Hogyan lett a 4 évszakból 8?

Hogyan lett a 4 évszakból 8?

Vivaldi műve ihlette a Talamba Ütőegyüttes új műsorát.


Megszokhattuk, hogy a Liszt-díjas Talamba ütőegyüttes mindig formabontó műsorral lép a közönség elé – így lesz ez szeptember 30-án, pénteken is, amikor a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban a 8 Seasons – Vivaldi feat. Talamba estjüket mutatják be. A Négy évszakot sokan ismerjük, de mit jelent a 8 évszak? – a válaszért az együttes nyíregyházi származású vezetőjét, Zombor Leventét hívtuk fel és kiderült, e különleges előadást valójában a pandémiának „köszönhetjük”. 

– A járvány bizonyos időszakaiban nemhogy koncertezni, de még próbálni sem tudtunk, ám nem bírtuk a tétlenséget. Elővettük a zeneirodalom egyik legismertebb művét, a 4 évszakot. Ennek egy-egy részletét biztosan mindenki ismeri: Vivaldi hegedűre és vonószenekarra írt műve 1725-ben jelent meg egy 12 hegedűversenyből álló sorozatban. A terveink között szerepel, hogy egyszer majd az egészet eljátsszuk, a bezártság idején viszont évszakonként egy tételből készítettünk felvételt, videoklippel együtt. A Telet a Mátrában, a Tavaszt a vácrátóti botanikus kertben, az Őszt a Ricsikai-erdőben vettük fel. 

Tűz és víz

– És jött az ötlet: mi lenne, ha e tételek mellé olyan saját szerzeményeket párosítanánk, amelyek hangulatukban passzolnak egymáshoz? A Tavasz mellé ennek megfelelően egy olyan művünket játsszuk, ami 2019-ben egy nagyszabású nemzetközi esemény kapcsán született. Budapesten rendezték ugyanis a víz világnapi konferenciát, s felkértek bennünket, hogy a Müpában rendezett gálára írjunk egy, a vízhez és a környezetvédelemhez illő zeneszámot. A darab megmutatja, egyetlen apró vízcsepp hogyan indul el a hosszú útjára, miként kerülnek bele vegyi anyagok, kosz, füst, és hogyan tisztul meg az óceánba érve. 

– A hangszerelése nagyon különleges: vízzel töltött plexi gömböket gyárttattunk, s ezeken játszunk – a 17 perces darab nagyon nagy odafigyelést és pontosságot igényel. A Nyárból egy viharos tételt adunk elő, a gyorsasága miatt ez sem könnyű feladat, a tétel mellé pedig egy tengerparti hangulatú darabot párosítottunk. Az Őszből egy nagyon lassú tételre esett a választásunk, és úgy gondoltuk, tökéletesen illik hozzá a Felülről fúj az őszi szél kezdetű népdal. 

– A Télből nem a legismertebb, száncsengős részt választottuk, hanem egy karakteresebbet: olyat, amelyben ütőhangszerekkel jobban meg tudjuk mutatni a vacogást, a szelet, a kandallóban ropogó tüzet, a farkasüvöltést, ennek a párja pedig egy virtuóz darab, ez lesz az est fináléja – mesélte Zombor Levente, aki nagyon várja, hogy ismét Nyíregyházán léphessenek a közönség elé, hiszen nemcsak ő, de a zenekar egy másik tagja, Szitha Miklós is ebben a városban kezdett el zenélni. 

– A 8 Seasons bemutatója Gödöllőn volt, de előadtuk már Cegléden és Kapolcson is: mind a három helyszínen óriási sikere volt. Érdekesség, hogy a zene világnapja előestéjén lépünk fel vele és mivel az előadás mellett a helyszín is különleges, biztosak vagyunk benne, hogy a nézőknek óriási élményben lesz részük – tette hozzá.


Forrás: szon.hu 


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.