Amikor egyetlen nap csak az élet

Amikor egyetlen nap csak az élet

A Móricz Zsigmond Színház alkotógárdája és társulata Nyíregyházára varázsolta a Broadwayt.


Vajon milyen lenne úgy élni, ha a tetteink következmények nélkül maradnának? Ha azt, amit teszünk, másnapra mindenki elfelejtené? Tegyék a szívükre kezüket: önök mihez kezdenének ezzel a különleges ajándékkal, mi állna a listájuk első helyén? Én gyors közvélemény-kutatást végeztem, és a kívánságok sora meglehetősen széles skálán mozgott: megvallani az érzelmeinket a nagy őnek, meghekkelni a lottósorsolást, munka helyett egész nap csak ágyban lenni, kiszúrni a főnök autójának a kerekét – van, amit azért nem teszünk meg, mert a törvény tiltja, s van, amit a lelkiismeretünk vagy a félelmeink nem engednek. 


A televíziós időjósnak, Phil Connorsnak nincsenek ilyen problémái: bármit is csinál, egy nap alatt a feledés homályába vész, így végtelen szabadság szakad a nyakába. 

 

Felelősség és lehetőség 

Az Idétlen időkig című filmet Bill Murray és Andie MacDowell vitte sikerre, az 1993-as bemutató után több mint húsz évvel pedig musical is készült a történetből. A zenés darabot 2016-ban mutatták be Londonban, onnan költözött át New Yorkba, és számos díjat bezsebelt. 

 

San Francisco és Helsinki után Nyíregyházán láthatja először a közönség az előadást, ami nemcsak hatalmas megtiszteltetés és felelősség, de ugyanekkora lehetőség is – a rendező, Horváth Illés pedig élt is ezzel. Megmutatta, hogy a Móricz Zsigmond Színház alkotógárdája és társulata képes a Broadwayt idevarázsolni. 

 

Csupa-csupa öröm 

Az előadás tele van különleges, szemet gyönyörködtető megoldásokkal, elképesztő a dinamikája, a lendülete, dicséret illeti a koreográfust, Barta Viktóriát és a zenei vezetőt, Tamás Attilát is. A színészek a nem könnyű dalok jelentette akadályt is könnyedén vették, és remek ötlet, hogy időnként a zenészeket is látjuk a háttérben: megérdemlik, fantasztikus munkát végeznek. 


dodo_21186.jpg

Urbán-Szabó Fanni és Gulácsi Tamás

Fotó: Dodó Ferenc


Csupa öröm az előadás, mert a színpadon lévők imádják, amit csinálnak, a jókedvük pedig átragad a nézőtéren ülőkre is. Ahogy Horváth Illéstől megszokhattuk, ismét tökéletesen választotta ki a színészeket. Phil Connors karakterét Gulácsi Tamásnak találták ki! Élmény volt nézni az átalakulását, azt, ahogy a kezdetben életunt figura napról napra emberibb lett. Elkezdte szeretni az embereket, és ezzel együtt ő maga is szerethetővé vált – kolléganője, Rita legnagyobb örömére. 

 

A fiatal riportert alakító Urbán-Szabó Fanni ebben az évadban sokadszor bizonyítja tehetségét, és jó volt látni, ahogy a nehéz feladatot milyen magától értetődően oldják meg a társai is – remekelt Gulyás Attila, István István, Rák Zoltán, Nyomtató Enikő, Horváth Viktor, Tóth Zolka, Dézsi Darinka és Jenei Judit is. Mivel a jeleneteik többször ismétlődnek, egyetlen előadás alatt számtalanszor kell tökéletesen lemásolniuk minden korábbi gesztusukat, mozdulatukat – megoldották, bebizonyítva azt, hogy ez itt a Broadway maga. 

 

Kiút az időhurokból 

Amikor este lefekszünk, és átgondoljuk a mögöttünk lévő órákat, pontosan tudjuk, mit rontottunk el – ha van rá lehetőség, másnap kijavítjuk, de a másoknak okozott rossz érzéseket nehezen lehet feledtetni. Phil Connors reggelente tiszta lappal indul, vele ellentétben nekünk, földi halandóknak ez nem adatik meg, éppen ezért az előadás üzenete nem neki, hanem nekünk szól: minden nap egy új esély. 

 

Pörgünk a mókuskerékben – a mormota végül is egy mutáns mókus –, a sors addig adja nekünk ugyanazokat a helyzeteket, amíg nem tudunk rájuk máshogy reagálni, de bízunk abban, hogy előbb vagy utóbb történik valami, amitől a leghosszabb időhuroknak is vége szakad. A nyíregyházi Idétlen időkig nem más, mint maga az optimizmus: ha Phil, ez a mogorva, undok alak kapott esélyt az újrakezdésre, miért ne kaphatnánk mi is? 


Forrás: szon.hu, Száraz Ancsa

Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.