Kezdődik a Lélekpark című misztikus thriller forgatása

Kezdődik a Lélekpark című misztikus thriller forgatása

Interjú Horváth Illéssel, a Lélekpark című film társrendezőjével


Hogy miért lesz a régi nyíregyházi dohánygyár épületéből rendőrőrs, a kótaji Fráter-kúriából pedig szellemkastély? Ugyanazért, ami miatt Horváth László Attilából és Staub Viktóriából nyomozó: március elején kezdik el forgatni a Lélekpark című misztikus thrillert, ami ezer szállal kötődik Nyíregyházához és a megyéhez.


A tévéfilm megvalósítására a Nemzeti Filmintézet pályázata ad lehetőséget: a felhívásra hivatásos filmgyártó cégek jelentkezhettek akkor, ha az alkotás elkészítésében együttműködnek egy hazai vagy határon túli magyar színházzal. A mozifilmek létrehozásában jártas Blue Duck Arts Kft. a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat kereste meg a filmötletével, közös pályázatuk pedig meggyőzte a Filmintézetet, így elindulhatott a munka. A produkcióban a teátrum művészei szerepelnek majd, az egyik rendező pedig a teátrum művészeti vezetője, Horváth Illés, aki szerint nagyon izgalmas játékfilm készülhet. 


Megtalálták a közös hangot

- Szerettem volna a lehető legtöbbet kihozni ebből a lehetőségből, ezért a nehezebb utat választottuk. Sok helyszínen és sok szereplővel készítünk filmet, szinte kilépve a hagyományos TV-filmes keretek közül, de bátorság nélkül nincs győzelem, és látva a forgatókönyvet, ami két tehetséges fiatalember, Belső Marcell és Csihar Arion munkája, illetve a kollégák hozzáállását, profizmusát, nagyon optimista vagyok. A filmen a szakmájukat magas szinten művelő emberek dolgoznak, olyanok, akik okosan használják a forrásokat és akikkel egy srófra jár az agyunk. A stáb valamennyi tagja szívvel-lélekkel dolgozik a film sikeréért. Bár eleinte kicsit tartottam attól, hogy olyanokkal kell majd együtt dolgozni, akiket alig ismerek, szerencsére rövid idő alatt megtaláltuk a közös hangot. Jó emberek vesznek körül, igazi profik, akik sok magyar és külföldi film létrehozásán dolgoztak már. Nyugodt szívvel támaszkodhatok egy kiváló első asszisztensre, Apjok Gergőre, a gyártásvezetőre, Krékits Péterre, az operatőrre, Kiss Gravi Andrásra, de a látványtervezőre, Verebes Zoltánra is, aki a korábbi nyíregyházi színházigazgató, Verebes István fia és aki Pater Sparrow néven külföldi mozifilmek grandiózus látványvilágán is dolgozott már – mondta Horváth Illés, aki számára a filmkészítés egy teljesen új terep.


Új vizekre evez

- Eddig csak színházi előadásokat rendeztem, ráadásul a misztikus thriller egy olyan műfaj, amire ott egyébként sem lenne sok lehetőség, így ezzel a filmmel teljesen új vizekre evezek. Rendezőtársam, Odegnál Róbert sokat segít abban, hogy ne érezzem magam elveszve, nagyszerű alkotótársra leltem benne, és szerencsére inspirálnak a nagy erőfeszítést igénylő munkák, a kihívást jelentő helyzetek. Fontos, hogy a forgatás során végig megőrizzem a hidegvéremet, hogy a kollégáim azt érezhessék, kézben tartom a dolgokat. A filmkészítés a színészek egy részének is valamennyire újdonság lesz, ráadásul ez a munka más metódust is követel tőlük, mint amihez a színházban szoktak. Egyrészt másféle színészi eszközökre lesz szükségük, másrészt mert itt nincs lehetőség a javításra: ott és akkor kell a legjobbnak lenniük, amikor a kamera forog. Van egy igen komoly kényszerítő erő, ami miatt pontosan, precízen kell dolgoznunk, ez pedig az, hogy összesen 18 napunk van rá, hogy leforgassuk a filmet, nem fér bele a csúszás – mondta Horváth Illés, aki úgy fogalmaz: a Lélekpark kuriózum lehet a magyar filmek között.


Mélyebb lelki folyamatok

- A felszínen ez egy misztikus thriller, de bonyolultabb rétegei is vannak, a mélyebb lelki folyamatok megjelenítéséhez pedig tökéletes főszereplőket találtunk Horváth László Attila és Staub Viktória személyében. Látványos, nagyszabású filmet szeretnénk készíteni, olyat, amit kedvelnek majd a nézők és ami rangos fesztiválokon is indulhat. A technikai terepszemlén, a beállítások végiggondolásán már túl vagyunk: végigjártuk a helyszíneket, pontosan megterveztünk minden jelenetet, így felkészülten, de nagy izgalommal várom a március 3-át, amikor először hangzik majd el: csendet kérünk, felvétel lesz - tessék!


Forrás: Kelet-Magyarország

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.