Workshop - III. Richard

Workshop – III.Richárd – Nyíregyháza, 2023. augusztus


2021.október 16-án mutatta be Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban Bertold Brecht Kurázsi mamáját Keresztes Attila rendezésében.

A rendező sokadszorra dolgozik a társulattal, egyik „szakmai családjának” tekinti a Móricz Zsigmond Színház színészeit. Keresztes Attila munkamódszere, a színészekkel való kommunikációja, gondolatvezetése merőben más, mint amilyen rendszerben dolgoztak eddig a színészek más, magyarországi alkotókkal. Így vetődött fel a próbafolyamat során annak gondolata, hogy mi lenne, ha egy színdarab „ürügyén”, produkció létrehozása nélkül, „csak úgy” dolgozhatnánk Keresztes Attilával, a munkamódszerével elmélyültebben ismerkedhetnének.

Emiatt kerestem meg a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatát: tudná-e támogatni a Tagozat egy vidéki színház workshop-ját.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Tagozat megszavazta a támogatást, és így valósulhatott meg a több foglalkozásból álló műhelymunka. Az alkalmakkor diplomás fiatal színészek mellett a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei is jelen voltak, részt vettek a foglalkozásokban.

Shakespeare III.Richárd című királydrámáját választotta a rendező. Mellette Szabó Réka dramaturg - https://jatekter.ro/szabo-reka/ - beszélt az angol történelem korai, a Rózsák Háborúja néven elhíresült korszakáról, valamint a Shakespeare-korabeli, Erzsébet-kori színházról, kultúráról, háttérről. Ezek az elméleti foglalkozások méltó módon árnyalták, illusztrálták, értelmezték mindazt, ami egyrészt a III.Richárd-ban, de más, későbbi királydrámában megjelent.

Az elméleti foglalkozásokat beszédtechnikai és koncentrációs gyakorlatok követték, amelyek már a színészmesterség alapjai. Közös gyakorlások, együtt-megszólalások szembesítették a csoport egyéni és közös koncentrációját, de fejlesztették is. Szinyei-Herman Andrea logopédus derűs, játékos gyakorlatai későbbi munkákhoz is rendkívül hasznosak lesznek majd! – fogalmaztak a diplomás művészek.

Keresztes Attila egyik foglalkozásról a következőre úgymond „házifeladatnak” adott fel monológokat megtanulni, hogy a szövegek birtokában egyénenként instruálhassa a jelentkezőket. Gyakorlatilag a rendező-színész egymást generálta ezzel a közös feladattal, és itt nyilvánulhatott meg az a másfajta módszer, amit Keresztes Attila Marosvásárhelyről hozott.


Pregitzer Fruzsina, a Móricz Zsigmond Színház színművésze,

Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész,

a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának rendes tagja




„A(z) II. Henriktől III. Richárdig szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.”

mmalogoc_1_ketsoros_32513.jpg

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.