Megtalálni az örömforrásokat – Dr. Móré E. Csaba pszichiáter a Bencs SzalON vendége volt

Megtalálni az örömforrásokat – Dr. Móré E. Csaba pszichiáter a Bencs SzalON vendége volt

Nem mindegy, hogyan jutunk információkhoz, s hogy azokat miként szűrjük – véli a szakember.


„Ha úgy bánsz az emberekkel, amilyenek, akkor olyanok is maradnak. De ha úgy bánsz velük, amilyennek lenniük kellene, akkor segíted őket azzá válni, amivé képesek” – ez a ­Goethe-idézet dr. Móré E. Csaba egyik kedvenc mottója.

– Ha a jót keressük az emberekben, valószínűleg ki is tudjuk hozni belőlük, ezzel pedig a saját életünket is könnyebbé tesszük – ezt mondta a Bencs SzalON múlt heti adásában a pszichiáter, aki szerint ha mindenkiben a hibákat látjuk, azt fogjuk érzékelni, hogy olyanokkal vagyunk körülvéve, akik nem tökéletesek. – Sokkal nyugodtabbak leszünk, ha mindenkiben megtaláljuk azt, amiért szerethető – így fogalmazott a szakember, akivel Kováts Dénes a járványhelyzet lelki egészségre gyakorolt hatásáról is beszélgetett.


Elemezni kell a helyzetet

– Vannak olyan kihívások, amelyek arra sarkallják az embert, hogy elemezze az adott helyzetet és megvizsgálja, mennyire veszélyes, milyen eszközök állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy megoldja, mi tehet azért, hogy a lehető legjobban jöjjön ki belőle. A pandémia arra kényszerített bennünket, hogy átalakítsuk a mindennapjainkat, és belássuk: bizonyos szokásainkat átmenetileg meg kell változtatnunk, és több kedvelt tevékenységet ki kell iktatnunk az életünkből. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos a tisztánlátás: nem mindegy, hogyan jutunk információkhoz, azokat hogyan szűrjük és miként értelmezzük. Aki minden hírt elolvas, egy idő után bizonytalanná válik, nem beszélve arról, hogy az agyunknak is van egy terhelhetőségi határa, és időnként szükség van arra, hogy megtisztítsuk, s képletesen friss levegőhöz juttassuk.


bencsszalon_beharangozo_posztok_ep06_preview20210122_1_14625.jpg


Fontos az alkalmazkodás

– A tragédiákkal is kísért, szabályokkal telített mindennapjaink alkalmazkodást igényelnek, de még ebben a nem könnyű helyzetben is meg kell találnunk azt, miért lehet jó nekünk. Át kell gondolnunk a prioritásokat, és még az is lehet, hogy a pandémia letisztulást hoz az életünkbe – például a kapcsolataink terén. Sok gyakorlás árán elérhetjük, hogy a gondolati tálcánkról a pozitívumokat vegyük elő, és ha erre képesek vagyunk, nemcsak túléljük a napjainkat, de belecsempészhetünk valami jót is. Ebben az időszakban több időnk jut bizonyos dolgokra, és az is tény, hogy az intellektuális szükségleteinket máshogy elégítjük ki. Bezártak a színházak, de online láthatunk előadásokat, ahogy olvashatunk regényeket, verseket, ezzel pedig sokat teszünk az egészségünkért – mondta dr. Móré E. Csaba, aki a gondolataink jelentőségéről is beszélt.

– Nelson Mandela egyszer azt mondta, hogy amikor évtizedeken át börtönben ült, egyetlen dologról tudott csak dönteni: arról, hogyan gondolkodik. Ha jól vagyunk, és jól érezzük magunkat, meg tudjuk találni az örömforrásokat, és így sokkal kreatívabbak is leszünk, de ez leginkább rajtunk múlik. Ahogy az is, hogy a párkapcsolatok most társas görcsöléssé vagy társas játékká alakulnak – ebben mindkét félnek megvan a saját szerepe.


Megélni az érzéseket

A felvetésre, hogy a nehéz élethelyzetekben milyen sokat jelent, ha valaki pozitív tud maradni, a pszichiáter azt mondta, ehhez nem szabad görcsösen ragaszkodni, mert mindig pozitívnak lenni nagyon stresszes.

– Az érzéseknek helyük van az életünkben, meg kell élni az örömöt és a szomorúságot is, az a jó, ha valaki realista-optimista hozzáállást tud kialakítani. Elveszíteni egy hozzátartozónkat nagyon nehéz, de a feldolgozást megkönnyítheti, ha azt az érzést erősítjük magunkban, hogy milyen jó, hogy az illető benne lehetett az életünkben. Az ilyen helyzetekben sokat számít a gondolkodásmódunk, és hogy annak örülünk, ami volt vagy van, vagy amiatt szomorkodunk, ami nincs – mondta dr. Móré E. Csaba, aki ezt egy páciense esetén keresztül világította meg. – Egy fiatal sportoló hölgyről van szó, akinek 23 éves korában amputálni kellett a lábát. Egy mosolygós, csodálatos nő, s boldog édesanya, aki nézhetné a lába helyét nap mint nap, és szomorkodhatna, de ő más utat választott. Nem haragszik a sorsra, sőt! Örül az életének, és ezt azért tudja megtenni, mert a gondolati tálcájáról csak pozitív érzéseket és gondolatokat vesz le.


Forrás: Kelet-Magyarország


A Bencs SzalON korábbi adásai a Móricz Zsigmond Színház YouTube-csatornáján ide kattintva nézhetők vissza.


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.