Puskás Tivadar napsugaras jutalomjátéka

Puskás Tivadar napsugaras jutalomjátéka

Puskás Tivadar napsugaras jutalomjátéka


A kitűnő drámaíró, Neil Simon darabja, A Napsugár fiúk valódi jutalomjáték. Ezúttal Nyíregyházán, Puskás Tivadarnak. A múlt év őszén elkezdték a próbákat, de a járvány közbeszólt. Most újra nekirugaszkodnak.

A főszereplő, a sokak által Pusiként ismert és becézett népszerű színművész bő két évtizede tagja a nyíregyházi társulatnak, az előzményekről így mesélt Kováts Dénesnek:

Amikor Kirják Róbert igazgató úr felajánlotta a jutalomjáték lehetőségét, A Napsugár fiúkat javasolt Egyrészt mert rólunk, idős színészekről, a pályáról és a pályaelhagyásról szól, mégpedig szellemesen, okosan, kitűnő fordításban. Másrészt mindig is tetszett ez a darab.


Milyen emlékeket idéz fel benned A Napsugár fiúk?

Többfélét is. A Madách Színházban Feleki Kamill és Balázs Samu főszereplése mellett a feleségem, Besztercei Zsuzsa alakította a fiatal ápolónőt. Egy szintén szenzációs színpadra állítását Gálvölgyi Jánossal és Benedek Miklóssal láttam, és természetesen ismerem a filmet is, amelyben Walter Matthau és George Burns brillírozott. Egy másik külföldi változatában Peter Falk, alias Columbo hadnagy és Woody Allen, itthon pedig a Haumann Péter Garas Dezső páros vitte sikerre. De én nem hasonlítom más előadásokhoz a miénket, hiszen mindegyik különbözik, ez olyan lesz, amilyen én vagyok. Annyit azért talán elárulhatok, hogy a történet és az én pályám közötti párhuzamok is megjelennek majd az előadásban.


Kik a játszótársaid?

Olyan partnerekkel érdemes befejezni a színpadi pályafutást, akikkel szívesen játszott-játszik az ember. Páromul Horváth László Attilát választottam, hiszen Lackóval rengeteget szerepeltünk együtt, ő nagyszerű kolléga, remekül megértjük egymást.

A nyíregyházi előadás Mészáros Tibor rendezésében több szempontból családinak mondható, mert Lackó felesége, Horváth Réka lesz az ápolónő, az unokaöcsémet felváltva Rák Zoltán és Peti fiam alakítja, míg a nővért Dézsi Darinka, illetve Peti párja, Dallos Bogi. Petivel már nagyon szerettünk volna ilyen típusú darabban is együtt játszani! Bogi kitűnő komika, a humora remek, van színházi gyakorlata is. Kiváló képességekkel rendelkezik, színpadon a helye és nemcsak énekesnőként.


A pandémia miatt a próbák, és az eredetileg 2020 decemberére tervezett bemutató is elmaradtak. Most vége a kényszerszünetnek. Hogyan tovább?

A jelenlegi állás szerint júniusban lesz a premier, gyönyörű környezetben, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Május 10-én kezdjük a próbákat, tehát egy hónapunk van a felkészülésre, ami nem sok idő, de általában ennyi szokott lenni.

A darab leírása szerint, aki állt már a világot jelentő deszkákon, s megrészegítette a reflektorok kábító, csalóka fénye, az értheti csak igazán, milyen érzés, ha a SHOW tovább dübörög… de már nélküle.

Willie Clark (Puskás Tivadar) felett eljárt az idő, ám ő tudomást sem akar venni a minduntalan pergő homokszemekről. A világot jelentő deszkák már rég kicsúsztak a lába alól, de ő mindezért másokat hibáztat. Pengeélre hányná az egész szakmát, ám haragjának kereszttüzébe leginkább egykori társa, Al Lewis (Horváth László Attila) kerül. Willie Clarkot talán már csak a düh tartja életben; ha a harag mérvadó lenne, örök életet garantálna számára.

Ám váratlanul felcsillan egy utolsó, nagy lehetőség a visszatérésre. Az aprócska csavar a sors részéről csupán annyi, hogy mindez akkor valósulhat meg, ha összeáll egykori partnerével…

A dilemma fergeteges vígjátékot produkál. S bár látszólag két konok, kopott komédiás kálváriájának vagyunk tanúi, a dicstelennek tetsző meghurcoltatás árnyékából egy páratlan páros ragyog fel előttünk. Épp, mint a Nap: mielőtt aláhanyatlik, s a horizontba vész, még utolsó sugaraival bíbor ragyogást fest az esti égboltra búcsúzóul.

A Napsugár fiúk a színészsorsról szól tulajdonképpen – avat a további részletekbe a jutalomjátékos. – Két emberről, arról, hogyan vitték végig pályájukat, építették a karrierjüket, használták ki a lehetőségeket, s milyen hullámvölgybe kerültek mindeközben. És arról, hogyan találja meg egyikük a boldogságát a nem játszásban, míg vele szemben a másik milyen boldogtalan a színház nélkül. Az én figurám, Willie az utóbbi, míg a társam egy színészotthonban és családja körében boldogságra lel.


Jókedélyűnek tűnsz. Hogy érzed magad mostanában?

Nincs okom szomorúságra, a nyugdíjas élet egyik nagy előnye, hogy mindenre van idő, nem kell rohanni sehová. Természetesen most is sokat kirándulunk a feleségemmel és a kutyával, jól érezzük magunkat, remélem, a feleségem is így gondolja. (Igen, hallatszik a háttérből Zsuzsa asszony hangja.)


A Rózsakert előnye a Nagyszínpaddal szemben hogy befogadóképessége miatt egyszerre többen nevetnek és tapsolnak majd neked, nektek...

Remélem, hogy így lesz, s a járvány addigra csak emlék marad!


A darabot és a Puskás Tivadart kedvelőket tekintve a siker garantált!

Bízom benne, hogy nagyon jó szórakozást nyújtunk majd közönségünknek úgy a júniusi bemutatón a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, mint a további előadásokon. De ne igyunk előre a medve bőrére!


Forrás: feliciter.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.