Régi-új igazgató a színházban – Újabb öt évre Kirják Róbert lesz az ügyvezető igazgató

Régi-új igazgató a színházban – Újabb öt évre Kirják Róbert lesz az ügyvezető igazgató

A következő öt évben is Kirják Róbert lesz a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, újbóli kinevezése 2027. február 10-ig tart. Az intézmény négy év alatt megduplázta a jegybevételét, egyre több a bérletes, és szakmai díjak is elismerték a teátrum, illetve a társulat munkáját. A következő öt évben továbbra is fontos lesz a munkatársak közérzetének javítása, a közönség és a szakma elégedettsége.



A legutóbbi, szeptember 30-ai közgyűlésen döntöttek a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatói posztjáról is. A képviselők ismét Kirják Róbertet választották meg ügyvezető igazgatónak. A teátrum eddigi vezetőjét 2016-ban bízták meg először az ügyvezetői feladatokkal, majd ugyanabban az évben sikeresen pályázott, így kinevezték 2017. február 11-től 2022. február 10-ig ügyvezető igazgatónak.


Mérföldkövek az elmúlt években

Az elmúlt öt évben több nagy mérföldkő is volt a teátrum életében, az egyik ilyen a Rózsakert Szabadtéri Színpad felújítása, átadása és beüzemelése. 2018-ban tartották meg itt az első előadást, és most a koronavírus-járvány idején is nagy hasznát vették a szabadtéri lehetőségnek, májusban és júniusban itt tudták megnézni a bérletesek az elmaradt előadásokat. A következő fontos feladat a Bencs Villa átvétele és a programok kialakítása volt, az elmúlt években itt is kialakult egy törzsközönség. A harmadik és egyben legfrissebb újítás, a Szindbád kialakítása. Itt teljesen a színház feladata volt kigondolni, hogy milyen funkciókat kapjon az épület, az étterem és a kávézó mellett működik a teátrum jegyirodája is, illetve új lehetőségeket is kínál a helyiek és a turisták számára egyaránt a belvárosi Kulturális Negyedben.

„Az étterem és a kávézó a jegyirodával kiegészülve már jó néhány hónapja üzemel, a nyár közepén sikerült a pódiumszínpadot is felavatni, ami most már a hűvösebb idő beköszöntével egy kicsit háttérbe szorul. A gyönyörű rendezvényteremben majd most fogunk tudni néhány színházi előadást, illetve egyéb produkciót a nézőknek megmutatni, valamint két hete megnyitottuk a Szindbádnak a rendezvényterét, ami áll egy 3D-s moziból, ahol színháztörténeti korokat bemutató filmet láthatnak a nézők. Ebben a moziban hétről hétre mutatunk be mindenféle filmeket, akár magyar filmeket a közelmúltból, akár a régi időkből, többek között a Szindbád című filmet is többször játszottuk, illetve a digitális installációink, amik kifejezetten izgalmasak lehetnek, nemcsak a nyíregyháziaknak, hanem a turistáknak is. Egy 3D-s és egy öltöztetőtükör, ami nagyon izgalmas lehet, illetve egy VR szemüveg, amivel a technika segítségével a színpadra léphetnek a hozzánk látogatók” – nyilatkozta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója.


Elérték a célokat

Kirják Róbert öt évvel ezelőtt azzal kezdte a munkáját, hogy átalakította a bérletrendszert, így 3–6 éves korig óvodás-, elsőtől hatodik osztályig gyerek-, hetedik-nyolcadik osztályosoknak pedig ifjúsági bérletet kínál a színház. A nagyobb gyerekek így olyan előadásokat láthattak, amelyek bár felnőtteknek készültek, de számukra is érdekes lehet. A középiskolás bérletet is újragondolták, kiegészítették egy kamara előadással. Ezzel sikerült a fiatalabb közönséget is megszólítani, ami szintén cél volt 2016-ban.


Stabil pénzügyi helyzet

Az elmúlt években tapasztalt jegybevétel-növekedés megteremtette a pénzügyi stabilitást is, 2015 végén 104 millió forintos bevétellel zárt a színház, ez 2019-re 207 millió forintra nőtt. Ez a műsorpolitika átalakításának is köszönhető, több közönségbarát előadást tűztek műsorra, de a komolyabb darabok is pozitív fogadtatásra találtak. A bérletesek száma évről évre nőtt. Évadonként 1-2 előadás annyira népszerű volt, hogy bérletszünetben akár nyolcszor is játszottak.


Újabb tervek

A következő öt év tervei között három lényeges elemet emelt ki a régi-új ügyvezető igazgató.

„Az első a közönséggel való kapcsolatunknak a továbbfejlesztése. A színháznak a működése akkor biztosított, ha a nézőink elégedettek, mindent meg kell tegyünk azért, hogy ne csak a könnyebb műfajban, a zenésben, vígjátékban álljanak fel elégedetten a nézők, hanem egy komolyabb drámánál is, akár napokig beszélgessenek 1-1 előadásról és mondják azt, hogy igen, ilyen színházat is szeretnénk látni. Egy mondatban összefoglalva, a közönség elégedettsége, amit tovább szeretnénk építeni. Nemcsak a saját előadásainknál, hanem a vendég előadásokon és a VIDOR Fesztiválon is. Ez nem egyszerű feladat, de mindent meg kell tenni. A második a kollégák és társulat közérzetére vonatkozik, mindent meg kell tennünk azért, hogy olyan munkahelyen dolgozzanak, ahol jól érzik magukat. Ez hatással van a színpadi teljesítményükre is, azok a színészek, akik egész nap jó kedvvel dolgoznak, jó kedvvel ülnek próbán, szinte biztos, hogy az előadást is jobb formában és sokkal kiegyensúlyozottabban tudják majd megcsinálni, amihez hozzátartozik, hogy az anyagi biztonságukat is minél jobban meg kell erősíteni.” Ez már az elmúlt években is kiemelt feladat volt, a pluszbevételek nagy részét erre fordította a színház – tette hozzá Kirják Róbert. A harmadik kiemelt cél, hogy a szakma is szeresse és elismerje a nyíregyházi színházat. Ezt leginkább fesztivál-meghívásokban és szaklapok kritikáiból tudják lemérni. Az elmúlt években jó pár szakmai díj is visszaigazolta, hogy a nyíregyházi elképzelések, illetve a társulat jó úton halad.


Forrás: nyiregyhaza.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.