VIDOR: idén jubilál a limerickíró bajnokság

Ha VIDOR, akkor limerick: immár jön a tizedik.


44f8fbbaa0a1449784f0de0a3ccdee5b_35308.jpg

A döntőt augusztus 25-én rendezzük

Forrás: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc


Mérföldkőhöz érkezett a VIDOR Fesztivál limerickíró bajnoksága: az idén a jubileumi, 10. döntőre várjuk azokat, akik kíváncsiak arra, Illyés Ákos és Kuthy Patrícia mihez kezdenek a színpadon az 5 soros versekkel. Ehhez azonban alkotásokra is szükség van: olvasóinktól azt kérjük, küldjenek limerickeket.


VIDOR, Móricz Zsigmond Színház, Kelet-Magyarország

VIDOR: az egyik legmulatságosabb esemény mindig a limerickíró verseny döntője

Forrás: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc


VIDOR: minden évben több száz pályamű érkezik

A versenyt tizedszer hirdeti meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és lapunk, a Kelet-Magyarország. A kultúrabarátok jól tudják, hogy az elmúlt kilenc fesztiválon óriási sikere volt a Nyírségi Limerickíró bajnokságnak: a viadalokon minden évben több száz pályamű versengett, a finálé pedig mindig a fesztivál egyik legmulatságosabb eseménye. Az elmúlt évek sikerét látva, s különösen úgy, hogy ez lesz a jubileumi döntő, nem is volt kérdéses a folytatás: a versengést az idén is meghirdetjük. Két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, a döntőt augusztus 25-én, vasárnap rendezzük. Ott a versfaragók ötsorosait a Móricz Zsigmond Színház kiváló művészei adják elő, a kategóriák győztesei pedig ezúttal sem távoznak üres kézzel. 


A rögtönzés Oscar-díjasai

A tavalyi finálé, ahogy a korábbiak, frenetikus sikert hozott, természetesen telt ház fogadta versenyzőket. Illyés Ákos akkor elmondta: kilenc év, 3287 nap, 78 888 óra telt el azóta, hogy útjára indult Szabolcs-Szatmár-Bereg egyik legsikeresebb sportága. A finálé versbe foglalt vallomással kezdődött: „Egyszer volt néhány lelkes színész, s kaptak egy álmot, mely ma is még merész. Pár csíkos mez és versek, miket írtok – lám 9 év, ami ránk most visszanéz. ...Mit érek én egy jó limerick nélkül, mit ér egy vers, ha nem tart tükröt elém, mit adni tudsz az emlékeken kívül – az álmomért egy gombot kérek én”. Az improvizációs Oscart, ha lenne ilyen, a helyszínen kioszthatnánk, hiszen minden évben zseniális jelenetek szemtanúi lehetünk – minden bizonnyal így lesz az most is. 

A feladat tehát adott: küldjenek limerickeket augusztus 8-án délig az anita.szaraz@kelet.hu e-mail-címre vagy levélben a Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u. 3–5. címre, a borítékra írják rá: limerick.


Rímképletek, kategóriák, szabályzat

  1. A limerick ötsoros nonszensz vers, a rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek
  2. Egyéni és csapat kategóriában várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom)
  3. A műveket a színház és lapunk képviselői előzsűrizik, a döntőt a VIDOR Fesztivál első vasárnapján rendezzük. A műfaj humoros, a verseny viszont komoly, hiszen mindkét kategória győztese jutalmat kap
  4. Nevezni jeligés pályázatokkal lehet: a műveket augusztus 8-án délig várjuk az anita.szaraz@kelet.hu e-mail-címre vagy levélben a Nyíregyháza, Zrínyi Ilona u. 3–5. címre, a borítékra írják rá: limerick
  5. Szabályzat: szon.hu/jatekszabalyzatok


És most jöjjön most néhány limerick a profiktól!

Holnapra kéne egy limerik. De honnan vegyem a rímeit? Nincs ennél nyomasztóbb! Nézem a fagyasztót, hátha van otthon kis mirelit. (Imreh András)

Egy turista Tallinban, berúgott a kantinban. Vágya elemésztő, de sehol egy észt nő. Valamennyi randin van. (Gyárfás Endre)

Van egy nő, úgy hívják, Etel. Egész nap a Neten csetel. Akadt egy kérője, de magát mér’ ölje: „Vegyen csak téged a Net el!” (Várady Szabolcs)


(Szerző: Száraz Anita, szon.hu)


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.