Színpadon a Delila és az Anconai szerelmesek koncert-előadása

Színpadon a Delila és az Anconai szerelmesek koncert-előadása

A Móricz Zsigmond Színházban a kényszerszünet alatt sem állt meg az élet, gyermekeknek és felnőtteknek szóló előadásokkal várták hűséges közönségüket a Művész Stúdióban, mindeközben próbáltak és átszerveztek. Kirják Róbert igazgatóval helyzetelemző és jövőbe pillantó témákról beszélgettünk.


– Ez az évad megpróbáltatásokkal és kihívásokkal teli úgy a színház egésze, mint igazgatója számára. Nehezebb, mint korábban?

– Máshogy nehéz. Eddig ismeretlen problémákat kell kezelni, megoldásokat találni, új terveket kovácsolni. Januárban két próbafolyamatot is törölni kényszerültünk: a Futótűzét a kamaraszínpadon, illetve a Lúdas Matyit a nagyszínpadi gyermekelőadások közül. Az utóbbit szerencsére tudtuk pótolni a Micimackó a Pagony utca 100-ban produkcióval, a másik előadás pótlásán még most is dolgozunk. Nem könnyű a helyzetünk, mert miközben az összes többi próbafolyamat menetrend szerint halad, s végre már mennek az előadások a Nagyszínpadon, a MÛvész Stúdióban és a Kamarában, mint régen, ezek mellé, illetve közé kell a januárban elmaradt próbafolyamatot beilleszteni valahová.

A Teljesen idegenek díszletét részben bonthattuk csak el, így a Micimackóét a színpad első részébe kellett beépítenünk. De nagyon örülök, hogy létre tudtuk hozni ezt a produkciót, és nem kellett azt mondanunk több ezer gyereknek, hogy idén sajnos csak egyetlenegy előadás jelentette számukra a nagyszínpadi évadot.

– Úgy tűnik, a kényszerszünet után a közönség nem hagyja cserben színházát, rendre azt tapasztalom, telt ház előtt játszanak a színészek…

– A bérletes előadások esetében 20 százalék körüli a szabadon maradt jegyek aránya, de azok is elkelnek rövid idő alatt. Számomra is várakozáson felüli a színházba járási kedv, gyakorlatilag mindig telt házzal játszunk. Öröm és megtiszteltetés, hogy ennyire szeret bennünket a közönség, s bízunk benne, ez így is folytatódik, hiszen minden nézőre szükségünk van. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk az eddigi bemutatóinkról, bármelyiket tűzzük műsorra bérletszünetben, elkapkodják a jegyeket. Köszönet érte!

– Mi várható az elkövetkező időszakban? Premierek előtt állunk, mindemellett feltételezem, hogy szokás szerint már jóval előrébb gondolkodtok, mint az előttünk álló egy-két hónap.

– Valóban. Mire ez a cikk megjelenik, túl leszünk a március 11-ei Frankenstein bemutatón, majd április 1-jén a Kapj el, ha tudsz következik. Várható még két kamaraszínpadi bemutató, az egyik a Futótűz pótlása, a Kávéházi dallamok, a másik pedig a meghirdetett Maggi és Lillemor.

Terveink szerint június közepén befejezzük az idei évadot, majd rögtön elkezdődik a következő. A 2023/2024-es évadra megvan az összes előadáscímünk, a rendezők, a próbafolyamataink időpontjai, mindegyik színművésszel ismertettük a reá váró nagyobb szerepeket. Készen állunk – természetesen figyelembe véve gazdasági nehézségeinket. Megpróbáltunk olyan színdarabokat kiválasztani, amelyek szintén nagy közönségérdeklődésre tarthatnak számot.

– A Móricz Zsigmond Színház is részt vesz a 10. Színházi Olimpia rendezésében. Milyen vendégelőadásokra számíthatunk?

– A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, a nyíregyházi teátrumban két produkció látható majd, 2023. május 20-án a Histrionics, az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából a Bukaresti Nemzeti Színház előadásában, valamint 2023. június 3-án a Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulata Georg Büchner Woy­zeck címû bûnügyi történetét mutatja be.

– Gőzerővel készültök a szabadtéri idényre. Mire számíthatunk?

– Ebből az évadból két hónap kiesett, ami azt jelenti, hogy a következő néhány hónapban szinte csak bérletes előadásokat tudunk játszani, pedig óriási igény lenne a bérletszünetesekre is. Ezért azt gondoltam, hogy kombináljuk a kettőt. Az augusztust nagyrészt a saját előadásainknak szenteljük, háromnak helyet is találtunk egy-egy hétvégén. Illetve várható még július 1-jére egy saját előadás, amit a következő évadban a Nagyszínpadon játszunk majd: a Delilát újítjuk fel, amit végre négy év után újra láthat a közönség.

– Ennek minden bizonnyal a színészek éppúgy örülnek, mint a nézők.

– Egyszer már lement a Rózsakertben, és óriási siker volt. Már akkor úgy gondoltuk, hogy amint lehetőségünk nyílik rá, elővesszük. A szabadtérire visszatérve: júliusban – a Delilát kivéve – kizárólag vendégelőadások lesznek. Illetve még egy saját produkcióval készülünk, ami nem klasszikus színdarab lesz: az Anconai szerelmesek nagy sikerű előadás slágereiből egy koncertet állítunk színpadra.

– Most a Színészházban kialakított irodában beszélgetünk. Mikor nyílik esély arra, hogy visszaköltözzetek a főépületbe, illetve vajon mikor nyitjátok újra a Bencs Villát és a Szindbádot?

– A visszaköltözés nagyrészt az időjárás függvénye. Ha azt látjuk, hogy már hosszabb távon fűtés nélkül tudjuk használni az épületet, azonnal visszatérünk. A Szindbád és a Bencs Villa nyitása szintén a fűtés függvénye, de az időpontról a városvezetés dönt.


Forrás: Nyíregyházi Napló

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.