ÉVADUNK RENDEZŐI SOROZAT: HORVÁTH ILLÉS

ÉVADUNK RENDEZŐI SOROZAT: HORVÁTH ILLÉS

Folytatjuk az aktuális évad rendezőit bemutató sorozatunkat, ismerjék meg ezúttal Horváth Illést, a Idétlen időkig című vígjáték-musical előadásunk rendezőjét. A premier ma este, 19.00 órai kezdettel lesz a Nagyszínpadon.

1984-ben született Budapesten. A színházzal nagyon korán, gyerekként találkozott, kilenc évesen már színpadon állt, olyan mesterek terelgették a színházi szakma felé, mint pl. Ruszt József; gyakorlatilag tehát huszonnyolc éve tart gazdag pályafutása. 2006-ban diplomázott a Kaposvári Egyetem színész szakán, Babarczy László osztályában; dolgozott Veszprémben, Zalaegerszegen, Szegeden, majd 2010 és 2019 között a Pesti Magyar Színház tagja volt. 2019 óta a Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője. A diploma utáni első évtizedben a klasszikus és kortárs világirodalom számos nagy szerepét eljátszotta. 2016-ban debütált első rendezésével a Zsámbéki Színházi Bázison, Szálinger Balázs Köztársaság című darabját állította színpadra; a nagy közönség- és szakmai sikert arató előadásért következő évadban megkapta a legjobb rendezőnek járó Mátyás Irén díjat. 2016 után egyre inkább a rendezés felé fordult, tudatosan felhagyva a színészi pályával – ez idő alatt számos helyen rendezett, a legváltozatosabb műfajú produkciókat állította színpadra Budapesten, Nyíregyházán, Tatabányán, Komáromban.

Nyíregyházán a Don Carlos címszerepében mutatkozott be 2018 tavaszán, ősszel pedig a Macbeth rendezőjeként – a fiatalokat megcélzó, látványos és dinamikus előadás az évad egyik legsikeresebb produkciója lett. Ezt követte 2020 nyarán és őszén az Édes Charity musical, mely különleges hangulatával, látványvilágával és gondolatiságával gyorsan népszerű lett a nézők körében, Budapesten is nagyon jó szakmai- és közönségvisszhangot keltett; valamint a Szaffi című mese. A 2021-22-es évadban Tasnádi István Közellenségét vitte színre.

A mindig újat kereső művész 2021 tavaszán új szakmai területtel ismerkedett, a Lélekpark című film társrendezője volt, mely neki és a nyíregyházi társulatnak is különleges, újfajta kalandot jelentett, a végeredmény pedig egy izgalmas, látványos, szórakoztató és elgondolkodtató alkotás lett.

„Az Idétlen időkig különleges szerkezetű és nagyon gazdag a zenéje, a hagyományosabb musicalektől eltérően pedig a dalok nem csupán jelenetváltó zenei betétek. Legtöbbször énekelve megyünk tovább a cselekménnyel, miközben változik a szín, a szereplők. Szinte megállás nélkül szól a zene. Nagyon modern, lendületes, gazdag, igényes zenei világa van, rockoperai stílusjegyekkel, megtanulni is kihívás. A társulattól rengeteg munkát, elhivatottságot, tehetséget, kitartást és gyorsaságot igényel. Olyan bonyolult kórusművek is elhangzanak benne, amilyeneket ebben a színházban még nem hallhatott közönség. Mindehhez társul majd az izgalmas látványvilág is, Barta Viktória koreográfus profizmusa és energiái óriási lendületet adnak az előadásnak.

A történet főhőse, Phil, a híres televíziós meteorológus egy amerikai kisvárosból kénytelen tudósítani a helyi népszokás: a Mormota-nap eseményéről. Az életunt és cinikus alaknak nincs ínyére a feladat, alig várja, hogy megszabaduljon a lenézett, idealista vidéki lakosoktól és hazatérhessen. Egy váratlan hóvihar azonban útját állja, így kénytelen még egy éjszakát tölteni az utálatos helyen. Másnap reggel viszont ugyanarra a napra ébred, ami már egyszer véget ért. És újra, és újra. Minden reggel ugyanaz a dal csendül fel a hotelszoba rádiójából, és már megint: Mormota-nap van…!!! Időhurokba került, amiből sehogy sem tud szabadulni…”- nyilatkozta Horváth Illés, színházunk művészeti vezetője és a darab rendezője.


Az előadásról bővebben IDE kattintva olvashat! 

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.