ora7


AZ ELŐADÁSON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.