Kirják Róbert a teátrum igazgatója, a Nyíregyházi Televíziónak adott interjút!

Kirják Róbert a teátrum igazgatója, a Nyíregyházi Televíziónak adott interjút!

A november 11-én életbe lépett újabb rendkívüli jogrend szerint bezártak a kulturális intézmények, így a színházak is. Társintézményeikhez hasonlóan, a Móricz Zsigmond Színház is keresi a kapcsolatot a közönséggel.

Az előző héten még a korábbi utasításnak megfelelően leszerelték a nézőtéri székek ülőkéinek kétharmadát, a távolságtartás miatt. Talán egy-két előadást ért meg a szükségből megcsonkított nézőtér, majd a Kalucsni budapesti vendégelőadása volt az utolsó november 10-én. 11-étől aztán csend. Nemcsak a Móricz Zsigmond Színházban, hanem az ország valamennyi teátrumában.

„Közönséget nem fogadhatunk ettől a naptól kezdve, de a színházi munka nem áll meg. A próbafolyamatok folytathatóak, illetve minden más, színház épületén belül folyó munkát tovább tudunk vinni. A közönséggel csak és kizárólag online tarthatjuk a kapcsolatot. Vannak tárgyalásaink előadások streamelésére, valamint elkezdjük a számításokat a különböző, már korábban felvett előadások lejátszására, de itt a magas költségek miatt kétséges ezeknek az online felületen való megjelentetése” – nyilatkozta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Tehát folynak a tárgyalások a stream videók ügyében, vagyis a színházban élőben játszott darabot online módon követhetik a nézők a megváltott bérletekkel vagy jegyekkel. Az engedélyek jogi procedúrák sorához kötöttek.

Különben működik a színház, folynak A rovarok élete decemberre meghirdetett bemutatójának próbái, mely nyilván közönség nélkül történik majd.

Szerda délelőtt Fekete Péter kulturális államtitkár vezetésével zajlott az ágazatot érintő online konferencia, ahol a színházak mellett egyéb művelődési intézmények, könyvtárak és levéltárak életének hétköznapjait is megbeszélték. Az államtitkár most is magabiztos volt és pozitív energiát sugárzott, még akkor is, ha nyilvánvalóan ez a mostani állapot nem múlik el egyhamar.

A Móricz Zsigmond Színházban sem jó a hangulat – folytatta az igazgató –, hiszen a színész nem érzi jól magát színpad és közönség nélkül. Az állami és önkormányzati támogatások időarányosan az intézmény rendelkezésére állnak, így könnyebb lesz átvészelni a következő időszakot.

A tavaszihoz hasonló, de más jellegű online tartalmakon gondolkodnak a színházban, és egy-két hét után keresik közönségüket.



Forrás: nyiregyhaza.hu, Nyíregyházi Televízió

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.