Limerick: elindul a nyolcadik

Limerick: elindul a nyolcadik

Ha VIDOR, akkor limerick: az idén jön a nyolcadik. Ennél természetesen jobb és viccesebb alkotásokat várunk az idei limerickíró bajnokságra, amit az idén nyolcadik alkalommal hirdet meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, A Vörös Postakocsi folyóirat és lapunk, a Kelet-Magyarország


A kultúrát és a színházat kedvelők jól tudják, hogy az elmúlt hét VIDOR Fesztiválon óriási sikere volt a Nyírségi Limerickbajnokságnak: a viadalokon több száz pályamű versengett, a döntő pedig mindig a fesztivál egyik legmulatságosabb eseménye.


Manneken Pis és Fogsorvédő 


Tavaly a fesztivál utolsó napján a pehelysúlyú filmszinkronúszás olimpiai bajnoka, Kuthy Patrícia, a kiugró beugrás ifi világbajnoka, Szép Evelin és a magasoktáv-ugrás kiválósága, Urbán-Szabó Fanni alig várták, hogy elinduljon a finálé, amit Illyés Ákos vezényelt le, és amiben Berki Armandnak és Demeter Annának is fontos szerep jutott. Fantasztikus produkciók után az egyéni döntőbe a Manneken Pis és a Hamuszürke jelige jutott, nagy csatában pedig az előbbi győzött, s mint kiderült, a jelige Szabó Sándort rejtette. A csapatoknál a Mamara és a Fogsorvédő csatáját hozta a finálé: japán művészfilm, Tarantino-alkotás, western és háborús eposz is forgott a MŰvészben, mire eljutottunk oda, hogy a nézők szavazhattak. A legtöbb gombot Kovács Pál és felesége közös műve, a Fogsorvédő kapta, és a nyerteseknek ezúttal is személyesen gratulálhattunk, hiszen ott ültek a nézőtéren. 

 

Humor, kreativitás 


Az elmúlt évek töretlen sikerét látva nem is lehet kérdéses a folytatás: a versengést az idén is meghirdetjük, így aki eddig lemaradt, megmutathatja limerickíró tudását. 

Gergely Ágnes író, költő megfogalmazása szerint a limerick kötött formájú, ötsoros nonszensz vers, amely az első sor „volt egyszer…” mesei fordulatával bejelentett hős kalandjait beszéli el, a kalandoknak az ötödik sorban félig megismétlődő első vagy második sor szab határt. A rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek. Bárkiből válhat limerickíró, csak humor és kreativitás kell hozzá. Ezúttal is két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott. 

 

Döntő a fesztiválon 


A műveket a színház, a folyóirat és lapunk képviselői előzsűrizik, a döntőt a VIDOR Fesztivál első szombatján rendezzük. A műfaj humoros, a verseny viszont komoly, hiszen mindkét kategória győztese ­jutalmat kap. 

A döntőn a versfaragók ötsorosait a Móricz Zsigmond Színház művészei adják elő, az eseményen pedig ott ülnek a jeligék „tulajdonosai” is: eddig minden finálén jelen voltak a győztesek, így a helyszínen köszönthettük őket – bízunk benne, hogy az idén sem lesz másként. 

Nevezni ezúttal is jeligés pályázatokkal lehet: a műveket augusztus 16-án délig várjuk az anita.szaraz@kelet.hu e-mail-címre vagy levélben a Nyíregyháza, Dózsa György u. 4–6. címre, a borítékra írják rá: limerick. 

 

Ötsorosok

 

„Veszélyes egy hely Kambodzsa, hol minden sarkon van kocsma. Ha az ember betép, kiontják a belét: fonhatja máris varkocsba.” (Lackfi János) 


„Volt egyszer Magyarba egy Viszkis, nem volt ő szeszélyes, sem hisztis. Kirabolt bankot, szívet is rablott, üldözte közrendőr, sőt tiszt is.” (Garaczi László) 


A játékszabályzatot a szon.hu/jatekszabalyzatok alatt olvashatják. 


Forrás: szon.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.