Harcos kiállás a kultúra, s a művészetek mellett

Harcos kiállás a kultúra, s a művészetek mellett

A bukaresti Nemzeti Színház Thomas Bernhard legismertebb művét mutatja be Nyíregyházán.


A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is csatlakozott a 10. Színházi Olimpiához, a teátrumban két produkciót láthat a nagyérdemű. Május 20-án, szombaton 19 órától a Thomas Bernhard művéből készült Histrionics című darabot állítja színpadra a bukaresti Nemzeti Színház, míg június 3-án a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Georg Büchner Woyzeck című bűnügyi történetét mutatja be. Az első produkció egészen különleges élményt ígér, hiszen a Histrionics színház a színházban, s egyben harcos kiállás a kultúra, s a művészetek mellett.

A szerző, Thomas Bernhard (1931-1989) a múlt század második felének kiemelkedő osztrák regény- és drámaírója, akinek szóhasználata, s filozófiai mélységű gondolatvilága ösztönzőleg hatott az őt követő nemzedékekre, s akit az egyik legjelentősebb és egyben a legvitatottabb európai kortárs szerzőként tartanak számon. A hollandiai Maastrichtben született, gyermekkorát Traunsteinben és Salzburgban töltötte. Bernhard számára Ausztria volt az abszurditás tökéletes példája, de kritikája nem pusztán az ország, hanem az egész modern világ ellen irányult, rögeszmés hősei a diktatúrák mibenléte mellett az egyén alávetettségével foglalkoznak. Legismertebb színműve A színházcsináló, melynek központi alakja az író-rendező Bruscon, aki a társulatával, azaz a családjával egy kis osztrák faluba, Utzbachba érkezik. Saját drámáját adják elő, de miután szembesül az ott élők provincializmusával és igénytelenségével, felmerül benne a kérdés: ilyen méltatlan körülmények között, ilyen sekélyes emberek előtt van-e értelme a művészetnek? E dilemmával küzdve egyre nehezebb helyzetbe hozza magát és a családját. Nem érti, hová tűnt a művészetek iránti odaadás és alázat, ahogy azt sem, a társadalom mikor vetette ki magából a kultúrát, az európai gondolkodásmódot. Ám semmi sem tántoríthatja el, mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd a színházba vetett hitéért – e nélkül értelmetlen az élete. Nem könnyű személyiség: megalomán, nihilista és mértéktelen, aki szenvedélyes kirohanást intéz hazája középszerűsége, a politika és a társadalom ellen, művészi ambícióinak senki és semmi nem felel meg. A Histrionics kor- és társadalomrajz, s egyben bizonyítéka annak, hogy a színház egyszerre lehet vidám és szívbe markoló, örömteli és végtelenül szomorú. Tele van agresszivitással, kiábrándultsággal, és fekete humorral, tudatosan provokál, mindezek ellenére a művészet himnusza.

Az előadást Alexandru Dabija állította színpadra 2001-ben Act Theatre-ben, a főszereplőt Marcel Iureş alakította – a nyíregyházi közönség a Bukaresti Nemzeti Színház előadásában láthatja az előadást, de a rendező és a főszereplő személye is változatlan. A Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán a darab román nyelven, magyar feliratozással tekinthető meg. A 10. Színházi Olimpia egyik legkülönlegesebb előadása vár a nézőkre, akik a Bernhard-féle görbe tükörben saját magukat és a bennünket körülvevő világot is szemügyre vehetik. Élményekkel teli találkozás lesz, ebben biztosak lehetünk.


Forrás: szon.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.