• Váratlan vendég

2 óra
Guelmino Sándor

John Boynton Priestley

VÁRATLAN VENDÉG

(AN INSPECTOR CALLS)

dráma


Rendező: Guelmino Sándor


1912 tavaszán eljegyzést ünnepelnek a sikeres gyártulajdonos, Arthur Birling házában. Szerelmi házasság készül, de az sem hátrány, hogy a vőlegényjelölt a környék másik iparmágnásának fia. Igazán kellemes estének ígérkezik, szűk családi körben. Ám az idillt egy váratlan vendég érkezése zavarja meg. Egy rendőrfelügyelő kérdéseket óhajt feltenni a családnak egy fiatal nő, bizonyos Eva Smith halálával kapcsolatban.

A nyomozás során a Birling-családnak kellemetlen kérdésekkel kell szembenéznie és még kellemetlenebb titkokra derül fény. (– Egy biztos: ez az este mindnyájuk életében gyökeres változást hoz. –) És miközben a nyomozó a családot faggatja, és megtudjuk, ki volt Eva Smith és ki tehet a haláláról, a szerző bennünket szembesít a darab legnagyobb kérdésével: vajon minek kell történnie ahhoz, hogy észrevegyük, hogy mindannyian felelősek vagyunk egymásért?

A Váratlan vendég lendületes, fordulatos, rejtélyes, tele van feszültséggel – minden megvan benne, ami egy jó krimihez kell, ugyanakkor erős társadalomkritikája és morális mondanivalója okán jóval több is, mint egy nyomozás története. 76 évvel megírása után tanítása még mindig aktuális, ennek köszönheti páratlan népszerűségét is. Priestley titokzatos nyomozója minden kort és társadalmat tetemre hív, úgyhogy nagyon figyeljenek: nem kopog valaki? Nem csörrent meg a telefon? Lehet, hogy az ajtó túloldalán már várakozik valaki, aki egy kérdésével megváltoztatja egész életünket…


Az előadás a Hofra Kft közreműködésével jött létre.

(www.hofra.hu)

„J.B. Priestley örököseinek engedélyét a United Agents LLP (London) és a Hofra Kft. közvetítette.”

 

Bemutató:

2022. február 18. (péntek) 19.30 óra

Krúdy Kamaraszínpad


Szereplők
A Vendég: Szabó Márta
Sybil Birling: Horváth Margit
Arthur Birling: Tóth Károly
Eric Birling: Jenővári Miklós
Sheila Birling: Urbán-Szabó Fanni
Gerald Croft: Gulyás Attila
Eva: Tary Patricia
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.