A halál ne legyen tabu!

A halál ne legyen tabu!

Érzékeny témát dolgoz fel Pregitzer Fruzsina első rendezése, a monodrámát Fridrik Noémi játssza. 


A rendezője és a története miatt is különleges lesz az az előadás, amit a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház a következő évad elején tűz majd műsorára: Jens Raschke német szerző Alszanak a halak? című monodrámáját a teátrum Jászai Mari-díjas színművésze, Pregitzer Fruzsina állítja színpadra, a történet pedig arról szól, hogyan tudják feldolgozni a gyerekek a halált.


Hiánypótló kezdeményezés

– Hosszú évek óta fontos törekvésünk a diákok drámapedagógiai oktatása, az érzékenyítő témák bevezetése, ezzel a darabbal pedig egy hiánypótló kezdeményezést indítunk útjára – mondta a keddi sajtótájékoztatón Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója, és hozzátette: a téma, amit a darab körbejár, sokak szerint megosztó lehet, de nagyon fontos, hogy a diákok mellett a szülőket és a pedagógusokat is gondolkodásra késztesse. Az előadás belekerül a diákbérletbe, hogy a lehető legtöbb családban kezdjenek el erről a témáról beszélgetni.

– A halál életkérdés – fogalmazott Pregitzer Fruzsina, aki, mint mondta, jelen lehetett az élet két nagyon fontos pillanatánál. – Ott voltam egy kisfiú születésénél, és foghattam az édesanyám kezét, amikor meghalt. Jól tudom, hogy ha nem kezeljük a helyén az elmúlást, és ha nem vagyunk képesek feldolgozni a veszteséget, az fizikai és mentális problémákat is okoz. Abban bízom, hogy ha azokat a kérdéseket, amiket a darab felvet, a gyermekek átgondolják, és otthon beszélgetnek róla, talán a felnőttek viszonya is megváltozik a halálhoz, ez pedig jó hatással lehet a családokra.


Ráhangoló kisfilmek

– Nemrégiben veszítettük el a férjem édesanyját, és azt tapasztaltam, hogy a gyerekeink tisztasággal, őszinteséggel kezelték a gyászt, miközben a felnőttek az elmúlásban csak a fájdalmat érzékelik – mondta Fridrik Noémi, a Móricz Zsigmond Színház művésze, a mono­dráma szereplője, és hozzátette: hatalmas erőt ad neki, hogy tudja, ezzel az előadással sokat tehetnek azért, hogy a társadalom ne tabuként kezelje ezt a témát.

– Ahogyan a halálról gondolkodunk, az az egész életünket meghatározza, éppen emiatt nagyon fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az elmúlás feldolgozásának fontosságával – mondta a sajtótájékoztatón a darab művészetpedagógiai konzulense, Vitkai Éva.

Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy az előadáshoz kapcsolódva bemutatnának egy kamarakiállítást, és művészetpedagógiai órák keretében beszélgetnének a fiatalokkal a gyászról, a halálról. Az előadás zeneszerzője, Olajos Gábor elmondta: a gyermeki világ derűjét és játékosságát szeretné megmutatni, ehhez pedig az ukulelét választotta, hiszen ennek a hangja önmagában is mosolyt fakaszt.

Megtudtuk: mielőtt a színházban ősszel bemutatják a darabot, kisfilmekkel szeretnék ráhangolni a leendő nézőket annak témájára, hangulatára – ezeket Kondás Kristóf készíti majd. 


Forrás: Kelet-Magyarország


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.