Don Juan: Nyíregyházi színpadra kerül a világ leghíresebb csábítója

Érzelmes és szenvedélyes előadásról beszél a rendező, mely vígjátéki elemekkel gazdagítja a szombati Don Juan bemutatót a Móricz Zsigmond Színházban. Horváth Illés kalandregényes, akciójelenetekkel tarkított darabot rendez, melynek címszereplője Nagyidai Gergő. A veretes szöveg mellé kortárs zene, kosztümszerű jelmezek és látványos koreográfia is készült.


Jól áll neki a szerep – nyilatkozta a rendező Nagyidai Gergő megjelenése kapcsán, aki a szombat esti Don Juan bemutatóban játssza a címszerepet. Ahogy a színész fogalmaz, ez a figura nem szerepelt a szerepálmai között, de azért kár lett volna, ha elmegy mellette. Persze, a hűséges alakoknak ad többet a játék, hiszen a színpadon mindent megtehet, amit a való életben nem enged meg magának.  

„Van azért előéletem ahhoz, hogy meríteni tudjak a Don Juansághoz. Én nem tartottam magam sosem egy Don Juan alkatnak, holott mindenki szeretne egy kicsit Don Juan lenni, és persze szeretné, ha szeretnék a nők. Amellett könnyen tudtam azonosulni a dologgal, mert ez persze nem csak ennyiben merül ki”

– fogalmazott a Don Juant alakító színész, Nagyidai Gergő. A darab minden nézőnek mond valamit, de nem feltétlenül ugyanazt. Más ember, más-más korban, különböző életutakkal és ízléssel másképpen értékel.

A Don Juan számtalan rétege szerint vígjáték a néző számára. Romantikus játék a csábító szerint. Tragédia a becsapott, elhagyott nők szívében, kalandregényes a preparált eszközökkel vívott akciójelenetekben. Ezek az izgalmas és látványos csatározások a harcművészetekben is jártas Nagyidai Gergő tervei és ötletei szerint alakulnak.

„Itt aztán végtelen ki van játszva benne minden. Ha meglett volna hozzá az a 6 hét, ami általában egy előadás elkészítéséhez rendelkezésre áll, azt is mondhatnám, egy jó jutalomjáték lett volna belőle, de most még mindig az alkotási folyamatban vagyunk, és nem csak én. Mindenkinek csupán ez a három és fél hét maradt, mint nekem. Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, hogy ebből mégiscsak egy jutalomjáték lehet”

– mondta a színész. Nagyidai Gergő hamarabb találkozott a kaszkadőr feladattal, mint a főszereppel, hiszen nagyjából a próbafolyamat közepén kínálta meg a rendező a feladattal. Egy estét volt módja gondolkodni, és mióta igent mondott, napi 20 órát dolgozik a szereppel. A szöveggel és a figurával.  Molière mellett számtalan magyar és világirodalmi klasszikus szöveg, de a nyíregyházi alkotógárda, maga a rendező és Sediánszky Nóra dramaturg saját gondolatai is hallhatók az előadásban. A szombati bemutató rendezője Horváth Illés.


Forrás: Nyíregyházi Televízió


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.