• Augusztus Oklahomában

Szikszai Rémusz

Tracy Letts

AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN

fekete komédia


Rendező: Szikszai Rémusz

 

Ez az oklahomai augusztus különösen forró és feszültségekkel terhes. Beverly Weston, az egykor szép reményekkel indult alkoholista költő egy hatalmas házban él altatókon és fájdalomcsillapítókon tengődő feleségével, Violettel; életükből már jó ideje valóságosan és képletesen is hiányzik a fény az állandóan besötétített szobákban. Egy nap Beverly hirtelen eltűnik, senki sem tudja, miért. Rejtélyes eltűnése összehozza a családot, Violet és három lánya, valamint hozzátartozóik újra egy fedél alatt találják magukat: ez a senki által nem kívánt helyzet pedig számos konfliktust és furcsa találkozást hoz magával; a kényszerű összezártság maga az állandó robbanásveszély. Az anyának és lányainak újra kell gondolniuk kapcsolataikat és saját élethazugságaikkal is szembe kell nézniük, miközben kétségbeesetten próbálnak újabb és újabb túlélő stratégiát, menekülési útvonalat találni. Drog, alkohol, szex, titkolt és nagyon is nyilvánvaló szenvedélyek mind megtalálhatóak a sajátos, egyszerre abszurd és drámai családtörténetben, melyben virtuóz szellemesség, talányos krimi és szabad szájú, nyers költészet váltja egymást.

A kortárs amerikai szerző, Tracy Letts fekete komédiája 2007-ben elsöprő sikert aratott a Broadwayn, a darab több Tony- és Pulitzer-díjat is nyert; miután a világ számos színpadát bejárta, 2013-ban film készült belőle, Meryl Streep és Julia Roberts főszereplésével. A szarkasztikus humorú tragikomikus színdarabot Szikszai Rémusz viszi színre, aki legutóbb a Kalucsni című előadást rendezte Nyíregyházán.A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség, Budapest www.theatrum-mundi.hu és az A3 Artists Agency, 350 Fifth Avenue, Suite 38, New York, NY 10118, USA közötti különleges megállapodás alapján kerül színre. A színdarabbal kapcsolatos minden érdeklődéssel Magyarországon a Theatrum Mundi Ügynökséghez kell fordulni.

A színdarab Magyarországon kívüli jogainak ügyében az A3 Artists Agency-hez kell fordulni. Az AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN világpremierjét a Steppenwolf Theatre Company, Chicago, IL, USA mutatta be 2007. júniusában, Martha Lavey, művészeti igazgató és David Hawkanson, ügyvezető igazgató vezetése alatt.

Az AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN-t 2007. december 4-én mutatták be a Broadway-n. Az előadás Jeffrey Richards, Jean Doumanian, Steve Traxler, Jerry Frankel, Ostar Productions, Jennifer Manocherian, The Weinstein Company, Debra Black, Daryl Roth, Ronald Frankel, Marc Frankel, Barbara Freitag, Rick Steiner és a Station Bell Group támogatásával jött létre.


Fordította:

Deres Péter

Maros András

Kovács Krisztina

Díszlettervező: ONDRASCHEK PÉTER

Jelmeztervező: KISS JULCSI

Dramaturg: SZIKSZAI RÉMUSZ

Súgó: KOVÁCS KATALIN

Ügyelő: T-LAFOREST CSABA

Rendezőasszisztens: DEMETER ANNA


Bemutató:

2022. április 2. (szombat) 19.00

NagyszínpadSzereplők
BEVERLY WESTON: Kaszás Mihály m.v.
VIOLET WESTON, Beverly felesége: Szabó Márta
BARBARA FORDHAM, Bev és Violet lánya: Kuthy Patrícia, Kovács Vecei Fanni
BILL FORDHAM, Barbara férje: Illyés Ákos
JEAN FORDHAM, Barbara és Bill lánya: Tary Patricia e.h
IVY WESTON, Bev és Violet lánya: Kosik Anita, Ténai Petra
KAREN WESTON, Bev és Violet lánya: Fridrik Noémi
STEVE HEIDBRECHT, Karen vőlegénye: Nagyidai Gergő
MATTIE AIKEN, Violet húga: Horváth Margit
CHARLIE AIKEN, Mattie férje: Horváth László Attila
KICSI CHARLES AIKEN, Mattie és Charlie fia: Rák Zoltán
JOHNNA MONEVETA: Dézsi Darinka, Jenei Judit
DEON GILBEAUM, a seriff: Gulácsi Tamás
Galéria
Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.