Elkészült a Szindbád – Modern rendezvénytér a Belvárosi Kulturális Negyedben

Elkészült a Szindbád – Modern rendezvénytér a Belvárosi Kulturális Negyedben

Elkészült a Szindbád, Nyíregyháza legújabb turisztikai attrakciója. A modern rendezvénytérben több érdekességet kialakítottak, többek között 3D mozit és öltöztetőtükröt, a vendégek számos eszköz segítségével megismerhetik a színháztörténeti korokat és alkotókat, valamint egy VR szemüvegen keresztül a színpadon is kipróbálhatják magukat. Egy étterem is működik a Szindbádban, ahol a bérletesek, illetve a színház közönsége előadás után kedvezményt is kap a vacsora árából.


Színháztörténeti kisfilmek megtekintése 3D moziban, korhű ruházat felpróbálása korabeli környezetben vagy egy Rómeó és Júlia részlet előadása a színpadon – ezekre mind-mind lehetőséget kínál a Szindbád modern rendezvénytér. Az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújítása még 2019 év végén kezdődött, a tervek között pedig az szerepelt, hogy egy olyan egyedülálló attrakciót hozzanak létre az épület falai között, ami nincs máshol a térségben, de még az országban sem.


Múlt a jelenben

Elsőként új nevet választottak, Nyíregyháza híres szülöttjének egyik legismertebb műve után kapta a Szindbád nevet a rendezvénytér. Az épület múltját is figyelembe vették a tervezés során, így pódiumszínpadot is kialakítottak, illetve étterem is működik itt. A beköltözés idén áprilisban kezdődött, először a jegyiroda várta itt a közönséget, majd májusban megnyitott a kávézó és az étterem, augusztusban pedig a pódiumszínpad is.


Modern rendezvénytér

Ahogy formálódtak a gondolatok, úgy alakult ki ez az új típusú modern rendezvénytér vagy színházi múzeum, bár én jobban szeretem a rendezvénytér szavakat használni, ahol leginkább digitális installációkkal igyekszünk bemutatni a különböző színháztörténeti korokat, illetve ebben a legnagyobb segítséget az ide látogatóknak a 3D-s mozi adja” – nyilatkozta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.


Színháztörténet a falak között

A moziban 4 darab 8 perces kisfilmet vetítenek le, Szindbád alakja elevenedik meg a képernyőn, az ő narrációjával ismerhetjük meg a különböző színháztörténeti korokat. De az épület minden egyes része ezt a célt szolgálja, még a falakra is egyedi tapéta került, ahol Shakespeare-idézeteket olvashatunk, illetve műveire jellemző motívumokat láthatunk. Ahogy belépünk az épületbe, a lépcső mellett a színházhoz kapcsolódó legfontosabb alkotókat és helyszíneket ismerhetjük meg az ókortól egészen napjainkig. Az arcképcsarnokban szintén a magyar és a nemzetközi színjátszás nagyjait láthatjuk. A Szindbád ikonikus díszítőeleme ez a hatalmas forgó és világító glóbusz, amelyre Shakespeare egyik leghíresebb mondata került: „Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő.”


Modern megoldások

A látogatók egy VR szemüveget is felpróbálhatnak és egy általuk kiválasztott részletet olvashatnak fel a Rómeó és Júliából a színpadon, az előadást pedig a virtuális közönség értékeli. Az öltöztetőtükör greenboxszal működik, így öltözés nélkül próbálhatnak fel a vendégek korhű ruhákat, valamint korabeli környezetet is választhatnak.


Belvárosi Kulturális Negyed

A Belvárosi Kulturális Negyed kifejezést pár évvel ezelőtt dr. Kovács Ferenc polgármester, a környékbeli beruházások kezdetén mondta először, mára ez már széles körben elterjedt, a fejlesztések pedig azóta is folyamatosak a Benczúr és Bessenyei terek közelében.

Adja magát ez a két park, a színház, most már a Szindbád, a Kállay-kúria, a Rózsakert Szabadtéri Színpad, a múzeumnál indul a felújítás, de felújítottuk az óvodánkat, a Vasvári Pál Gimnáziumot is, a túloldalon itt épül az Egyháztörténeti Múzeum, iskolák vannak itt, tehát azt gondolom, hogy ez nagyon jó elnevezés arra, ami itt van a belvárosban” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.


Kedvezmények

Annak érdekében, hogy a Móricz Zsigmond Színház és a Szindbád még szorosabb együttműködésben legyen, ezentúl a színházi előadások nézői, illetve a színházbérlettel rendelkezők kedvezményt is kapnak a 102 fős étteremben. A Szindbád épületét 950 millió forintos pályázati forrásból tudták felújítani a belváros közepén.


Forrás: nyiregyháza.hu

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.