"Hátborzongatóan magával ragadó" - Online a nyíregyházi Macbeth-előadás

"Hátborzongatóan magával ragadó" - Online a nyíregyházi Macbeth-előadás

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház több előadását is elérhetővé teszi.


Ajánló a darab elé:


„Csak sodródunk a vad, nyílt óceánon, és nincs utunk semerre.”

Az a skót darab, melynek egy régi színházi babona szerint a címét sem lehet kiejteni, nehogy az alkotók maguk ellen ingereljék a Gonosz erőit, Shakespeare legrövidebb, egyben egyik legtalányosabb műve. A hatásos politikai krimi és pszicho-thriller teljes kelléktárát felvonultató dráma voltaképpen erkölcsi választásainkról, a bennünk élő szenvedélyek és morális tudatunk közti harcról, gyenge ellenállási kísérleteinkről és sorozatos elbukásainkról szól.


A bűnnel való találkozást, a bűn elkövetésének különböző stációit ragadja meg. Macbethet a mese szerint három boszorkány ejti csapdába, és jelöli ki számára a végzet – minden emberre leselkedő – hármas útját: a hatalomvágy kísértését, a tett utáni lelkifurdalás terhét, a tehetetlenség vergődését, mely végül a teljes megsemmisüléshez vezet.


Shakespeare műve egy nagyon távoli, a legendák ködébe vesző középkorban játszódik, a jelen előadás ugyanakkor egy elképzelt, civilizáció utáni jövőbe tekint. Az előttünk álló „új középkor” poszt-apokaliptikus vízióját jeleníti meg, egy olyan világot, ahol a templomok és szakrális terek rég eredeti funkciójukat vesztett romok, a szeretet beteges mániává vagy mechanikusan gyilkoló ösztönné torzul. 


A Macbeth újfajta, napjainkhoz szóló értelmezését a fiatal színész-rendező generáció egyik legtehetségesebb tagja, Horváth Illés állította színpadra.


Gulyás Gábor egykori POSZT-válogató így írt a produkcióról:


“Nyíregyházán nem Szabó Lőrinc klasszikus magyarításában, hanem az ismert Shakespeare-kutató, Kállay Géza „fordítása alapján” játsszák a Macbethet, jelentős mértékben lerövidítve a szöveget. A kamara-előadás (némiképp az egykori Tivoli Színház-beli Alföldi Róbert-rendezésre emlékeztető módon) az érzelmekre koncentrál. A boszorkányok itt az ember világán kívül álló, fekete őslények, Lady Macbeth (László Lili) nem annyira kegyetlen racionalista, mint inkább nagyravágyó, de frusztrált ifjú nő, Macbeth (Nagyidai Gergő) pedig egy saját befolyásolhatóságában megzakkant harcos, aki királyként nem találja a helyét.


A darab kozmikus perspektívája a Vereckei Rita által tervezett apokaliptikus hangulatú díszletben jól működik. Horváth Illés rendezése a sötétségre, a félelemre, a bűnre és a bűntudatra fókuszál. Egy olyan világra, ahol végül mindenki rosszul jár, ahol a boldogságnak nem lehetséges valós perspektívája, ahol a borzalmak mélysége felmérhetetlenül nagy. Tanulságos látni a nézőket, akik érezhető megrendültséggel távoznak a hátborzongatóan magával ragadó nyíregyházi előadásról.”


1) Mikor tudom megnézni az eseményt?


Az előadásfelvételt a meghirdetett időintervallumban tudja megnézni, bármikor elindíthatja és megállíthatja. Az előadás megtekinthető 2021. március 24. 19:00 órától 2021. május 31. 23:59 óráig. Az előadásra jegyek 2021. május 31. 21:00 óráig válthatók.


2) Mi a jegyvásárlás menete?


A szükséges fiók-regisztráció és jegyvásárlás egyes lépéseit a legegyszerűbben az Interticket alábbi minivideói szemléltetik:

Jegyvásárlás regisztrált felhasználóként: https://youtu.be/yQqAJIbirPY.

Jegyvásárlás új felhasználóként: https://youtu.be/rqhgcKsqahg.


Forrás: szinhaz.online


Jegyek elérhetőek ide kattintva!


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.