• Égigérő fű

1 óra 40 perc
Bal József

ÉGIGÉRŐ FŰ

(Mesemusical)

Ősbemutató

Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye és Égigérő fű című forgatókönyve
alapján írta: Bal József
Zeneszerző: Kazár Pál
Dalszövegíró: Szőke Andrea
Díszlet- és jelmeztervező: Varjas Zsófia
Dramaturg konzultáns: Faragó Zsuzsa
Ügyelő: Sárközi István
Súgó: Apjok Rodica
Rendezőasszisztens: T-Laforest Csaba
Koreográfus: Fejes Kitty

Rendező: Bal József________________________________________

Poldi bácsi nyugdíjba megy, negyven év után kell otthagynia azt a „szép ződ gyep”-et, amire eddig parkőrként vigyázott. Misu, aki nyári szünetét tölti Poldi néninél és Poldi bácsinál, fejébe veszi, hogy a hét végéig a budapesti bérház udvarán a keramitkockákat egybefüggő fűszőnyegre cseréli, amiben mindenki a segítségére siet…


Kritikák

Tánc és gyepszőnyeg a bérházudvaronAz igényesen átépített Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont a legújabb színházi előadásnak, az Égigérő fű című mesemusicalnek. Az ősbemutató kicsik és nagyok számára egyaránt tartogatott meglepetéseket.


Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál regénye (valamint a belőle készült egykori mozifilm alapján) Bal József nemcsak írta a forgatókönyvet (dramaturg konzultáns: Faragó Zsuzsa), hanem rendezte is a darabot, amely – néhány ponton modernizálva ugyan a szöveget – ragaszkodik az eredetihez.


Felpörgő pillanatok


A cselekmény mára elég vontatottnak tűnik, ezért az alkotók (a fogyaszthatóság érdekében) a műfajt musicallé változtatták. És igazuk lett: az Égigérő fű a slágergyanús dallamoknak (zeneszerző: Kazár Pál, dalszövegek: Szőke Andrea) és a látványos táncoknak (koreográfus: Fejes Kitty), valamint az ötletes jelmezeknek-díszleteknek (Varjas Zsófia) köszönhetően azokban a pillanatokban pörög fel igazán, amikor a prózai színház zenéssé-táncossá változik.


Tréfára mindig kapható


A játék így néha olyan önálló (egyébként kitűnő) epizódokat kínál, mint például Rozi és Andris (Kosik Anita és Horváth Viktor), vagy Bertamama (Juhász Bori) és Oszkár (Nagyidai Gergő) kettőse. A negyven évig parkőrködő, a csak a „szép zöld gyepet” figyelő, ám most nyugdíjba vonuló Poldi bácsi számára (az általa lakott) bérház belső udvarára meglepetésként gyepet varázsolni akaró Misu mulatságos históriája Bal József ötletgazdag rendezésében elevenedik meg. A zenés feldolgozás képes az alkotás játékosságát és olykor fel-felvillanó líráját is közvetíteni. Tóth Károly eszköztelenül megjelenített Poldi bácsija telitalálat, miként Horváth Margit szelíd, ám időnként határozott, egyben tréfára mindig kapható Poldi nénije is. Jenei Judit kedvesen törékeny a Síróbaba, Sirkó Eszter pedig magával ragadó a folyton ötletelő, lelkendező Misu szerepében. Megnyerően vidám Puskás Tivadar és Juhász Bori. Kuthy Patrícia a monomániás kisasszonyból szerelmes nővé változó Kamilla, Kameniczky László pedig az igazgató szerepében nyújt kellemes perceket a nézőknek.


Emlékezetes élmény


Az Égigérő fű olyan új ifjúsági illetve gyermekelőadás, amelynek Sosztakovics II. Jazz Szvitje népszerű második keringőjét is felhasználó zenéje, táncai, pompás látványvilága, interaktív záró pillanatai következtében kicsik és nagyok számára egyaránt kellemes szórakozást és emlékezetes élményt jelent.


Karádi Zsolt


Bemutató:
2015. március 14. (szombat) 19 óra
Móricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad

Szereplők
Misu (kisfiú): Sirkó Eszter
Síróbaba (kislány): Jenei Judit
Poldi bácsi: Tóth Károly
Poldi néni: Horváth Margit
Dezső bácsi: Puskás Tivadar
Kamilla kisasszony: Kuthy Patrícia
Bertamama: Juhász Bori
Igazgató: Kameniczky László
Titkárnő: Dubrovka Tamara
Dühös bácsi: T-Laforest Csaba
Dühös néni: Bajusz Emőke
Undok néni: Csontos Noémi
Virágok, lovak, nénik, bácsik: Nagy Noémi, Vámosi Judit, Végvári Boglárka, Holló Arnold, Kertész Zsolt, Kozma Dániel, Vámosi Gergely, Vámosi Máté
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.