Kulturális Örökség Napjai hétvégén a Színházban, a Bencs Villában és a Szindbádban is!

Kulturális Örökség Napjai hétvégén a Színházban, a Bencs Villában és a Szindbádban is!

A kulturális örökség része életünknek. Ezen a hétvégén az érdeklődők felkereshetnek olyan műemléki épületeket és kerteket, melyek a hétköznapokban elzártak a nyilvánosság előtt. Azok a szakemberek mutatják be az eldugott kincseket, akik ismerik múltjukat és jelenüket, szerepük van azok megőrzésében. Az 1984-ben Franciaországból indult mozgalom több mint 20 éve már hazánkban is hagyomány.A Móricz Zsigmond Színház is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai hétvégi eseményéhez, a teátrum három intézményében hirdetett kulisszajárást, sétát és tárlatvezetést.

A nyílt napon a színfalak mögött a nézők az ügyelői pultot is láthatják. „Erről a pultról mindenkivel tudom tartani a kapcsolatot, a hangosítóval, a világosítóval, látom a színészeket az öltözőfolyosókon, a büfében, tehát teljesen szemmel tudom tartani őket az előadás alatt. Én hívom őket a színpadra. Irányítom őket, a nézőtereseket, tehát igazából innen mindent tudok irányítani” – mondta Holló Arnold, a Móricz Zsigmond Színház ügyelője.

Izgalmas helyszín a színházi jelmeztár is. Mindannyiunknak emlék és élmény egy-egy jól szabott, klasszikus kosztüm nem csak a színpadon.

„Az önálló társulat 1981-ben alakult. Azóta őrizgetjük itt a jelmezeket. Olyan nagyjainknak a jelmezeit, mint Szabó Tünde, Csorba Ilona, Csikos Sándor, vagy Pankotay István igazgató úr jelmezeit, aki szintén színpadon állt. Újrahasznosítjuk, megőrizzük az emléküket, mindig adnak új ötleteket, inspirációt a jelmeztervezők számára.

Az álomból valóságot kreálunk, amikor jönnek, és hozzák a terveiket. Mi azokat kész ténnyé formáljuk. Jelmez- és anyagtárainkból a szabótárak segítségével újraálmodjuk, újraalkotjuk a jelmezeket” – mesélt a színház Jelmeztárának vezetője, Bokor Gabriella.

A szombat délutáni színházi kulisszajárás mellett a hétvége mindkét napján várják a Bencs Villába és a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytérbe az érdeklődőket.

A programok valamennyi helyszínen ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Bővebb információ a programról és a regisztrációról itt található!


Forrás: nyiregyhaza.huKapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.