VIDOR – Pénteken nyílt és már negyedik napjánál tart a fesztivál

VIDOR – Pénteken nyílt és már negyedik napjánál tart a fesztivál

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét pénteken a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje. A szombatig tartó XXI. Vidor Fesztivál idén 20 helyszínen kínál 150 programot, a döntő többségét ingyenesen. Egy bő héten keresztül a színház, a zene, kiállítások és egyéb események színes keverékét ajánlják a nyíregyháziaknak és a kifejezetten ezért a városba érkezőknek.


Felszálló lufik helyett fanfárok hangjaival és tűzesővel nyílt meg a XXI. Vidor Fesztivál. Nem ez volt az egyetlen változás a Vidámság és Derű Országos Seregszemléjén, hiszen a főszponzor és a zsűrielnök is új idén, valamint a színházi szférát felügyelő tárca neve is változott. Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter levélben köszöntötte a fesztivál résztvevőit, melyben – miközben azt kívánta, mosolyogjanak és nevessenek sokat – megfogalmazta, ez a fesztivál is kiváló példája annak, ahogy egy város, egy közösség minőségi kultúrát épít. A helyszínen Vincze Máté, a Kultúráért Felelős Államtitkárság Helyettes Államtitkára Karinthy elhíresült mondásával méltatta a seregszemlét, mely szerint humorban nem ismerek tréfát.

Vincze Máté, a Kultúráért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára elmondta: „Azt hiszem, hogyha 21 éve egy Vidor Fesztivál egyre nagyobb mértékben testet ölt Nyíregyházán, és az egész környéket magával vonzza ez a gazdag programkínálat, akkor ez egy ékes bizonyítéka annak, hogy a nyíregyháziak humorban nem ismernek tréfát, s ez egy nagyon fontos dolog.”

Ehhez anyagiakkal a kormányzat is hozzájárul, mint ahogy természetesen az önkormányzat is, melynek egyik cége, a Móricz Zsigmond Színház az idei programsorozat főszervezője is. Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, jó helyre érkeznek a támogatások.

„Nagyon remélem nagyon sok találkozási pont lesz itt a belvárosban a fesztivál alatt, beleértve a Kossuth teret, ahol barátok, rokonok, ismerősök találkoznak, s ha nem is fogalmazzák meg, de mindig gondolnak arra, amit Chaplin mondott, hogy az a nap, amely nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő. Azt javaslom, ne vesztegessük az időnket, nevessünk nagyokat együtt.” – mondta el a megnyitón dr. Kovács Ferenc polgármester

Ezt nagyban elősegítheti a fesztivál új főszponzorának támogatása. Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapítója egyszerűen indokolta elköteleződését: szereti Nyíregyházát és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, és boldogan, örömmel adták a támogatást, aminek segítségével a vidámság, jó hangulat biztosítva van.

Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapítója elmondta: „A magam és a családom nevében kívánom, hogy ez a kilenc nap tényleg felhőtlen örömben, mókában, vidámságban, kacagásban teljen el. Ezt azzal is tudom erősíteni, támogatni, hogy mi egy 3 éves szponzori szerződést kötöttünk a várossal, a fesztivál rendezőkkel.”

A színházi versenyprogram zsűrijének elnöke is új, Trokán Péter. A Jászai-díjas, Érdemes Művész 2017-ben a másik oldalon állt a fesztiválon, hiszen akkor kapta színészként a legjobb férfi alakításért járó Arlecchino díjat. Most úgy fogalmazott: nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ezt az igazán tekintélyes pozíciót neki ítélték idén.

Trokán Péter, a zsűri elnöke a megnyitón kiemelte: „Már csak azért is, mert egy olyan színésztől vehetem át ezt a tisztet, akit a legtekintélyesebb magyar színművésznek tartok, Benedek Miklóstól. Én igyekszem megfelelni a pozíciónak, a feladatnak.”

S hogy mi a feladat? A több helyszínen zajló versenyprogram zsűrizése, s noha ez a fesztivál egyik lényege, a programjainak csak töredéke. A főszervezőnek ezúttal nem kellett pandémiás korlátozásokkal szembenéznie, s reméli, olyan fesztivált állítottak össze, mely emlékezetes lehet az idelátogatóknak, beleértve az ingyenes főtéri koncerteket is.

„Összeszedtük azokat a fellépőket, akik reményeink szerint meg fogják tölteni ezt a teret, és olyan tömeg lesz, mint amit megszoktunk néhány évvel ezelőtt. A Magna Cum Laude, a Hooligans, ByeAlex vagy Ganxsta Zolee mind olyan nevek, akik optimizmusra adnak okot és úgy érzem, mindenki meg fogja találni a kedvére való fellépést.” –  ezt már Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője, egyben a VIDOR Fesztivál főszervezője mondta el az ünnepélyes megnyitón.

A 20 helyszínre tervezett 150 program felvezetése a Jazzy 287 Plusz és a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar közös koncertje volt a VIDOR főszínpadán, a seregszemle szombaton zárul.


Forrás: nyiregyhaza.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.