Legénybúcsútól a hétköznapok öröméig

Legénybúcsútól a hétköznapok öröméig


Az elmúlt időszakban a színházak évadait többször is átrajzolta a pandémiás helyzet, többször kényszerültek egy-egy program törlésére vagy halasztására. Nem volt ez másként a Móricz Zsigmond Színház esetében sem, azonban – közönsége töretlen szeretetének és kitartásának köszönhetően. az átélt viszontagságokat is jóra fordítva, abból építkezve – városunk egyik vezető kulturális intézménye idén is számos izgalmas néznivalóval, valódi színházi csemegékkel várja az érdeklődőket.

A nagyszínpadi kínálatot a Legénybúcsú című előadás nyitja, mely Szente Vajk és Nagy Sándor együttes ajándéka a nyíregyházi nézőknek: előbbi íróként, Nagy Sándor pedig (aki az ősbemutatón a főszerepet alakította) rendezőként jegyzi a minden bizonnyal felhőtlen kikapcsolódást jelentő darabot. A főhőst, a legénybúcsúját lidérces rémálomként megélő Simont Gulyás Attila játssza, aki a tavalyi évad óta tagja a Móricz Zsigmond Színháznak, s humorával, virtuóz játékával, nagyszerű énektudásával már számos remek pillanatot szerzett a nézőknek. A Kurázsi mama és gyermekei az európai drámairodalom örök klasszikusa, kortársi érvénnyel szól ma is a túlélés lehetőségeiről, az ember kiszolgáltatottságáról felborult világrendek idején. Címszerepe pompás alakítás lehetőségét kínálja egy formátumos színésznőnek, s Pregitzer Fruzsina minden bizonnyal emlékezetes, egyedi szerepformálással gazdagítja majd a Kurázsi mamák legendás sorát. Az összehangolt csapatjáték „karmestere” Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója lesz, akinek képekben izgalmas látvány- és képzeletvilágú előadásait többször is élvezhette már a színház közönsége.

A 90-es évek egyik legnagyobb filmkomédia-sikere volt Bill Murray káprázatos alakításával az Idétlen időkig, mely egy újra és újra ismétlődő nap sziporkázóan szellemes, ugyanakkor megindítóan emberi meséje. A történetből pár éve kirobbanó sikerű Broadway musical született, melyet Magyarországon először a Móricz Zsigmond Színházban láthatnak a nézők, Horváth Illés rendezésében. A Pesten is nagy sikert aratott Édes Charity után ismét olyan zenés játék készül, mely a látványos előadásmódot, humort, virtuozitást rétegzett emberi tartalommal elegyíti majd. Phil Connors, az életunt, önmagán kívül mindennel elégedetlen, majd az élet hétköznapi csodáiba fokozatosan beleszerelmesedő időjóst a társulat egyik kiválósága, Gulácsi Tamás alakítja. Szikszai Rémusz a Kalucsni árnyalt és összetett emberi drámája után egy amerikai családtörténet szövevényeit boncolgatja, különleges színésznők (Szabó Márta, Kosik Anita, Kuthy Patrícia, Fridrik Noémi, Horváth Margit) segítségével. Az Augusztus Oklahomában az elmúlt időszak egyik sikerdarabja, filmváltozatában olyan művészek keltették életre az amerikai Dél titkokkal terhes, sűrű és drabális humorú történetét, mint Meryl Streep vagy Julia Roberts.    

A Krúdy Kamara sem szűkölködik drámákban, újdonságokban és izgalmakban. A Várj, míg sötét lesz izgalmas lélektani krimi, filmen egykor Audrey Hepburn vitte sikerre a saját lakásán bűnözőkkel macskaegér harcot játszó vak nő történetét, most Kuthy Patrícia bravúros alakításában láthatjuk a fordulatos játékot. A Közellenség „zenés bosszúhadjárata” az igazát törvényes keretek között nem találó, s ezért végül sorozatgyilkossá váló ember pusztító kálváriájának drámai és mozgalmas története. A lendületes tempójú, a humort sem nélkülöző dráma arra keresi a választ: meddig érdemes harcolni valós vagy vélt igazunkért, érdemes-e mindent és mindenkit feláldoznunk? Az előadás rendezője a színház művészeti vezetője, Horváth Illés lesz, címszereplője vendégként Géczi Zoltán, akit a nézők filmekből, vagy a Csak színház és más semmi című sorozatból is ismerhetnek. Az idei évadban két olyan rendező is meghívást kapott Nyíregyházára, akik korábban még nem dolgoztak itt: Czukor BalázsCsehov talányos remekét, a Cseresznyéskertet viszi színre Széles Zita és Nagyidai Gergő főszereplésével, Guelmino Sándor pedig egy, a krimi és a lélektani dráma elemeit vegyítő angol drámát, a Váratlan vendéget. Mindkét bemutató helyszíne a Krúdy Kamara lesz.

A gyerekeket több fordulatos, látványos mese is várja majd, a nagyszínpadon a Szaffi és A csillagszemű juhász, a legkisebbek pedig a Művész Stúdióban ismerkedhetnek A púpos lovacska, illetve A fából faragott királyfi történetével. A korábbi évad sikereiből idén sem kell nélkülözniük a nézőknek A Kriplit, A Napsugár fiúkat, az Édes Charityt, a Funny Girlt, a Bogáncsivirágot és az Új Stílusgyakorlatokat, s végre közönség elé kerülhet a Rovarok, illetve a Szentivánéji álom produkció is.     


Forrás: Napló

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.