• Móricz Online: Castel Felice (12) - Jelelt előadás siket és nagyothalló nézőinknek

1 óra 8 perc
Göttinger Pál

Hamvai Kornél

Hamvai Kornél: CASTEL FELICE (12)

történelmi színdarab két részben

A Móricz Zsigmond Színház előadása


Hamvai Kornél érdekfeszítő történelmi krimijét a nyíregyházi teátrum 2017-ben a Junior Prima-díjas Göttinger Pál rendezésében állította színre.


„Tudja, mi ez? Egy mennybemenetel. Erre gondoltam. Hogy eddig volt az életem – és most egy hónap a hajón, hogy megyek szép lassan, hogy ki lehessen élvezni, a mennybe. A jó mennybemenetel az nem csak egy pillanat. Hanem maga egy élmény. A mennybemenetel az egyszemélyes nászút. Ugye?”


1958. A Castel Felice óceánjáró fedélzetén összezsúfolódott 1400 kivándorló között nyolc magyar is utazik, valahol Európa és Ausztrália között, úton az ismeretlenbe, ahol sokadmagukkal neki kell fogniuk új életet kezdeni. Kapcsolatok szövődnek és bomlanak fel, újbarátságok és konfliktusok születnek, egy igéző szempár köré történeteket írnak, álmok csalogatnak és hamvadnak el szellemes szópárbajok között… És a hajó, a boldogság ígéretét hordozva – neve is ezt jelenti, „boldog kastély” - egyre csak megy. De az új élet kezdéséhez előbb le kell zárni a régit – ha le lehet egyáltalán.


„- Belém szeretett, és megkér.

- Ez nem viselkedés.

- De romantika!

– De romantika, de nem viselkedés.”


Ahogy haladnak délnek, az összezártság, a forróság, a bizonytalanság és a tehetetlenség mindenkiből a legrosszabbat hozza ki, és lassan kibukik: valószínűleg nem ugyanaz elől menekülnek. Tettesek, áldozatok egyaránt lehetnek köztük. Hogy ki kollaboráns, ki ügynök, ki ávós, ki szimpatizáns, ki az, aki csak élni akar… van olyan utas, aki szerint mit számít ez már a világ túlfelén. Valakinek mégis fontos lehet, mert az út felén túl egyszer csak eltűnik az egyik magyar utas. Megölte magát? Megölték? Titka volt? Vagy ő tudta valakiét? Vagy egyszerűen csak vízbe esett az előző esti viharban? Kezdetét veszi a nyomozás, miközben már senki nem bízik senkiben, és már mindenki másra vágyik. Bár odaérhetnének végre. Bár sose érkeznének meg. Bár el se indultak volna...


Hamvai Kornél darabja szól a szerelemről, hűségről, ügynökökről, földrészeken átívelő üldözésről, menekülésről – és a hazaszeretetről, megbocsátásról és feledésről.


Díszlettervező: PILINYI MÁRTA

Jelmeztervező: CSELÉNYI NÓRA

Súgó: NAGY ERZSÉBET

Ügyelő: LENGYEL JÁNOS

Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS


Rendező: GÖTTINGER PÁL


Jegyvásárlás kezdete: 2021. július 9.

Online elérhetőség időszaka: 2021. július 12 - augusztus 11


Az előadást a Móricz Zsigmond Színház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával 2017. március 4-én mutatta be.


Az előadás négy kamerával és HD minőségben rögzített felvételét a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. megrendelésére, az MTVA M5 csatornaigazgatóság megbízásából az Antenna Hungária Zrt. készítette 2017-ben.


Fotók: Janics Attila


Szereplők
Szemüveges: Vicei Zsolt
Hölgy: Széles Zita
Öregember: Dengyel Iván
Öregasszony: Pregitzer Fruzsina
Vándor: Tóth Károly
Szépség: Kosik Anita
Előzetes
Galéria
Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.