Vidéki színházigazgatók Nyíregyházán: művészeti és gazdasági kérdésekben egyeztettek

A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete januári közgyűlésén választotta elnökké Kirják Róbertet, a Móricz Zsigmond Színház igazgatóját. Természetesen Nyíregyházán volt az egyesület idei első találkozója, melynek témája a gazdálkodás, a társulatiság megőrzése, a repertoár, az évadtervezés, felújítás, állagmegóvás, a néző és a mecénás megbecsülése. Az esemény zárásaként a vendégek megtekintették a Móricz Zsigmond Színház Don Juan előadását.


Valamennyi megyei jogú város kiemelt vagy nemzeti státuszú színházának igazgatója meghívást kapott Nyíregyházára. Terített asztalnál, dr. Kovács Ferenc polgármester társaságában indult a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének találkozója. A sok téma között kiemelt szerepet kapott a gazdálkodás, a finanszírozás kérdése, melyet az egyesület alelnöke részletezett.

„A gazdálkodás, a támogatások, a finanszírozás, a bérkérdés az önkormányzati fenntartású színházak esetében az, hogy ebben az évben az adott önkormányzat mekkora mértékben tudja támogatni az adott színházat. Milyenfajta bérkompenzációt adnak? Van, ahol ez 10%, van ahol 15, esetleg 20%. Az adott színház ki tudja-e pótolni saját költségvetéséből, saját bevétele terhére azt, hogy munkavállalóinak a bérét megemelje, hogy a törvényi szabályozás, ami most éppen alakulóban van, arról beszélgessünk, hogy milyen célszerű intézkedéseket lehetne átemelni az előadó-művészeti törvényből készülő új törvénytervezetbe. Hogyan oszlanak meg a bevételek egy költségvetési vagy nonprofit kft.-s színháznál, önkormányzati, állami fenntartás mellett? A saját bevételeket hogyan lehet növelni? Hol van az az érzékeny határ jegyeladás tekintetében, amit még a nézők kifizetnek”

– nyilatkozta Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének alelnöke. Milyen évadra készülnek a színházak, hogyan áll össze az évadterv, mennyire befolyásolja a finanszírozás a repertoárt, átfordulhat-e populárisabb irányba. Egytől hatig természetesen nem találhattak választ valamennyi kérdésre, de folyamatos online kapcsolat támogatja az egyesületet. Nemrégiben járt több tag a Kulturális és Innovációs Minisztériumban, ahol napirenden van az előadó-művészeti törvény megújítása. Remélik, hogy a színházakra vonatkozó paragrafusokkal kapcsolatban véleményezhetik majd a tervezetet.

„Mi próbáljuk a saját magunk, és egymás működését figyelve a nézők felé azt a töretlen hitet és bizalmat megköszönni az előadásainkkal, ami táplálja a vidéki színházakat, hiszen nagyon fontos dolog, bár a Kulturális és Innovációs Minisztérium célkitűzése az, hogy minél inkább a mecénások, a forprofit szektor támogassa a kultúrát, és lépjen be ebbe a támogatói körbe. A TAO művészeti terület eltörlése után – hiszen csak a sportban maradt meg – szinte eltűntek ezek a fajta támogatók. A legbiztosabb és a legstabilabb támogatónk mindig a néző”

– folytatta gondolatait az alelnök. Nyíregyházán a költségek 20%-a saját bevétel, a többi állami, önkormányzati és egyéb támogatás. Ezzel a 20%-kal az ország élvonalában van a nyíregyházi színház, hiszen van, ahol a saját bevétel a 3-4%-ot sem éri el.

„Természetesen a pályázati rendszer, ami eddig is jól működött – azzal kapcsolatban vannak ötleteink. A Lázár Ervin Program, az állami támogatások megújítása, a legtöbb színháznak 2024. december 31-én lejár az állami támogatásra vonatkozó szerződése, és minden olyan dolog, ami a korábbi színházi törvényben a munkavállalókat érintette, a munkát szabályozta, tehát egy rendkívül szerteágazó dolog, ami ezzel kapcsolatban felmerülhet”

– fogalmazott az átalakuló törvénnyel kapcsolatos észrevételekről a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, Kirják Róbert. Nyíregyházán az elmúlt 6–8 évben precíz rendszert építettek ki a mecenatúrával kapcsolatban, mely megnyugtatóan támogatja a társulatot. A Móricz Zsigmond Színházban – más társulatokhoz hasonlóan – műszaki szakemberhiánnyal küzdenek. A hangosítók, világosítók, díszletmunkások terhelt, a szokásostól eltérő időbeosztása nyilván anyagiakkal kompenzálható lenne. Sztrájk, baleset, színházbezárás ebben a körben szerencsére nem történt, e nélkül is sok a megoldandó feladat a mai világban. A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének találkozója zárásaként megnézték a nyíregyházi Don Juan előadást, mely előtt Horváth László Attila felolvasta a színházi világnap üzenetét.


Forrás: Nyíregyházi Televízió

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.