Spamalot, avagy a Gyalog galopp: Monty Python a szabadtérin

Spamalot, avagy a Gyalog galopp: Monty Python a szabadtérin

Június 11-én kerül a nézők elé a Spamalot, avagy a Gyalog galopp című musical, melyet nem csak az angol abszurd humor kedvelői fognak élvezni. A hétfői olvasópróbán a társulat tagjai mellett Nyíregyházára érkezett Arató András, alias Hide the pain Harold, és MÁZS, avagy Mészáros Árpád Zsolt is.

Az előadás rendezője Keszég László.


Giga produkcióra készülnek a Móricz Zsigmond Színházban. A Spamalot című musicalt az angol abszurd humor legendás képviselői, a Magyarországon is népszerű Monty Python csoport tagjai alkalmazták színpadra, mégpedig ikonikus filmjük: a Gyalog galopp nyomán, de előadásukban felhasználják más ismert művek motívumait is, zenés változatuk egyszersmind musicalparódiává is válik.

„Két híres Monty Python film keverékéből jött létre 2006-ban, a Gyalog galoppból és a Brian életéből, és ezt toldozgatták, foldozgatták, húzták olyan egységes történetté, mely egy nagyon mulatságos utazást mutat be. Mi a Madách Színház magyarított változatát fogjuk használni, ugyanis ez egy olyan darab, amit adaptálni kell egy kicsit arra a helyre, ahol előadják” – tájékoztatott a rendező, Keszég László.

Két zenés számról van szó a lokalizálás kapcsán, hogy még szórakoztatóbb legyen a nyíregyházi közönség számára. A rendező bizakodó. Úgy véli, a dramaturggal elvégezték a megfelelő beavatkozásokat, jó a fordítás, és remek a szereposztás.

„A kerekasztal lovagjai keresik a Szent Grált. Ez a konfliktusa, és ez van egy nagyon – szerintem – rettenetesen mulatságos, érdekfeszítő és egyben intelligens módon feldolgozva, tehát itt sok minden parodizálva van. Bizonyos színházi stílusok, bizonyos okoskodó, intellektuális hozzáállás, előítéletek, tehát vicces módon rámutat arra, hogy nem feltétlenül a legjobb irányba halad az emberiség” – folytatta a rendező.

A változást soha nem késő elkezdeni – mondja Keszég László. És azt is mondja, hogy ez az intellektuális humor része lett a magyar kultúrának. A nagysikerű musical 2005-ös New York-i bemutatója után tizennégy Tony jelölést kapott, melyek közül hármat el is nyert... és nagy izgalommal érkezett szülővárosába Sir Lancelot szerepére a musicalsztár, Mészáros Árpád Zsolt.

„Természetesen készültem. Megmosakodtam, majdnem kipihentem magam, agyban itt vagyok. Viccet félretéve. Van egy ősi szokás a színházban, hogy egy igazi színésznek nem engedik, hogy megtanulja a szöveget, amíg a rendező koncepciójával nem találkozik. Van olyan is, hogy az olvasópróbán nem hagyják, hogy a színész olvassa fel a frissen dramatizált szövegkönyvet, hanem csak a rendező. Megpróbálja olyan hangsúllyal és olyan fajta előadásmódban reprezentálni a színészeinek, hogy segítséget adjon a rendelkező, emlékpróba folyamatán, mivel egy kicsit rámutat a karakterre, arra, hogy mit gondol róla a rendező. Ezáltal nem készültem fel Sir Lancelotból, csak annyira, mint mondjuk a jakobinusokból. Tudom, hogy ők japán kubikusok voltak” – így adta a tréfát Mészáros Árpád Zsolt.

Zenekar és tánckar gazdagítja majd az előadást. A táncosok a Művészeti Szakgimnázium diákjai, akik egy casting után jutottak a produkcióba, a zenét pedig minden eddiginél nagyobb zenekar játssza esténként a színpadon. Arthur király szerepében Gulácsi Tamás, a történész Arató András lesz. A Fekete lovag Nagyidai Gergő, a női szerepekben pedig Pregitzer Fruzsina és Dézsi Darinka játszik.


Forrás: Nyíregyházi Televízió



Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.