Cseresznyéskert: Csehov a kamaraszínpadon

Cseresznyéskert: Csehov a kamaraszínpadon

Csehov, talán legismertebb drámája, a Cseresznyéskert próbái kezdődtek a Móricz Zsigmond Színházban. Erre a kertre jó volt visszagondolni, álmodozni róla, vágyódni utána, végső menedéknek hinni. És ez a kert most talán örökre elvész... fogalmaz az előadás ajánlója. A rendező Czukor Balázs, a kert úrnője Széles Zita. A bemutató december 17-én várható a Krúdy Kamaraszínpadon.



Valami viccet kell belecsempészni, ne legyen melankolikus az előadás – kezdte némi bevezető után mondandóját a rendező, aki már kétszer is játszott a tragikomédiában.

Hiába kutat majd a néző emlékezetében, sehogy nem találja a nagy képet a nagy vesszőfotelekkel, hiszen a Krúdy Kamaraszínpadra tervezték az előadást. Morális dráma lesz nagy témáról. Arról, hogy a nagy múltú földbirtokos család elvesztheti az otthonát, kertjét, mely szimbóluma a múltnak, a vágyaknak és reményeknek, a valósnak hitt biztonságnak. De ők sem dönteni, sem cselekedni nem képesek.

„Egyfajta időtlensége van ennek a darabnak. Én nem szerettem volna nagyon konkrétan aktualizálni, vagy úgy hozzányúlni az anyaghoz, hogy a mába átültethető legyen, hanem inkább a figurák kibontása, meg az alapvető helyzetnek, hogy elárverezik a cseresznyéskertet, inkább egyfajta időtlenségbe próbáljuk elhelyezni majd. Mondhatjuk, hogy kosztümös előadás lesz” – nyilatkozta az olvasópróba előtt a rendező, Czukor Balázs. 

Bánki Róza jelmezei persze nem egy négyfelvonásos, monumentális előadásra készültek. A figurák azonosulása jelenik meg a szerepben, az lesz a fontosabb ebben a kamaraelőadásban, mely különben nem áll távol a rendezőtől, szereti az intim tereket. Ahogyan Czukor Balázs fogalmaz, nem kenünk majd vastag ecsettel.

„Egyrészről ez lehet egy belső kert is, hogy az ember hol adja el magát, vagy hogy veszíti el azt a kertet, amivel ő a világra jött, és aztán az hogy változik, torzul, vagy kerül el tőle. Másrészt nagyon benne van a levegőben, ami most az egész Földön történhet, hogy mennyire vagyunk képesek arra, hogy vigyázzunk erre a Földre, hogy ha ezt azonosíthatjuk a Cseresznyéskerttel, szóval az aktualitása nagyon erősen itt van” – folytatta gondolatait a rendező.

És nem csak a rendezőnek, Gajevnek, azaz Horváth László Attilának is vannak emlékei a Cseresznyéskertről.

„Minimum 25 éve Jasát játszottam benne. Az egy kisebb szerep, egy fiatal ember, titkárszerűség Ranyevszkaja mellett. Koromnak megfelelő volt. Teltek-múltak az évek és most Ranyevszkaja bátyját játszom, Gajevet. Nagyon jó dolog egy előadásban egy másik szerepet is eljátszani. Ez már egy jelentősebb ember. Nem kis tehetetlenség, hanem nagy tehetetlenség” – mesélt szerepéről a Jászai-díjas Horváth László Attila.

A bemutatót december 17-re tervezik, a Krúdy Kamarában. A leghíresebb Csehov-hősnőt, Ranyevszkaját Széles Zita játssza.


Forrás: nyiregyhaza.hu


Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.