• Színházi bestiák

1 óra 45 perc
Verebes István

APRIL DE ANGELIS

SZÍNHÁZI BESTIÁK


Fordító: Enyedi Éva

Díszlettervező: Mira János

Jelmeztervező: Remete Kriszta

Koreográfus: Holló Arnold

Dramaturg: Szokolai Brigitta

Zenei vezető: Tamás Attila

Súgó: Kovács Katalin

Ügyelő: Sárközi István

Rendezőasszisztens: Fülöp Angéla


Rendező: Verebes István


Egy emberöltővel Shakespeare halála után II. Károly újra színházat „csinál”. Sőt, először a színjátszás történetében, engedélyezik a nőknek nőként való színpadra lépését. Egy máig fennmaradt anekdota így magyarázza a nagy színházi forradalom kezdetét és okát: egyszer II. Károlynak várakoznia kellett, hogy a színházban elkezdődjön az előadás. Mi tart ilyen sokáig?! - türelmetlenkedett a király. A királyné borotválkozik. - hangzott a válasz. Akkor mostantól játssza nő! – szólt az uralkodó.
Doll, Nell, Mrs. Betterton, Mrs. Marshall és Ms. Farley – az első fecskék. Portréjukat April De Angelis kortárs angol írónő rendkívül érzékletesen rajzolja meg; mind az öt színésznő létező személy, akik a londoni Királyi Társulat tagjai voltak. Hősnőinknek meg kell küzdeniük a korabeli nézők előítéletével, akiket elsősorban az élvhajhászat vezet; meg kell húzniuk a határt kupleráj és színház között; el kell játszaniuk a színpadon és az életben egyként rájuk osztott szerepeket: hűséges feleség vagy hűtlen asszony, céda vagy szerető... Magukra kell szabniuk a korábban férfiak megformálta karaktereket: ki kell taposniuk az utat a későbbi évszázadok színésznői számára.
Mindeközben kétségbeesetten keresik saját szabadságukat…
Az előadást a nyíregyházi színházi életet évtizedekre meghatározó, majd hosszú kihagyás után újra visszatérő Verebes István rendezi.


Az előadás hossza 1 óra 45 perc.Bemutató:

2019. szeptember 6. (péntek) 19.30 óra

Krúdy Kamaraszínpad

Szereplők
Doll Common: Pregitzer Fruzsina
Mrs. Betterton: Szabó Márta
Mrs. Marshall: Horváth Réka
Ms. Farley: Jenei Judit
Nell Gwyn: Kónya Merlin Renáta
Előzetes
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.