1 óra
Karádi Zsolt

HAZÁTLANOK

felolvasószínházi előadás


Az előadás annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akiket a 2. világháborút követően Közép-Kelet-Európa országaiból szülőföldjéről elűztek, szögesdrót mögött őriztek, meggyilkoltak csak azért, mert németnek születtek.


A Kováts Judit Hazátlanok című, 2020-ban Artisjus Irodalmi Díjjal elismert regénye alapján készült felolvasószínházi előadás az irodalom, a zene, a színművészet és vizuális elemek ötvözésével előadott produkció, amely közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva. A regény 2020 ősszén németül is megjelent a bécsi Nischen Verlag kiadásában.

A regény és a színpadi produkció főszereplője Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Novákyba, Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.

Lilli Hartmann egy a több mint 12 millió sziléziai, pomerániai, szudétanémet, kárpátnémet, magyarországi vagy donausváb közül, akit a háború befejezését követően származása miatt bűnösnek bélyegeztek, szülőföldjéről elűztek, és a szétbombázott Németországban, sokszor katonai erővel, az őslakosok nyakára ültettek, illetve az egykori náci koncentrációs táborokba – például Dachauba és annak altáboraiba – zsúfoltak be, ahol hosszú éveken át rettenetes körülmények között éltek. Rabszolgaként adtak-vették, megverték, megalázták, megkínozták, meggyilkolták őket, csak azért, mert németnek születtek.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak, és nagy szerepet játszanak Németország újjáépítésében és a szabad Európa alapjainak lefektetésében.


Az előadást követően az alkotók kötetlen beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket a történelmi háttérről, az előadásról és kulisszatitkokról. Aki ráér maradni, szívesen látják!

 

Szereplők és alkotók:

Lilli Hartmann - Dézsi Darinka, a Móricz Zsigmond Színház színművésze

Kováts Judit író - Kováts Judit

narrátor - Kováts Dénes

zene, hang- és képkulisszák - Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté

dramaturg - Kováts Judit   

rendező - Karádi Zsolt


Időtartam:

50-60 perc és az előadás után háttérbeszélgetés


Előadás időpontja:

2021. október 20. (szerda) 19:00 óra

SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér Rendezvényterem

4400 Nyíregyháza, Színház utca 2.


Galéria
Kapcsolódó hírek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.