A Szindbádban október 6-án Janikovszky Éva: A lemez két oldala című előadás várja a közönséget!

A Szindbádban október 6-án Janikovszky Éva: A lemez két oldala című előadás várja a közönséget!

A Kossuth- és József Attila-díjas író munkáin nemzedékek nőttek fel. Janikovszky Éva nem csak a gyermekeknek írt, a felnőtteket is fontos dolgokra tanította.


A nosztalgia különös dolog. Az idősebbek néha áhítatos tekintettel idézik fel múltjuk legérdekesebb, legfontosabb eseményeit. A beszélgetéseiket meghallgatva nem könnyű eldönteni, hogy mi az igazság: régen tényleg minden jobb volt, vagy ma már csak rózsaszín szemüvegen keresztül nézik a letűnt korok eseményeit?


Otthon, családi körben érdemes leülni idősebb rokonainkkal, mert sokat tanulhatunk a tapasztalataikból, hosszú életük élményeiből.


Az irodalom szolgálatában

Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden. Gyermekkorára rányomta bélyegét a nagy gazdasági világválság és a második világháború. Középiskoláját elvégezve akkor iratkozott be a Szegedi Tudományegyetemre, amikor a Donnál már elpusztult a 2. magyar hadsereg, a szovjet csapatok egyre közelebb értek a határhoz, közben pedig a nyugati szövetségesek bombái hullottak ránk. Éva egészen fiatalon bekapcsolódott a baloldali ifjúsági mozgalomba, miközben filozófiát, néprajzot, magyart és németet tanult az egyetemen, majd számos megmozdulást szervezett. 


Mindig is érdekelte az irodalom, és nagyon fontosnak tartotta, hogy a gyerekek jó minőségű szórakoztató könyveket kapjanak kézbe. 1953-ban bekerült az Ifjúsági Könyvkiadóba. Egészen 1987-ig a Móra kiadó főszerkesztőjeként dolgozott. Első kötete 1957-ben jelent meg, ami után több mint harminc művet írt. Támogatott szerzőként írásait azonnal lefordították, és ma már 35 nyelven olvashatják a könyveit. 1960-ban publikált először Janikovszky Éva néven. Íróként sokat fejlődött. Jól ismerte a gyermeknevelés során felmerülő kérdéseket, konfliktusokat és élményeket.


Igyekezett mindent több oldalról is megvilágítani. Munkásságát itthon és külföldön számos elismeréssel jutalmazták. Megkapta a József Attila-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét és a Kossuth-díjat is. 2003-ban hunyt el. Kerületünkben, a Farkasréti temetőben helyezték nyugalomra. 


A tükör éles, de tiszta

Ha a mai fiatalokat kérdezzük, akkor a múlt század 60-as, 70-es évei nekik rég elmúlt korszaknak tűnhetnek. Csakhogy a körülöttünk lévő tizenévesek szülei vagy nagyszülei éppen akkor voltak gyerekek vagy fiatalok.


E korszak számos tanulságot tartogat a 21. század gyermekeinek is. Janikovszky Éva nem csupán remekül ismerte azokat az évtizedeket, de éles szemmel meglátta az események mögött meghúzódó erővonalakat és a kortalan emberi igazságokat is. Felnőtteknek írta meg a közeli múltat bemutató könyvét. A művet Réber László lényegre törő, aranyos rajzai díszítették.


A 90-es évek óta töretlen népszerűségnek örvendő művet Tollár Mónika állította színpadra. Az egyfelvonásos, felnőtteknek szóló képzeletszínházi előadás olyan, mint egy tükör. Különlegessége, hogy nem velencei üvegből, hanem emberi szavakból csiszolták.


Vajon mi lehet a darab sikerének titka?

Talán az, hogy a népszerű író a mindennapi élet legfontosabb kérdéseire próbál választ adni. Határozott állásfoglalásaiból egyértelműen kiderül, hogy mi töltötte el derűvel vagy mi háborította fel. A nézők előtt egy különös korszak elevenedik meg: felbukkannak a Trabantok, láthatjuk az első mélyhűtő beszerzését, a hetvendolláros turistautakat, de annak is fültanúi lehetünk, ahogy a szülők megpróbálják elmagyarázni, milyen nagy különbség van a Jézuska érkezése és a szakszervezetek által szervezett vállalati Télapó-ünnepség között.


Nemzedékek emlékei

A színpadképet Németh Hajnal Auróra készítette. A színpadi szövegváltozatot jegyző Tollár Mónika évtizedek óta dolgozik a kulturális-művészeti rendezvényszervezés területén.

(Részlet a Hegylakó Magazin írásából.)


Ezt az előadást Tollár Mónika 2013-ban alkotta meg, azóta közel 100 alkalommal mutatták be itthon és a határainkon túl. Most a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér elhozza Nyíregyházára is.

Október 06-án 19:00 kezdettel tekinthetik meg a "Köszönjük Magyarország!" program keretein belül.


AZ ELŐADÁSON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

Az előadásról további információk elérhetőek ITT!

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.