A színházlátogatás 10 aranyszabálya

A színházlátogatás viselkedési normái rengeteget változtak az évezredek során – és minden bizonnyal még fognak is.


Jelenleg azonban így áll a helyzet:

1. Hogy jó hangulatban, kapkodás és kényelmetlenség nélkül kezdődhessen az előadás, érdemes egy negyedórával előbb érkezni. Hogy büfézni, ruhatárazni, az ismerősökkel szót váltani és a nézőtéren helyet foglalni is bőven jusson idő.


2. A színház elsősorban Önöké, a színházlátogató közönségé. Vigyázzunk együtt épségére, tisztaságára.


3. A korhatár nélküli felnőtt előadásokat a gyerekek 8 éves kortól, szülői felügyelettel látogathatják. Érdemes azonban ebben az esetben is előre tájékozódni, hogy az adott produkció kisgyermeknek való-e. Szeretnénk megóvni a szülőket, a többi (felnőtt) nézőt és elsősorban a kedves fiatal nézőt a kellemetlenségektől.


4. A színházjegy csak az előadás kezdetéig biztosít helyet (és helyre szóló jegy esetén is csak azt a helyet, amely szerepel rajta). A kezdés pillanatában a szabadon maradt helyek feltöltése, az ültetés esetleges átrendezése, illetve a későn érkezők beengedése és hellyel kínálása nézőtéri munkatársaink belátására van bízva (bizonyos produkcióknál nem is oldható meg). Kérjük, figyeljék a nézőtéri felügyelő rendelkezéseit. Együttműködésüket köszönjük!


5. Az előadás zavartalansága kulcsfontosságú. Ahogy Önök látják a színpadi történéseket, úgy (ellentétben a mozival) a színészek is látják és hallják Önöket. Egy előadásnak sokat árthat a nézőtéri beszélgetés, hangoskodás, zörgés – emellett a többi nézőt is zavarja. Kérjük, tartózkodjanak ezektől.


6. A színházi előadás szerzői jogvédelem alatt áll. Az előadásról fotót, videót vagy hangfelvételt készíteni szigorúan tilos. Kérjük, a telefonokat teljesen kapcsolják ki, a csendes nézőtéren a rezgő üzemmód is hallatszik.


7. A nézőtéren étel és ital fogyasztása továbbra is tilos. (Igen, a zörgős papírba bugyolált cukorka nagyon is idetartozik!)


8. Ha előadás közben bármilyen okból el kell hagynia a nézőteret, kérjük, óvatosan, csöndesen, lehetőleg a hátsó ajtónál tegye. Ha segítségre szorul, jelezze a kijáratoknál mindig készenlétben álló nézőtéri munkatársainknak.


9. Egy színházi előadáson gyakran több száz ember zsúfolódik össze egy viszonylag szűk helyen. A fertőző vagy hangos köhögéssel járó betegség veszélyeztetheti és megzavarhatja nézőtársaikat és a színészek munkáját. Ha lehet, inkább keressenek egy későbbi időpontot. Mi pedig (jobbulást kívánva) visszavárjuk Önöket.


10. A taps ősi és szívmelengető közösségi gesztus, egyben fontos visszajelzés művészeink és mindannyiunk számára. Az előadás végén megtartott tapsrend szerves része az előadásnak, ezért arra kérjük, csak akkor hagyja el ülőhelyét, ha már újra kigyulladtak a nézőtéri fények. Ez nyugalmasabb és biztonságosabb is. A ruhatár mindenkit megvár…


Köszönjük, ha segíti ezek megfontolásával munkánkat, Önnek és nézőtársainak is jó szórakozást kívánunk!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.