• Pöttyös Panni

40 perc
Sipos Balázs e.h.

PÖTTYÖS PANNI
Avagy egy holdbéli utazás igaz története

Ősbemutató

Szepes Mária mesekönyv-sorozata nyomán írta Kardos Tünde és Sipos Balázs

Látványtervező: Pázmány Virág
Dramaturg: Kardos Tünde
Zeneszerző: Kazár Pál
Mozgástervező: Kertész Zsolt
Munkatárs: Demeter Anna

Rendező: Sipos Balázs e.h.

________________________________________


Az előadás a Szepes Mária Alapítvány engedélyével jött létre.


________________________________________

Panni bárányhimlős lett. Ahhoz, hogy meggyógyuljon, a Holdra kell feljutnia, ahol a Mágikus Holdpor eltünteti a viszkető piros pöttyöket. Igenám, de a Holdra feljutni nem könnyű feladat: Panninak meg kell találnia Ükükapa repülni tudó pöttyös esernyőjét, amit egy ládikóba rejtett el sok-sok évvel ezelőtt.
Legalábbis így meséli Nagymama, aki azt is tudni véli, hogy a pöttyös esernyőt csak az álmainkban lehet megtalálni. Panninak tehát aludnia kell, és hogy álombéli kalandjai során sikerrel járjon, sok akadályt kell leküzdenie. De nem lesz egyedül, hiszen segítségére sietnek álombéli és igazi barátai…


Kritikák

Esernyős Panni csodálatos utazásaA nyíregyházi ősbemutató azoknak ajánlható, akik hisznek a csodákban…


Mi történik, ha Panni bárányhimlős lesz? Hogyan vigasztalja Nagymama? Megtalálja-e a kislány Ükükapa esernyőjét? És feljut-e vele a Holdba? Ezek bizony eleven kérdések ama nemzedékeket szórakoztató könyvsorozatban, amelyből most Kardos Tünde és Sipos Balázs komponált bájos előadást a MŰvész Stúdió színpadára.


Leckét kapnak szeretetből


Szepes Mária a Rákosi-kor legsötétebb esztendejében, 1953-ban kezdte el írni a Pöttyös Panni-könyveket, amelyek az elmúlt évtizedekben gyerekek százainak szereztek örömet. A Móricz Zsigmond Színház legújabb bemutatója a mai kicsinyek számára készült: megvan benne minden, ami az óvodásoknak, s az általános iskola alsó tagozatos diákjainak élményt adhat. Az ifjú nézők azonosulhatnak Pannival, átélhetik a (gyógyulás érdekében tett) űrutazás kalandjait, miközben leckét kapnak szeretetből meg játékosságból. És persze lírából, továbbá nosztalgiából is, hiszen a színen feltűnik Ükükapa (Kertész Zsolt) is, hogy az általa hajdan egy ládikóban elrejtett, röpülni képes pöttyös esernyővel segítse a gyermekek csodás útját.


Mágikus Holdpor


Sipos Balázs ötletes rendezése (látványterv: Pázmány Virág, zeneszerző: Kazár Pál) jól követhetően mutatja meg a „valóság” és az „álom” átjárhatóságát, harmonikusan ötvözve a hétköznap és az attól elszakadó, álombéli fantasztikum gyermekien naiv világát. A viszkető, piros pöttyeivel vesződő Panni (Bende Kinga) és Péterke (Mészáros Márton), valamint a Bárány (Varga Balázs) végül eljut az égbe, ahol megtörténik a varázslat, a Mágikus Holdpor csodát tesz! (Jó elgondolás az, hogy a rendező a Holdat és a Nagymamát egyaránt Széles Zitával játszatja, hiszen ő az, aki mesélni kezd unokájának a szívvel rendelkező (Varga Csilla) esernyőről…) A nyíregyházi ősbemutató bátran ajánlható mindazoknak, akik hisznek a csodákban: abban, hogy van valahol egy mesebeli eszköz, amely oda repít bennünket, ahová csak akarjuk…


Karádi Zsolt


Bemutató:
2015. április 4. (szombat) 17 óra
MŰvész Stúdió

Szereplők
Pöttyös Panni: Bende Kinga
Nagymama, Hold: Széles Zita
Péterke: Mészáros Márton
Bárány: Varga Balázs
Az esernyő szíve: Varga Csilla
Ükükapa: Kertész Zsolt
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.