GULYÁS ATTILA SZEREPÁLMA AZ, AMIT ÉPPEN JÁTSZIK

GULYÁS ATTILA SZEREPÁLMA AZ, AMIT ÉPPEN JÁTSZIK

GULYÁS ATTILA SZEREPÁLMA AZ, AMIT ÉPPEN JÁTSZIK

Aki igazi színházat akar, nézze meg a Közellenséget, mert hatalmas élményt kap!


Mezőberényben töltötte gyermekkorát, az érettségit követően a békéscsabai Jókai Színház színiiskolájának hallgatója, majd a színház tagja lett. Gulyás Attila 2020. óta színművésze a nyíregyházi társulatnak.


Miként vezetett az utad Nyíregyházára?

Gulácsi Tomival huszonéve jó barátok vagyunk. Többször hívott, hogy jöjjek el Nyíregyházára, ismerjem meg az itteni színházat. Megnéztem a Macbethet, majd bemutatott Kirják Róbert igazgató úrnak. Megkérdeztem tőle, van-e itt vendégszereplési lehetőség. Még nem volt kész a következő évadra az Ezeregyéjszaka szereposztása, így bekerülhettem. 2020 januárjában bemutattuk, s már a premier után felhívott és szerződést ajánlott. Rövid gondolkodás után úgy döntöttem, megpróbálom.


Nem vagy híján szerepeknek…

Ideszerződésem után az Édes Charityvel kezdődött, majd jött a Szaffi, s következett a Funny Girl, ez év második felében pedig a Legénybúcsú, a Közellenség és az Idétlen időkig. Korábban részese lehettem a Móricz (F)Actor és a Móricz Impro online adásainak és nemrég a Duna TV szilveszteri showjának, amit az év utolsó napján láthatnak majd a tévénézők. Emellett készülünk gőzerővel színházunk élő, óévbúcsúztató zenés gálájára is, mely december 31-én 18 órától kezdődik.


A Legénybúcsú igazi főszerep, te a vőlegényt, Gulácsi Tamás a búcsút szervező barátot alakítja. Mennyire áll közel hozzád ez a figura?

Nem mondanám, hogy közel áll. Nem a bőrébe kellett belebújnom, inkább megkeresni a jellemzőit. Önmagamat játszom benne, azt, ahogyan én reagálnék ezekben a helyzetekben. Teljesen magunkat adjuk Tomival, jókedélyű, humoros jeleneteket vittünk színre. A darab arról szól, hogy a két fiatalember elmegy bulizni egy szállodába, és sorra jönnek a megoldhatatlan helyzetek. A próbafolyamat alatt megbeszéltük, hogy a színdarabban megírt problémákat folyamatosan át kell élnünk és bemutatnunk, nem csupán eljátszani azokat, ettől működik jól a mi előadásunk. A legtöbb bohózatnak szerintem az a baja, hogy csak eljátsszák és vicceskednek benne, de nem élik át.


Egészen más műfaj a Közellenség. Miben látod az előadás erejét?

Nagyon szeretem Kohlhaas Mihály elgondolkodtató történetét! Ismerem a Sütő András-féle drámát is, játszottam A lócsiszár virágvasárnapjában. Tasnádi István alkotása is remekül megírt, nagyon jól működő anyag. A rendező, Horváth Illés olyan hatásmechanizmusokkal dolgozik, amelyek még inkább alátámasztják és kiemelik a tragikumát. A darab kulcsa a tehetetlenség, azaz hogy az ember tehetetlen bizonyos dolgokban. Mert a császárnak meg kell adni, ami a császáré, az Istennek meg, ami az Istené… Közben pedig elvész az ember.

Nagyszerű csapatmunka volt a próbafolyamat és az előadás is. Annyira hatásos, hogy ha elkezdődik, egyből behúz minket az atmoszférája. Ugyanez igaz szerintem a nézőkre is...


Miért?

Aki igazi színházat akar, jöjjön el és nézze meg a Közellenséget, mert hatalmas élményt kap! Olyat, amit nem felejt el már a buszmegállóban, sőt, otthon sem, mert el lehet és kell gondolkodnia utána. Érdemes megnézni, mert itt a színház meg tudja mutatni, hogy igazából mire is való, miért van jogosultsága még mindig a televízió mellett. Azért, mert élő, mert valódi élményt nyújt!


Az Idétlen időkig a hírek szerint kuriózum a színházunk életében, de talán a szokottnál is keményebb helytállást igényel a színészektől, s minden közreműködőtől. Te is így látod?

December 11-én lesz a bemutató, és egyfolytában az lebeg a szemünk előtt, hogy közönségünk olyan élményben részesüljön, amilyet eddig még nem hiszem, hogy látott Magyarországon: úgy színpadi hatásban, mint zenei élményben. Mindenki imádni fogja! Az is, aki nem szereti a zenés darabokat, az is, aki csak a zenéset szereti. Bennünket, közreműködőket is elvarázsol művészi és technikai értelemben egyaránt.


Részese voltál a Duna TV-ben bemutatandó szilveszteri műsornak és az élő saját műsornak is fellépője leszel. Mit várhatunk mi ezektől a szilveszteri előadásoktól?

Igazi színvonalas show műsort, élő zenekart, táncot, vidámságot. Mindenféleképpen minőséget, amit a Móricz Zsigmond Színház társulata képvisel. Mind a kettő nagyon érdekes, remek, igazi gála lesz!


Van szerepálmod?

Nincs, de az Egy őrült naplóját eljátszanám. Az is egy kihívás. Minden, ami kihívás, azt szívesen veszem, mert megláthatom, mire vagyok még képes. Az a szerepálmom, amit éppen játszom.


Forrás: Nyíregyházi Napló, Kováts Dénes



Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.