MÁZS újra Nyíregyházán próbál

MÁZS újra Nyíregyházán próbál

A Spamalot című musicalben Sir Lancelot szerepét kapta Mészáros Árpád Zsolt


Június 11-étől láthatjuk nyíregyházi színpadon, először a Rózsakertben Mészáros Árpád Zsoltot, aki nagy örömmel tér vissza gyökereihez. Most a Gyalog galopp alapján készült Spamalot című musicalt próbálja.

Régi álmom, hogy ahogy telnek-múlnak az évek, ahogy porosodom, visszatérek a gyökerekhez, azokhoz az álmokhoz és gyerekkori célokhoz, amelyek az évek során háttérbe szorultak vagy kicsit feledésbe merültek. Ezeket most szeretném előtérbe helyezni. Feltett szándékom, hogy minél többet legyek és ténykedjek szülővárosomban, Nyíregyházán – mesélte a hazatérésről a népszerű színész-énekes. – Az első szerelem a Móricz Zsigmond Színház volt, én gyakorlatilag Nyíregyházának és ennek a színháznak köszönhetem a sikereimet, illetve azt, hogy jólétben élhettem és élhetek a családommal. Nem csak az anyagiakra, az életszínvonalra gondolok, mert véleményem szerint a mi gazdagságunk abban rejlik, hogy a család minden tagja, a gyerekeket is beleértve, harmóniában és boldogan tud együtt élni. A színészi, énekesi pályám nagyon sok mindenkinek csak csillogást és fényt mutat, de azért vannak árnyoldalai is, hiszen megannyi nehézséggel, kritikával, szociológiai és térképészeti logisztikával jár. Úgy érzem, most jutott odáig az életem, hogy Nyíregyházán kell játszanom egykori kollégákkal; a régi ismerősöket és a jelenleg itt élő embereket megnevettetni, szórakoztatni, elgondolkodtatni. Több órás interjú lehetne, ha elmesélném, mit jelent számomra ez a város, amely oly sokat adott nekem: az életet, az egészséget, a gyógyulást, a barátokat, a színházat, a sikereimet, s azt, hogy világot láthattam. Mindent, de mindent…

Már elkezdtétek a Spamalot próbáit, mely majd az első nagyszínpadi bérletes előadás is lesz. Miért lehet ez a musical érdekes a nézők számára?

Nem csak azért, mert nevethetnek! A Monty Python fogalom, és mint műfaj, egészen más a megszokottakhoz képest. Kultuszfilm lett a Gyalog galopp, iparággá nőtte ki magát… Nagyon érdekes történet, és nagyon érdekes jelenség, amelynek van létjogosultsága. A humor mindig megmutatja a valóságot, s igazából nem is a szóvicceken röhögünk, hanem az önmagunkban lejátszódó emlékeken. Szerintem kifejezetten kellemes két és fél óra vár a nézőkre! Ezt szolgálja a darab könnyedsége, szórakoztató vidámsága, feszessége és tempója. A Spamalot egy fricska, hogy a zenés színház felől megmutassa, mi is a „könnyű” műfaj. Mert a zenés színházat annak tarják sokan, még olykor csak prózát játszó szakmabeliek is. Erre annyit mondhatok: jöjjön, ugrándozzon, közben énekeljen magas céket, utána meg prózázzon egy jelenetben – s akkor meglátja, valóban könnyű-e ez a műfaj. Ebben az előadásban kicsit ki van figurázva minden; a paródiája annak, hogy a zenés színházat hogyan képzelik el az emberek, és hogy milyen egy színésznek végig táncolni és végig ugrálni nagy mosollyal az estét, még akkor is, ha éppen nem jó a kedve.

Mindenkit szeretettel várunk az előadásokra, a Spamalotot először június 11-én tekinthetik meg a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, színházbérlettel pedig szeptembertől.

Milyen feladatok várnak rád az elkövetkező időszakban?

Igazából nem nagyon vállalok új darabot, mert a Móricz Zsigmond Színházban a Spamalot mellett egy másik bérletes nagyszínpadi produkcióban is színpadra lépek az évad folyamán. Szeretném privilégiummá, egyfajta presztízzsé tenni, hogy igenis, Mészáros Árpád Zsolt 35 év után megteheti azt, hogy csak Nyíregyházán vállal szerepet. Azt szeretném elérni, hogy ha engem az országból valaki meg akar nézni, jöjjön el a szülővárosomba és itt tegye meg!

Emellett megvalósítanám gyermekkori álmomat is, amikor azt gondoltam, hogy az olasz tengerparton fogok – akár hot-dogot – árulni (azaz valamiből megélni), de emellett ne kelljen semmi mással foglalkoznom, csak süssön a nap, legyen kellemes a víz, s jó a hangulat. Jó kajákat tudok csinálni, talán az álmom is megvalósul majd. Barátaimmal közösen egy vendéglátóipari vállalkozásba kezdtünk Olaszországban, ahol a magyar gasztronómiai kultúrát szeretnék bemutatni és megismertetni, nagyon sok színes magyar programmal.

Ötletem mindig van, mert igénylem, hogy folyamatosan kitaláljak és megvalósítsak dolgokat. Ezért is készítek kisvasúthoz terepasztalokat, gyártok szökőkutakat – nagyon büszke vagyok arra, amelyiket a kertemben saját magam terveztem és készítettem el. Számomra kikapcsolódás, ha a kreativitásomat valahogyan használhatom a színpadon túl is.

Jól érzed magad a bőrödben?

Nagyon. Ennek egyik összetevője, hogy az alkohol teljes mértékben eltűnt az életemből. A másik, hogy bár a pandémia alatt kicsit megreccsentem érzelmileg, de ez az időszak nagyon sok mindenre megtanított, megváltozott a gondolkodásom, már tudok szelektálni, és egyensúlyban tartani a dolgaimat. Fogadalmat tettem a lányomnak, Rózsának, hogy ott leszek az 50. születésnapján és megtáncoltatom. Akkor leszek 85 éves, azaz még 8500 napom van hátra. Ebből kétezret alszom, a többit jól kell kihasználnom…


Forrás: Kováts Dénes, Nyíregyházi Napló

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.