Ovis, gyermek, ifjúsági színházbérleteink még elérhetőek!

Ovis, gyermek, ifjúsági színházbérleteink még elérhetőek!

Játék, varázslat, önazonosság


A Móricz Zsigmond Színház idén is várja a legkisebbeket családi körben, és az intézmények szervezésében az óvodákkal, iskolákkal is! 


Az ovis és gyermek színházbérletek idei gyermekelődásai bővelkednek kalandban, izgalomban, játékosságban, fantáziában – és természetesen színpompás látványban, fülbemászó dallamokban, atmoszférát teremtő zenében is. Idén ráadásul szinte csupa olyan történet került egymás mellé, melyek a különböző merész vállalkozások, szórakoztató csínytevések, csodás fordulatok mellett valódi felnövés-történetek is. A száműzött örökös, a bátor cigánylány, az igazmondó juhász, a legkisebb királyfi vagy éppen egy púpos lovacska keresi helyét, saját útját, önmagát az életben, s miközben különböző viszontagságok, rendkívüli események után meg is találja azt, rendszerint még élete párját is megleli, nem ritkán mesés gazdagsággal egyetemben.    


A Szaffi Jókai Mór A cigánybáró című kisregényére (ebből született a népszerű operett is), és Dargay Attila nagy sikerű rajzfilmjére épül. Fordulatos, izgalmas történet, mely a török hódoltság utáni időszakban játszódik a Délvidéken, a messze földről hazatérő, örökségét kereső Jónás és a pajkos, gyönyörű cigánylány, Szaffi viszontagságait és egymásra találását meséli el, humorral, virtuóz ötletekkel, sok zenével. A kicsik-nagyok érdekfeszítő, mulatságos játék keretein belül ismerkedhetnek meg a magyar történelem egy kevéssé ismert, de tanulságos részével, szerezhetnek mintát hősies helytállásról, az otthon és a haza szeretetéről, az önmagunkhoz való hűségről. A nagyszínpadon bemutatott előadás mindazt tudja, amit egy jó ifjúsági színháznak tudnia kell: elvarázsol, szórakoztat, magával ragad, ugyanakkor valódi értéket közvetít, szinte észrevétlenül tanít és elgondolkodtat. A mű új színpadi adaptációját a színház művészeti vezetője, Horváth Illés rendezte, zeneszerzője Zságer-Varga Ákos.


Johanna egy bájos, okos, kedves lovacska, kis szépséghibával: ugyanis púpos. Idegenül mozog a világban, de vannak mágikus képességei is, például tud beszélni, ami a legtöbb lóról nem igen mondható el. Álmában szeretne repülni, a felhők fölött szállni; szereti a cirkuszt, mely szintén álmokat közvetít; fél az emberektől, akik nem mindig jók hozzá, ugyanakkor vágyik is a szeretetre, megértésre, igazi kapcsolatokra. A púpos lovacska fordulatos, lebilincselő mese a legkisebbeknek, amely a különbözőség elfogadására, a mások iránti empátiára, nyitottságra, türelemre tanít. A sajátos, érzékeny-mágikus utazást Varga Péter, a Ziránó Bábszínház alkotója rendezi, a főszerepben Dézsi Darinka látható.


A csillagszemű juhász története egyik legismertebb népmesénk. Egy olyan fiúról szól, akinek helyén van a szíve, mindig, a legnehezebb körülmények közt is vállalja önmagát, igazát meg meri mondani a leghatalmasabbnak is, és ezzel egy egész ország sorsát képes megváltoztatni, miközben önmagáról is új dolgokat tud meg és igaz szerelemre talál. Egyik legjobb kortárs drámaírónk, Szálinger Balázs átirata azt hangsúlyozza, érdemes szembeszállni a veszéllyel és kitartani saját igazunk mellett – a világ megváltoztatható, ha tiszta szív, bátor lélek és cselekvő fantázia próbálkozik vele. A csillagszemű juhász útját fenyegető veszélyek, borzasztó szörnyek, különböző kísértések és zenélő varázserdők keretezik, mégsem hátrál meg, az utolsó percig önmaga marad, s így végül el is nyer mindent. A szellemes, energikus előadást Vidovszky György állítja színpadra, címszereplője Zakariás Máté.


A fából faragott királyfi Bartók Béla és Balázs Béla alkotó együttműködésének gyümölcse. A Móricz Zsigmond Színház átirata megőrizte a történet szimbolikus, mágikus elemeit, ugyanakkor intimebb, játékos történetet varázsolt belőle, Nyitrai László Bartók nyomain járó, azokat a legkisebbek világához igazító zenéivel. A Királyfi egy napon útra kel, hogy megtalálja élete társát, először azonban az Erdő Tündére gördít különböző akadályokat eléje, majd a Királylány gőgje és önzése áll valódi találkozásuk útjába. Mire azonban a mese véget ér, mégis csak elérik egymást, s közben mindketten sokat tanulnak önmagukról, megértésről, elfogadásról, s arról is, a szeretet lehet a legnagyobb varázslat a földön. A Művész Stúdióban színre kerülő mesét a színház művészeti tanácsadója, Sediánszky Nóra jegyzi rendezőként, szereplői Szabó Márta, Nagyidai Gergő, Dézsi Darinka. 


Forrás: Nyíregyházi Napló, Sediánszky Nóra

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.