Ma tartottuk a Kurázsi mama és gyermekei című előadásunk olvasópróbáját

Ma tartottuk a Kurázsi mama és gyermekei című előadásunk olvasópróbáját

Ma tartottuk a Kurázsi mama és gyermekei című előadásunk olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán. Az előadást KERESZTES ATTILA állítja színpadra.


Bertolt Brecht

Kurázsi mama és gyermekei

 Fordította: UNGÁR JÚLIA


„Nem az menekül meg a múlttól, aki elfelejti.” (Brecht: Háborús kiskáté)

Bertolt Brecht egyik leghíresebb drámája szenvedélyes vádirat minden háború ellen, egyben gazdag, összetett történet arról, milyenek vagyunk mi, emberek; küzdelmeinkről, vágyainkról, félelmeinkről, túlélési stratégiáinkról. Izgalmas és bonyolult drámai szöveten keresztül mutatja be, hogyan veszíthetjük el arcunkat, személyiségünket az embertelenség közepén, vagy mégis, mindennek ellenére, hogyan őrizzük meg azt. A történet hőse, Anna Fierling markotányosnő három gyermekével próbál boldogulni a harmincéves háború poklában. Praktikum és haszonszerzés vezérli, próbálja minden viszontagság és szörnyűség között célba navigálni az otthonukat jelentő ekhós szekeret, és biztosítani három gyermeke megmaradását. De a háború minden rémsége mellett kitűnő üzleti lehetőség is, és Kurázsi mama a nyereség bűvöletében olykor azokat is hajlandó feláldozni, akik a legfontosabbak számára.

A Kurázsi mama és gyerekei egy hosszan elhúzódó válsághelyzet konkrét és lélektani traumáiról mesél, a kizökkent idő kríziséről, amelyben mégis talpon kell maradnunk, és amelyre időről időre válaszokat kell adnunk, lehetőség szerint az emberség és tisztesség szabályai szerint. Több, mint időszerű egy kizökkent világban és számos tanulsággal szolgálhat napjaink emberének is.



Bemutató: 2021. október 16. (szombat) 19.00, Nagyszínpad



Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.