Ma este megbukunk – Interjú Horváth Illéssel

Ma este megbukunk – Interjú Horváth Illéssel

Egy amatőr színjátszó csoport klasszikus angol krimi bemutatójára készül a Ma este megbukunk című darabban. Megtörténik itt minden, ami egy bohózatban megtörténhet. Az angol szerző londoni bemutatójának replika előadása, eredeti díszlete kerül a nyíregyházi színpadra.  Az október 22-ei bemutató rendezője Horváth Illés.


Volt egyszer egy ügyelő a színházban, a ma már nyugdíjba vonult Lengyel János, alias Bajszi, aki egykoron olyan parádésan vezette a próbákat és előadásokat, hogy bátran drámát lehetett volna írni azzal a sok poénnal, amit elejtett munka közben, a színház munkafolyosóin is hallható utasításokkal. Gyere tündérkém, gyere tündérkém, ha időben a színpadra akarsz érni – üzent egyszer az ifjú színésznőnek, az öltözőben is hangosított utasítással. Majd hallottuk a legyintést: na, már csak akkor érsz ide, ha azonnal szárnyaid nőnek. Ilyen és ehhez hasonló bakik, beszólások, szerencsétlenség és közel összeomlás a Ma este megbukunk című angol előadás háttere. Az előtérben pedig egy amatőr színjátszó csoport. Ők is bemutatóra készülnek.

„Előadás az előadásban. Egy amatőr színtársulatról szól, akik megpróbálnak előadni egy angol krimit, a Gyilkosság a Haversham kastélyban, klasszikus angol krimit, ami nem sikerül úgy nekik, ahogy előre eltervezték. Erre utal a cím is, a Ma este megbukunk. Erről a társulatról szól, akiknek ez az előadás nem akar összejönni. Minden elromlik benne, és minden összeomlik benne, semmi nem sikerül, és mindez a nézők folyamatos figyelme mellett történik, ami rendkívül vicces szituációkat eredményez” – mondta Horváth Illés, a rendező.

A nyíregyházi színpadon áll már a díszlet, az eredeti londoni, ahogy a színházban fogalmaznak, ez egy replika előadás, szóval a kész londoni produkciót helyezik ide elénk. Olyannyira, hogy a műsorfüzetben az eredeti bemutató rendezője, Mark Bell szerepel, aki viszont az ügynökével egyeztetve nem vállalta a munkát, tekintettel a szomszédunkban zajló háborúra. Onnan nagyon közelinek tűnik a veszély, így dolgozik majd a nyíregyházi színészekkel Horváth Illés, aki nem csak a Centrál Színházban ma is futó darabot látta, de az eredeti londoni produkciót is. Nagyot remél, sőt ígér is a rendező, helyi poénokkal. És egy nagy tükörrel, melyben a színészeket és a színházat leshetjük meg. 

„Az eredeti alkotókkal olvastam egy interjút, hogy minden poén, vagy a legtöbb megtörtént a valós életben. Mi is, akik színházat csinálunk, rengeteg olyan bakit, anekdotát ismerünk, hogy mi romlik el egy előadásban, ki késik, ki nem jön be időben, kivel milyen baleset történik. Ezeket összegyűjtötték, és ezekből rakták össze az előadást, úgyhogy mondhatjuk, hogy ez egy nagyszabású bakiparádé lesz” folytatta a rendező.

A Ma este megbukunk címe nem jelent veszélyt az október 22-ei bemutatóra olyan színészekkel, mint Dézsi Darinka, Kuthy Patrícia, Gulácsi Tamás, Gulyás Attila, Nagyidai Gergő, Rák Zoltán, Tóth Zolka és Gyuris Tibor.


Forrás: nyiregyhaza.hu


„A szerzők engedélyét a United Agents LLP (London) és a Hofra Kft. közvetítette.”





Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.