A nézők figyelme a jutalom

A nézők figyelme a jutalom

A Rózsakert Szabadtéri Színpadon júniusban láthatja a közönség a Funny Girl című musicalt.


Fanny Brice ismert sztárja volt a száz évvel ezelőtti New York színházi világának, fordulatos élettörténetét a veje jegyezte le. A róla szóló színdarabot abban az évben mutatták be a Broadway-n, mint a Hello, Dolly!-t, és három évig játszották egyhuzamban, nem utolsósorban Barbra Streisand káprázatos alakításának köszönhetően. A hatalmas siker után a történetet meg is filmesítették, Barbra Streisandnak ez volt az első filmszerepe, és rögtön Oscar-díjat is kapott érte.

A színdarabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház is műsorra tűzte, de a márciusi premiert a járvány miatt nézők nélkül tartották. Júniusban viszont a Rózsakert Szabadtéri Színpadon végre láthatják az érdeklődők a musicalt, amit Szente Vajk rendezett és aminek a főszerepét kettős szereposztásban Kosik Anita és Sári Évi játsszák.

A két színésznő a napokban a Bencs SzalON műsorában a darabról és a próbafolyamatról beszélgetett Körtvélyfáy Eszterrel és Horváth Viktorral, de arról is szó esett, hogyan viszonyulnak a kettős szereposztáshoz.


Sokat tanulhatnak belőle

– Egy korábbi rossz tapasztalatom miatt féltem ettől – mondta Anita, és hozzátette, azon tanakodott, hogy miközben itt van élete szerepe, csak feleannyi ideje lesz, ráadásul ez a szituáció arra is lehetőséget ad, hogy az ugyanazt a szerepet játszó színészek egymást hasonlítgassák. – Egy öltözőbe kerültünk Évivel és ahogy elkezdtük a munkát, ezek a félelmeim elpárologtak, és a bemutatót egy nagyon jó hangulatú próbafolyamat előzte meg.

Ezt erősítette meg Sári Évi is, aki megszokta, hogy egy szerepet ketten, sőt hárman játszanak. – Nemcsak mi magunk hasonlítgatjuk egymást, de megteszik ezt a kollégák és a közönség is – nemegyszer hallottam már, hogy a nézők egy-egy előadást csak bizonyos szereposztással szeretnének megnézni. Ez a munkánkkal jár, és vannak jó oldalai. Ez egy olyan versenyhelyzet, amiben a másik színészt nem legyőzni, hanem segíteni kell, és tanulni egymás erényeiből, de hibáiból is – mondta a népszerű színésznő, aki most először dolgozott Nyíregyházán, és mint fogalmazott, már néhány nap elteltével úgy érezte, mintha hazajött volna.

– Könnyen beilleszkedtem, ami az itteni kollégáknak köszönhető: kedvesek voltak, segítőkészek, nagyon jól éreztem magam. És az is igaz, hogy a lehető legjobbkor jött a felkérés. Minden helyzetben képes vagyok meglátni a pozitívumokat, de már olyan hosszú ideje tartott a járvány miatti leállás, hogy hullámvölgybe kerültem. És ekkor jött a telefon Kirják Róberttól, a színház igazgatójától, én pedig majdnem kiugrottam a bőrömből. Ráadásul a Funny Girl a musical-irodalom egyik legmeghatározóbb darabja, így dupla volt az örömöm – mesélte a műsorban, és azt is elárulta, kétszer is elsírta magát a próbák és a premier alatt.

Először akkor, amikor hosszú idő után végre újra színpadra állhatott, másodszor pedig a bemutató végén, a tapsrend közben, amikor végigpörgette az agyában, hogy minden nehézség ellenére végigcsinálták a próbákat, s bemutathatták a darabot.


Plusz motiváció

Igaz, akkor még az üres nézőtér előtt, de a jövő hónapban már a közönség is láthatja a musicalt.

– A bemutató izgalma az üres nézőtér előtt is bennünk volt, de a két érzés össze sem hasonlítható, hiszen számunkra a nézők figyelme a jutalom – így fogalmazott Kosik Anita, aki szerint egy előadás akkor működik és akkor képes hatást elérni, amikor az energia a színészektől eljut a közönséghez, onnan pedig vissza hozzájuk. – Nagyon kellenek a nézők, a visszajelzések, és ha nevetnek a poénokon vagy ha közbetapsolnak, az plusz motivációt jelent, és még jobban odatesszük magunkat – mondta, és arról is mesélt, milyen Szente Vajkkal együtt dolgozni.

– Mindig részletes, aprólékosan kidolgozott tervekkel érkezik: van egy koordinátarendszere, amibe nekünk, színészeknek úgy kell beleilleszkednünk, hogy visszük a habitusunkat, sajátos színeinket: mindent, ami mi vagyunk. Mindannyian hozzátesszük saját magunkat, és így áll össze a kerek egész – tette hozzá.


Forrás: Kelet-Magyarország, Száraz Anita


A Funny Girl júniusi szabadtéri előadásaira jegyek már elérhetőek: 

https://www.moriczszinhaz.hu/eloadasok


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.