A Móricz Zsigmond Színház is részt vesz a 10. Színházi Olimpia rendezésében

A Móricz Zsigmond Színház is részt vesz a 10. Színházi Olimpia rendezésében

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig tart a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia Budapesten és egész Magyarországon


A 10. Színházi Olimpia eseményein – Budapesten és szerte Magyarországon – a világ színházi életének olyan meghatározó alkotóinak előadásai láthatóak majd, mint Theodórosz Terzopulosz, Romeo Castellucci, Silviu Purcărete, Christoph Marthaler és sokan mások. Ezeken túl tánc-, báb- és utcaszínházi előadások, összesen mintegy háromszáz program várja az érdeklődőket. Az olimpia központi eseményei a szervező budapesti Nemzeti Színházban, a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében tekinthetőek meg 2023. április 1. – július 1 között.


Befogadók, partnerek, helyszínek

A magyarországi Színházi Olimpia szervezésének kulcsfogalmai az autonómia, a szabadság és a kultúrához való hozzáférés segítése. Ennek jegyében formálódott a szervezést irányító budapesti Nemzeti Színház és a művészeti vezető, Vidnyánszky Attila olimpiakoncepciója. Globális szinten, de az egyes országokban is ellentét feszíti a centrumok és a perifériák viszonyát. Nemcsak a gazdaságban, a kultúrában is fontos kérdés a javakhoz való hozzáférés biztosítása, az egyenlőtlenségek mérséklése. A 2023-as olimpia szervezői éppen ezért nem egyetlen intézmény, nem egyetlen város privilégiumaként tekintenek a rendezvényre, hanem mint az ország közös színházi ünnepére. Áprilistól júliusig (egyes helyeken tovább, néhol még ősszel is) szerte az országban, több tucatnyi helyszínen, mintegy háromszáz rangos színházi esemény várja az érdeklődőket.

A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak – hogy melyeket, arról ők maguk döntenek. Így a Magyországgal szomszédos országok magyar nyelvű színházi műhelyei is részesei lehetnek az olimpiának, a külföldi társulatok meghívása pedig tartós nemzetközi kapcsolatok kialakulását jelentheti a magyar teátrumok számára. 

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban két produkció látható majd, 2023. május 20-án a Histrionics, az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából a bukaresti Nemzeti Színház előadásában, valamint 2023. június 3-án a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat a Georg Büchner Woyzeck című bűnügyi történetét mutatja be.

Az előadásokról bővebb információ itt található: https://szinhaz.org/esemenyek/historionics/; https://szinhaz.org/esemenyek/woyzeck/


historionics_1_photos_by_florin_ghioca1_26118.jpg

Jelenet a Histrionics előadásból. Fotó: Fotó: Florin Ghioca


woyzeck_7_26117.jpg

Jelenet a Woyzeck előadásból.


Fókuszban: Madách Imre

Az olimpia fókuszában a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotója, Madách Imre szerepel, aki 200 éve, 1823-ban születetett, és akinek 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját. Innen származik 2023-as Színházi Olimpia mottója is: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”. A világ számos országának színművészeti iskoláiból érkeznek csoportok, akik a mű egyes részleteit előadják, majd ezekből egy nagy közös produkció is készül.


Az idei olimpia jelképe: a bárka

A 10. Színházi Olimpia jelképe egy bárka. A bibliai párhuzamot is megidézve ezen menthetjük át önmagunkat és értékeinket. Az olimpia alapítói 1995-ben az ókori játékok szellemiségét hangsúlyozták. Az egymással örökös harcban álló görögök egykoron a versenyek idejére szüneteltették a harcot. Ma a háborús konfliktusok és bizalmatlanság által terhelt nemzetközi viszonyok idején, valamint a COVID által megtépázott mindennapokban a béke üzenete rendkívül aktuális.

2023. április 1. és július 1. között – számos program esetében még ezen az időszakon is túl – Magyarországra költözik a sokszínű színházi világ. De mondhatjuk úgy is, a világszínház központja Magyarország lesz.


A Színházi Olimpia honlapja az alábbi linken érhető el: https://szinhaz.org/


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.