• Családi játszmák

2 óra 15 perc
Rák Zoltán

Sam Holcroft:

Családi játszmák

Fordította: Zöldi Gergely

(komédia)

Rendező: Rák Zoltán


Ismerik azt az érzést, amikor a lépcsőházban összenéznek férjükkel vagy feleségükkel, mielőtt megérkeznének a családi karácsonyi vendégségbe? „Nem lesz semmi baj, szedjük össze magunkat – és próbáljuk meg túlélni!” És azután mosolyogva lépnek be az ajtón, ahol ott az egész család, a szülők, a testvérek, a sógorok, a gyerekek… De ez a nagy elhatározás csak úgy sikerülhet, ha mindenki betart bizonyos szabályokat. Van, amit nem hozunk szóba, van, amit nem emlegetünk fel – és vannak bizonyos, a saját gyerekkorunkból hozott játszmák, amelyekbe nem kezdünk újra bele. Hacsak a másik el nem kezdi.

Ebben a színdarabban ebből az ismerős helyzetből fabrikál játékos struktúrát a szerző: az előadás alatt a nézők számára is követhetően (a szereplők feje felett kiírva) ad be újabb és újabb feladatokat, „nehezített pályát” a színészek számára – akiknek szerepük eljátszása mellett még ezeket az egyre komplikálódó plusz feladványokat is bírniuk kell lélekjelenléttel. Mert ha nem… akkor kitör a balhé, de úgy, ahogy csak egy nagy családi összejövetelen tud.

Sam Holcroft a játékos forma alatt mély emberismerettel és sok megértéssel fordul szereplői felé. A nézőtéren azért nevetünk egy család esetlen ünneplési vágyán, mert mi is szeretnénk szeretni egymást, mi sem szeretnénk sebeket adni és kapni karácsonykor. De mind tudjuk: ha az élet olyan, mint egy társasjáték… Nos, annak az a lényege, hogy vannak vesztesek.


Díszlettervező: ONDRASCHEK PÉTER

Jelmeztervező: CSELÉNYI NÓRA

Súgó: HUGYECZ VIVIEN

Ügyelő: T-LAFOREST CSABA

Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA


Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott! 


Bemutató:

2023. december 15. (péntek),  19.30 óra

Bárány Frigyes StúdióSzereplők
Sheena: Bach Zsófia m.v.
Francis: Tóth Károly
Matthew: Tar Dániel
Emma: Kazinczi Laura/ Kocsis Vivien
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.