2 óra 40 perc
Szőcs Artur

MÓRICZ ZSIGMOND

ÚRI MURI

színmű két részben


A Móricz Zsigmond Színház előadása


A nyíregyházi teátrum Móricz Zsigmond remekművét 2020 februárjában, a Színház névadója születésének 140. évfordulója alkalmából mutatta be Ari-Nagy Barbara szövegváltozatában, Szőcs Artur rendezésében és a Jászai-díjas Mertz Tibor vendégszereplésével.


„Férfiak mulatnak, de mulatságuknak sötét, komor árnyéka van, mögötte nemcsak az éjszakai alföldi égbolt sötétlik, hanem a pusztulás is. Ezt a sírva-vigadó magyar mulatozást – magyar specifikum ez, sehol másutt fel nem található – minden más magyar író glorifikálta, kedvesnek, rokonszenvesnek tüntette fel. Móricz az első és egyetlen, aki meglátja benne a mulatozóknak nemcsak az elérzékenyülését, hanem a komor nekikeseredettségét, az egész mulatság sivárságát és félelmetességét.” – Schöpflin Aladár: Úri muri (1928)


Az Úri muri főhőse Szakhmáry Zoltán, a mintagazdasággal kísérletező földbirtokos, akinek újat akarása, cselekvő energiája apránként mállik szét szűkebb és tágabb környezete állóvizében. Házassága romokban, szeretőjét, a hamvas parasztlányt másfél éve rejtegeti a világ elől. Szakhmáryt szorongatják a gondok – az adósság, a lelkiismeret-furdalás, az értetlenség, az elmaradott kisvárosi közeg –, mígnem feladja a harcot és egy borgőzös-mulatós, maratoni „muri” során megtalálja problémáira a végső megoldást.


A háromórás előadás csupán egy átdorbézolt éjszaka pillanatának tűnt… A szereplőgárda olyan csillapíthatatlan tűzzel játszott, hogy a nézőtéren ülve megfeledkeztem a „lassan, de biztosan” közelgő komor végről – Molnár-Körtvélyfáy Zsófia, moriczszinhaz.blogspot.com


Az előadás olyan lett, mint az alkotás, amiből készült: remekmű. Száraz Anita, Kelet-Magyarország


A szerző azonos című regénye és drámája alapján a szövegkönyvet készítette: ARI-NAGY BARBARA


Díszlettervező: SLÁRKU ANETT

Jelmeztervező: KOVÁCS ANDREA

Zenei vezető: BÍRÓ ISTVÁN

Mozgás: VADÁSZ KRISZTINA e.h.

Hang: BARNA ZOLTÁN

Világítás: BALOGH ZOLTÁN

Díszítők: BOLDIZSÁR BARNA, JENDREK SÁNDOR, JOÓ TIBOR

Öltöztetők: KEMÉNY CSABÁNÉ, VÉGVÁRI BOGLÁRKA, VIRÁG KRISZTINA

Fodrász: HERCZKU TAMÁSNÉ

Súgó: NAGY ERZSÉBET

Ügyelő: T-LAFOREST CSABA

Rendezőasszisztens: DEMETER ANNA


Rendező: SZŐCS ARTUR


Zenekar:

BAKOS DÁNIEL, GYURKÓ ÁDÁM, KISS LEVENTE, MÓZER CSABA, ROSCA KRISZTOFFER


Az előadást a Móricz Zsigmond Színház az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Hübner támogatásával 2020. február 22-én mutatta be.


A felvételt a Móricz Zsigmond Színház megbízásából 2021. február 2-án a Nyíregyházi Televízió készítette.


Fotók: Juhász Éva


________

Ki jogosult az Úri muri című előadás online közvetítésének ingyenes megtekintésére?

Online közvetítésünk ingyenes megtekintése azon bérletes nézőink számára lehetséges, akik a 2019/20-as évadra nagyszínpadi felnőtt bérlettel vagy középiskolai kombinált bérlettel rendelkeztek, azonban még nem volt lehetőségük a bérletpótlások kapcsán megtekinteni az előadást.

Amennyiben nem rendelkezik a fenti bérletekkel, de szívesen megnézné előadásunkat, akkor kattintson ide!

 

Hogyan kaphatok ingyenes hozzáférést az előadásfelvétel megtekintéséhez?

Azoknak a bérleteseinknek, akik a 2019/20-as évadra nagyszínpadi felnőtt bérlettel vagy középiskolai kombinált bérlettel rendelkeztek, azonban még nem látták Úri muri című előadásunkat, e-mailben fogjuk kiküldeni a felvétel megtekintéséhez szükséges internetes linket és jelszót.

 

Mit kell tennem, ha el szeretném indítani a lejátszást?

Amennyiben e-mailben már megkapta tőlünk a videóhoz tartozó linket és jelszót, akkor nincs más teendője, mint az oldal tetején rákattintani az ”Online megnézem” gombra, és a felugró ablakban meg tudja adni a közvetítéshez kapcsolódó jelszót. A jelszó beírását követően a videófelület automatikusan megjelenik, ahonnan már csak egy kattintás a lejátszás.


Az online közvetítés részleteivel kapcsolatban további tájékoztatást a Színház Szervező- és Jegyirodájának munkatársai a szervezes@moriczszinhaz.hu emailcímen, továbbá hétköznap 9 és 17 óra között a +36 30/303 2875 és +36 20/233 2926 telefonszámokon is készséggel nyújtanak.


Szereplők
Szakhmáry Zoltán: Nagyidai Gergő
Rhédey Eszter: Kuthy Patrícia
Csörgheő Csuli: Mertz Tibor m.v.
Szabó Rozália: Litauszky Lilla m.v.
Zsellyei Balogh Ábel: Urmai Gábor
Lekenczey Muki: Horváth László Attila
Borbíró Gyula: Tóth Károly
Igazmondó Pista: Zakariás Máté m.v.
Lefkovits, ügyvéd: István István
Kudora: Gyuris Tibor
Malmosy: Tóth Zolka
Vasgyúró: Gulácsi Tamás
Borbély Zsiga/Mérnök: Horváth Viktor
Wagner: Hajdú Péter István
Polgármester: Garay Nagy Tamás m.v.
Maris/Cigányasszony: Fridrik Noémi
További szereplők: Boda Izabella, Bokor Gabriella, Hlatky Luca, Garaj Bernadett, Sivadó Zita, Tordai Emese Mária, Végvári Boglárka, Szőcs Artur, Jakab Attila, Katona Illés Botond, T-Laforest Csaba
Előzetes
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.