Újabb Broadway-musical Nyíregyházán - A közönség elé lép a Funny Girl a Rózsakert Szabadtéri Színpadon

Újabb Broadway-musical Nyíregyházán - A közönség elé lép a Funny Girl a Rózsakert Szabadtéri Színpadon

Júniusban, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon végre láthatja az érdeklődő közönség a népszerű Broadway-musicalt, melyet elsőként Barbara Streisand vitt sikerre.


Funny Girl? Az bizony régen volt – sóhajtott Szente Vajk, aki jelenleg négy színdarabon dolgozik rendezőként. – Február 15-én tartottuk az olvasópróbát, március 27-én pedig (a koronavírus járvány miatt nézők nélkül) a bemutatót. Örülök, hogy hamarosan közönség előtt adhatja elő a társulat.


Nyíregyházán rendszeresen rendezel zenés előadásokat. Most miért a Funny Girlre esett a választásod?

Vannak olyan darabok, amelyek évek óta foglalkoztatnak, s mindig nagyon várom azt a pillanatot, amikor testet tudnak ölteni egy-egy színészben és társulatban, egy általam elképzelt műsorpolitikai ívben. Kosik Anitával a 9-től 5-ig előadásban dolgoztam együtt, és Kirják Róbert igazgató úrral egyetértésben arra jutottunk, hogy Anita pályájának következő fontos lépése lehet, ha találkozik Fanny Brice szerepével. Emellett – érzésem szerint – a színháznak is szüksége volt arra, hogy a könnyed 9-től 5-ig után, a Hello, Dolly! óriási sikerére alapozva újra visszatérjen a klasszikus Broadway-musicalek világához. Az is a darabválasztás mellett szólt, hogy Anita házastársa, Gulácsi Tamás formálja meg Nick Arnsteint, Fanny szerelmét. Színházi szempontból végtelenül izgalmas helyzet, hogy ők ketten vajon miként viszik színre életüknek egyébként nem könnyű szituációit, ezzel hogyan birkóznak meg, és mennyivel lesz ettől hitelesebb az alakításuk. Tamás az egyik legkiválóbb színművész, akivel módomban áll dolgozni, úgy felkészültségben, mint előadói mélységben, instrukció- és stílusérzékenységben.


Fanny szerepét kettőztétek, Kosik Anita mellett Sári Évi a másik női főszereplő. Ő hogyan került képbe?

Ez egy nagyon nehéz szerep, s ha a jóisten úgy akarja, akkor sokszor fogjuk játszani. Nem ritka, hogy két színésznő alakítja az ilyen típusú főszerepeket. Évi személye nem volt kérdéses, mivel szép közös szakmai múltunk van, aminek ékköve az Apáca Show. Ő az ország egyik legjobb színházi énekese, tudásához nem fér kétség. Ehhez képest mégis azt mondom: azzal együtt, hogy szenzációsan énekel, most alakításának legnagyobb erénye a színészi mélység. Szívesen dolgozom vele.


Színházi viszonylatban nagylétszámú, élő zenekar adja a zenei kíséretet. Nehéz volt őket szinkronba hozni az előadással?

A Móricz Zsigmond Színháznak kivételesen professzionális munkatársai vannak. Egyikük Tamás Attila, a zenei vezető, aki már több mint egy évvel a próbaidőszak előtt kérte tőlem az első egyeztetést. Olyan felkészültséggel érkezett arra a találkozóra, hogy azt mondtam, ha valamivel nem lesz baj, az a zenei rész. Döbbenetes és örömteli volt látni, hogy a zenekar már az első próbán az általam kért tempóval, aláfestő zenékkel, hangnemben játszotta a színdarab zenéjét. Olyan volt, mintha csak a play gombot nyomtuk volna meg a magnón. Ez általában nem megy ennyire gördülékenyen. Attila a profi felkészüléssel rettentő sok terhet vett le a vállamról és sok munkaórát spórolt meg.


Milyen felütéssel ajánlod a darabot, miért nézzük meg?

A Funny Girl látszólag egy tehetségtörténet, de a mélyén ott van egy nagyon erős szenvedély. A valóságban és az én víziómban ez olyan szerelmi történet, amiben két ember egymásnak van teremtve, de mégsem boldogok a kapcsolatukat tönkre tevő szenvedélybetegség, Nick Arnstein játékszenvedélye miatt. Mindeközben a néző csillogó musicalt lát látványos táncbetétekkel, gyönyörű dalokkal, fantasztikus előadásban. Szerintem mindez elegendő ok.


Forrás: Nyíregyházi Napló, Kováts Dénes


Funny Girl című előadásainkra jegyek még elérhetőek:

https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/funny-girl-122659


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.