Martin McDonagh

LEENANE SZÉPE

Rendező: GÖTTINGER PÁL

Fordította: UPOR LÁSZLÓ

Bemutató: 2017. november 17.

SZEREPOSZTÁS
 
 • Mag Folan: PREGITZER FRUZSINA
 • Maureen Folan: KUTHY PARTÍCIA
 • Pato Dooley: NAGYIDAI GERGŐ
 • Ray Dooley: MARTINKOVICS MÁTÉ E. H.
 • Rendező: GÖTTINGER PÁL
  Díszlettervező: ONDRASCHEK PÉTER
  Jelmeztervező: CSELÉNYI NÓRA
  Zene: DINYÉS DÁNIEL
  Ügyelő: SÁRKÖZI ISTVÁN
  Súgó: NAGY ERZSÉBET
  Rendezőasszisztens: RAJKÓ BALÁZS
  Felvételről közreműködik:
  GÖTTINGER PÁL - ének, ír furulya
  DINYÉS DÁNIEL - ének, zongora
  BORDI ANDRÁS - rádióbemondó

  A zenei felvételeket MOHAI GYÖRGY készítette 
  a budapesti Pannónia Stúdióban.

 • A színdarabot Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.

 

Martin McDonagh kultikus filmjei, például az In Bruges (Erőszakik) vagy a The Guard mellett színdarabjaival (A kripli, Vaknyugat, A párnaember, Hóhérok) is igen népszerű Magyarországon. Az ír vidéki élet kulisszái között játszódó történetekben mintha az egymásra utalt nehézsorsú emberek, közösségek, családok számára a feneketlen gyűlölet és feltétel nélküli szeretet ugyanaz az érzelem lenne. Mintha nem egy skála két végén helyezkedne el ez a két érzelem – hanem a szélsőségeknél összeérne.
A Leenane szépe egy kegyetlen, erős akaratú anya és az ő megzavarodott, de nem kevésbé kegyetlen és erős akaratú lányának hátborzongató, véres és mégis kacagtató története, akik az világ végén, a falutól és a világtól is elzárva magukra maradnak egy kis házban. Nem fiatalok már, így hát nagyon veszedelmes dolog arról álmodozniuk, hogy az életük még változhat, pláne jobbra fordulhat...
„E darab különleges erejét az adja, hogy egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk haláltánc. A legjobb jelenetek alatt egyszerűen nem lehet eldönteni: sírjunk, nevessünk, vagy borzadjunk.” (Daily Telegraph)
„Tragikomédia, vagy inkább olyan tragédia, amit muszáj végig nevetni. Nincs benne semmiféle újítás, modernnek, formabontónak távolról sem nevezhető, talán még azt is ráfoghatjuk, hogy kissé melodramatikus. Csak éppen a maga módján tökéletesen megírt, hibátlan ritmusú darab, ritka jó dialógusokkal és sűrű, eredeti fekete humorral.” (Upor László)
A Pregitzer Fruzsina és Kuthy Patrícia főszereplésével készülő előadást Göttinger Pál állítja színre.

Hírlevél feliratkozás

Joomla Extensions powered by Joobi