2 óra 20 perc
Thomas Bernhard

10. Nemzetközi Színházi Olimpia


Creatorul de Teatru

írta: Thomas Bernhard

Rendező: Alexandru Dabija

Színpadra állítja: Gabi AlbuEgy előadás az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából, Alexandru Dabija rendezésében és Marcel Iuressel a főszerepben. Egy paradox himnusz a színházi művészetnek szentelve; mindemellett egy húsbavágó betekintés a néhol pitiánernek ható, tragikomikus életünkbe.

A Bruscon szerepét alakító Marcel Iureș maró és abszurd kvázi-monológban ad életet a művészetben az abszolútumot kereső tökéletesen tökéletlen pojácának. Bruscon megalomán, embergyűlölő, hipochonder, nihilista és mértéktelen színész, író és rendező; tirádákban tör ki hazája középszerűsége ellen - politikától, társadalomtól és színháztól kezdődően mindenről háborog – ez utóbbitól Bruscon állítása szerint irtózik –, dühösen lázad a körülményei ellen, mert semmi és senki nem felel meg művészi ambícióinak; különösen a családja, akivel zsarnoki módon viselkedik.

Az őt támogató karakterek (akiket Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne és Victoria Dicu alakítanak) groteszkek, már-már karikatúrák, gyakran nevetségesek; megvan bennük az a képesség, hogy a közönség egyszerre érezze őket visszataszítónak és zseniálisnak - de a karikatúra mögött megbújik Thomas Bernhard író pesszimizmusa, akinek meggyőződése, hogy az emberiségnek nincs esélye a megváltásra.

A HISTRIONICS rendkívüli szöveggel bír, tele dühvel, kétségbeeséssel, agresszivitással, kiábrándultsággal, és fekete humorral, amelyet maga Alexandru Dabija állított színpadra 2001-ben az Act Theatre-ben, szintén Marcel Iureș-vel a főszerepben. Most a Bukaresti Nemzeti Színház előadásában elevenedik meg, egy ugyanolyan nevetségesen tragikus korban, mint korábban.Az előadás román nyelvű, magyar feliratozással tekinthető meg!
10. Nemzetközi Színházi Olimpia


10_szinhaz_olimpia_uj_logo_black_26420.png

Az előadás a kim_logo_color_logo_txt_black_copy_2048x1024_26416.jpgtámogatásával jött létre.


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.