• A mumus

2 óra
Bal József

RÁKOS PÉTER - BORNAI TIBORA MUMUS
(Gyermek-musical két részben)

Díszlet-, Jelmeztervező: Varsányi AnnaKoreográfus: Katona GáborÜgyelő: T-Laforest CsabaSúgó: Vígh KatalinRendezőasszisztens: Pöltz Júlia

Rendező: Bal József

És aztán kiderül, de, igen vannak, egyesével érkeznek a gyerekszobába, hogy a birodalmukat felfaló Zsák ellen segítséget kérjenek, de félni tőlük tényleg nem kell.

„Mert tudjátok: nincsenek mumusok… És ami nincs, attól félni sem kell.”

A mumus a gyermekirodalom azon vonulatába tartozik, mely arra hivatott, hogy az egyébként általunk kieszelt riogatások (Elvisz a markoláb, a szenesember, a mumus!) hatására a gyermekeinkben kialakult félelmeket sok humorral, kedvességgel eloszlassa.

Kritika

Van-e merszünk bebújni a paplan alá?

A rendező és művésztársai látványos gyermekelőadást készítettek.

– Kik azok a mumusok? – kérdezhetnénk gyanútlanul. Nos, aki megnézi a Móricz Zsigmond Színház legújabb bemutatóját, bizonyosan választ kap az okvetetlenkedő kérdésre…

Szédületes kalandok

Igaz, Rákos Péter – Bornai Tibor darabjának főszereplői közül sem hisz bennük mindenki egészen addig, amíg… No, de ne lőjük le a poént! Beszéljünk inkább arról, hogy a modern mesei családban – több dramaturgiai bökkenőtől eltekintve – a túlzottan aggódó anya és a szórakozott (bár a végén sikertelen életéről éneklő) apa, illetve a hiperaktív gyerekek szédületes kalandokba keverednek. A história a nagytakarításhoz használt „rendzsák” étvágyának növekedése nyomán bontakozik ki, amikor is a Zsák (abc-rendben) fölfalja mindazt, ami elé kerül. Egészen addig, amíg… No, de ne lőjük le a poént!

Lebilincselő vizuális élmény

Említsük inkább azt, hogy a számtalan geggel dolgozó Bal József rendező, valamint Katona Gábor, a remek táncokat megálmodó koreográfus látványos gyermekelőadást készített. (Igaz, a harmadik-negyedik osztályos kisdiákok számára pozícionált mű rövidebb kellene legyen – főleg az első rész hosszú…)
Bornai Tibor dallamos zenéje,Varsányi Anna kreatív jelmezei, ötletes díszletei, az előadás remek fényeffektusai lebilincselő vizuális élményben részesítik a publikumot. A látvány akkor pezsdül fel igazán, amikor a valóságból átlépünk a mesébe, s befordulnak elénk a „félig áttetsző” szobafalak, majd pedig a színes fényekkel keretezett bejárat is bevonódik a musicalbe. Mindezt pedig felpörgeti a kitűnő színészi játék!

Bebújni a paplan alá

A mumusok közül kiemelkedik Horváth Sebestyén Sándor fantasztikusan kidolgozott (amúgy némileg XIV. Lajosra „hajazó”) Hébehója.Kitűnőpárost alkot Böhöm (Varga Balázs) és Celofán (Munkácsi Anita), továbbá mint anya és apa Szabó Márta s Urmai Gábor.A gyermek hősök életre keltésében Rák Zoltán és Horváth Viktor jeleskedik, Bende Kinga pedig a mesevilágba először belépő Lina szerepében nyújt ügyes alakítást. Bizonyos, hogy a mumusok összehangoltan mozgó csoportja (Mátrai Lukács Sándor, Mészáros Márton, Varga Csilla, Bajusz Emőke, Sirkó Eszter), valamint Szvetozárként Gyuris Tibor a fiatal nézők kedvence lesz. A darab, amely szerint a mumusoktól nem kell félni, nekünk, felnőtteknek is üzen: úrrá lehetünk saját félelmeinken és szorongásainkon, csak legyen merszünk bebújni a paplan alá…

Karádi Zsolt

Bemutató:2015. október 31. (szombat) 19 óraMóricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad

Szereplők
Lina: Bende Kinga
Dani testvérek: Horváth Viktor
Szvetozár: Gyuris Tibor
Hébehó: Horváth Sebestyén Sándor
Böhöm: Varga Balázs
Celofán: Munkácsi Anita
I. Mumus: Mátrai Lukács Sándor
II. Mumus: Mészáros Márton
III. Mumus: Varga Csilla
IV. Mumus: Bajusz Emőke
V. Mumus: Sirkó Eszter
Galéria
Friss hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.