• Úri muri

2 óra 50 perc
Szőcs Artur

MÓRICZ ZSIGMOND
ÚRI MURI


A szövegkönyvet átdolgozta: Ari-Nagy Barbara
Díszlettervező: Slárku Anett
Jelmeztervező: Kovács Andrea
Zenei vezető: Bíró István
Mozgás: Vadász Krisztina e.h.
Súgó: Nagy Erzsébet
Ügyelő: T-Laforest Csaba
Rendezőasszisztens: Demeter Anna


Rendező: Szőcs Artur


Zenekar:

Bakos Dániel, Gyurkó Ádám, Kiss Levente, Mózer Csaba, Rosca Krisztoffer


„Férfiak mulatnak, de mulatságuknak sötét, komor árnyéka van, mögötte nemcsak az éjszakai alföldi égbolt sötétlik, hanem a pusztulás is. Ezt a sírva-vigadó magyar mulatozást – magyar specifikum ez, sehol másutt fel nem található – minden más magyar író glorifikálta, kedvesnek, rokonszenvesnek tüntette fel. Móricz az első és egyetlen, aki meglátja benne a mulatozóknak nemcsak az elérzékenyülését, hanem a komor nekikeseredettségét, az egész mulatság sivárságát és félelmetességét.” Schöpflin Aladár: Úri muri (1928.)Az Úri muri főhőse Szakhmáry Zoltán, a mintagazdasággal kísérletező földbirtokos, akinek újat akarása, cselekvő energiája apránként mállik szét szűkebb és tágabb környezete állóvizében. Házassága romokban, szeretőjét, a hamvas parasztlányt másfél éve rejtegeti a világ elől. Szakhmáryt szorongatják a gondok – az adósság, a lelkiismeret-furdalás, az értetlenség, az elmaradott kisvárosi közeg –, mígnem feladja a harcot és egy borgőzös-mulatós, maratoni „muri” során megtalálja problémáira a végső megoldást.A Nyíregyházán gyakran vendégeskedő Szőcs Artur állítja színpadra ezt a remekművet, színházunk névadója, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából, Ari Nagy Barbara szövegváltozatában, a Jászai-díjas Mertz Tibor vendégszereplésével.


Az előadás hossza 2 óra 50 perc egy szünettel.


uri_muri_a2_plakat_13612.jpg


A Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen színházának koprodukciójában születő előadás élvezi az EMMI államtitkárának támogatását, így mind a három városban megfordul majd az Úri muri, melyet a miskolci színész-rendező, Szőcs Artur álmodott színpadra. A vendégek között van Garay Nagy Tamás Debrecenből, és Csörgheő Csulit szintén vendég, Mertz Tibor alakítja.

Bemutató:
2020. február 22. (szombat) 19.00 óra
Nagyszínpad

Szereplők
Szakhmáry Zoltán: Nagyidai Gergő
Rhédey Eszter: Kuthy Patrícia
Csörgheő Csuli: Mertz Tibor
Szabó Rozália: Litauszky Lilla
Zsellyei Balogh Ábel: Urmai Gábor
Lekenczey Muki: Horváth László Attila
Borbíró Gyula: Tóth Károly
Igazmondó Pista: Zakariás Máté
Lefkovits, ügyvéd: István István
Kudora: Gyuris Tibor
Malmosy: Tóth Zolka
Vasgyúró: Gulácsi Tamás
Borbély Zsiga/Mérnök: Horváth Viktor
Wagner: Hajdú Péter István
Polgármester: Garay Nagy Tamás
Maris/Cigányasszony: Fridrik Noémi
További szereplők: Boda Izabella, Bokor Gabriella, Cserepes Viktória Petra, Hlatky Luca, Garaj Bernadett, Sivadó Zita, Tordai Emese Mária, Végvári Boglárka, Együd Péter, Jakab Attila, Katona Illés Botond, Palicz Krisztián, T-Laforest Csaba
Előzetes
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.