„Az életemet jelenti a Rózsakert” - Interjú Mészáros Árpád Zsolttal

„Az életemet jelenti a Rózsakert” - Interjú Mészáros Árpád Zsolttal

Futballmusicalben tér vissza Nyíregyházára az örök Kölyök. Tizenévesen került a nyíregyházi színházhoz, azóta többek között Súgó Csiga-, Magyar Tolerancia-, Megyei Prima-, Csillag- és Arany Kotta-díjas művész. Augusztus 13-án újra hazai pályán láthatja a közönség, hiszen az Aranycsapat történetén keresztül ad betekintést a magyar futball aranykorába és annak politikai hátterébe. A Czibor, a rongylábú előadás kapcsán, Mészáros Árpád Zsolttal beszélgettem.



A darab Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó életét dolgozza fel, az 50-60-70-es évek korszakát. Egy egész generációt ölel át.

Bizony! Egy nagyon szép, szívszorító és változatos történet. Ha a magyar csapatra gondolunk, mindenkinek a Puskás név marad meg, de én azt gondolom, hogy Czibor Zoltánnak az utazgatásaival, a problémáival, a családi életével együtt – sokkal izgalmasabb élete volt. Figyelemre méltó sztorit vitt színre Vizeli Csaba és Pécsváradi Zoli. Érzelmes és izgalmas musical született belőle. Azt a korszakot mutatja be, amikor világsztárok voltak. Nagyon színesen boncolgatja a barátságokat, vagy, hogy milyen ellentétek voltak közöttük.


Az író szerepét alakítod, aki végig viszi a nézőket a történeten, kicsit kommentálja. A karakterben benne van mindenki, akinek valamilyen kötődése van Cziborhoz. Van valamilyen személyes élményed?  

Be vagyok oltva labda ellen. Nagyon rosszul fociztam gyerekkoromban is, de figyelemmel kísértem az Aranycsapatot. A 6:3-at, a nagy diadalkorszakukat. Szerintem most is kezdünk már oda felfejlődni. Gyakorlatilag szupersztárok voltak. Ez minden magyarnak egy meghatározó korszak volt.


A Rózsakert Szabadtérin már látható volt egy női színházat megjelenítő darab, az Anyatigrisek. Kicsit úgy érzem, ez inkább „férfi színház” Miért ajánlod mégis nőknek?

Nőknek még jobban tudnám ajánlani, hiszen a férfiak egyébként is focilázban égnek. Egyrészt, mert megismernek nagyon sok jóképű fiatalembert, másrészt mert a történet nagyon érzelmes. Sok olyan érzelmi pont van, amivel azonosulni tudnak. Emellett, betekinthetnek abba a korszakba, amikor az Aranycsapat tagjai szinte Michael Jackson-ok voltak Magyarországon.


Milyen élmény egy ilyen témájú darabban játszani?

Nagyon szerencsés pillanat egy ősbemutatóban részt venni. Beleírja magát a történelemkönyvbe. Ez mindig is egy kimagaslóan dicső feladat. Főleg egy olyanban, ami mondhatni történelem. Ha valaki megnézi az előadást, az egyik percben sír, a másikban nevet. Óriási amplitúdóval rendelkezik a darab. Nem a látványosságra törekszik, inkább az érzelemre és a mondanivalójára.


Egy interjúban azt mondtad, mindent Nyíregyházának köszönhetsz.

Mindig is kötődni fogok Nyíregyházához. A Szabadtéri Színháznak az életemet köszönhetem. Ott estem le azon a bizonyos előadáson a színpadról, mikor kiderült, hogy daganatos beteg vagyok. Ha nem esek le, nem derül ki időben. Nekem az életemet jelenti a Rózsakert.


Forrás: Nyíregyházi Napló, Molnár-Körtvélyfáy Zsófia


                                                                                    

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.